Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават паралелките с дуално обучение

Снимка: архив

Увеличават паралелките с дуално обучение в Бургаска област. Разкриват се и нови 8 професии/специалности след VII клас, съобщава от Областната администрация след като съставът на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие прие предложенията на РУО-Бургас за държавния план-прием.

В област Бургас за учебната 2024/2025 г. прием в VIII клас ще се реализира в 51 училища: 16 професионални гимназии, 6 профилирани гимназии (от които 1 частна), 25 средни училища (от които 1 вечерно), 3 обединени училища и НУМСИ „Проф. Панчо  Владигеров” - гр. Бургас.

Държавен план-прием в V клас в област Бургас се осъществява в ПМГ „Акад. Никола Обрешков” – гр. Бургас, профил „Математически”. За учебната 2024/2025 г. се запазва планираният прием в 3 паралелки.

Във всички общини от Бургаска област ще бъдат разкрити паралелки с прием след VII клас. За първи път в последните 4 години се наблюдава намаляване на броя на учениците, завършващи VII клас. С около 300 по-малко са те през настоящата учебна година. Завършващите през 2024 г. са 4002 седмокласници ще могат да продължат обучението си в 51 училища в областта, в които се осъществява обучение в VIII клас. Планираните паралелки за прием в VIII клас са 157 в област Бургас, 101 професионални и 56 профилирани. Три са паралелките в НУМСИ „Проф. Панчо  Владигеров” - гр. Бургас.

Разкриват се нови 8 професии/специалности след VII клас, както следва: СУ „Йордан Йовков“, гр. Бургас - икономист/търговия, ПГМКР „Св. Никола“, гр. Бургас – електротехник/електрообзавеждане на кораби, ПГХТ „Акад. Н. И. Зелинский“, гр. Бургас - консултант козметични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия/осигуряване на продуктова информация, ПГ по транспорт, гр. Бургас - техник по транспортна техника/автомобилна мехатроника, ПТХ, гр. Бургас - техник-технолог в дървообработване/мебелно производство, ПГСИ „Пеньо Пенев“, гр. Бургас - електромонтьор/електрически машини и апарати, ПГ по туризъм „Иван Вазов“, гр. Несебър - ресторантьор/Кетъринг и СУ „Иван Вазов“, гр. Поморие - организатор Интернет приложения/електронна търговия.

Две са училищата в област Бургас, в които за първи път ще се предлага обучение по профил „Предприемачески“ - СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Созопол и  в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Средец.

Държавният план-прием е съобразен в максимална степен с нуждите и очакванията на бизнеса, след като са взети предвид данните, изнесени от Агенцията по заетостта, предоставените предложения и заявки от работодателите и техните представителни организации. Реализирането му ще осигури възможност за постигане на зададената целева стойност за процентното съотношение на професионалните паралелки, но по-важното е, че учениците ще се обучават по професии и специалности, за които е идентифицирана потребност на пазара на труда.

Запазва се тенденцията за приоритизиране на STEM профилите и техническите и ИТ професиите. STEM профили и професии ще се изучават в 91 паралелки, от които STEM професии – 63 и профилирани 28 STEM паралелки. Дадена е възможност за прием в широк кръг профили – Математически, Природни науки, Чужди езици, Хуманитарни науки, Обществени науки, Предприемачески, Музика, Изобразително изкуство, Икономическо развитие, Софтуерни и хардуерни науки. По този начин всеки седмокласник, при спазване на конкурсното начало, може да се състезава за прием в паралелка с желаната от него насоченост.

В 16 паралелки от училища в Бургаска област ще се предлага дуална система на обучение. Целта е да се повиши мотивацията на учениците за реализация, професионалната им дисциплина и да се отговори на нуждите на пазара на труда. Присъстващите на работната среща се обединиха, че дуалното образование е полезно както за учениците, така и за работодателите.

Предвижда се прием в 4 паралелки със защитени специалности, а в 24 паралелки учениците ще изучават професии, които са с очакван недостиг на пазара на труда.

Защитените специалности от професии за учебната 2024/2025 г. са в училища само в гр. Бургас: ПГЕЕ „Константин Фотинов" - електротехник/електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника, ПГМКР„Св. Никола" - корабоводител/корабоводене (морско), корабен техник/корабни машини и механизми, електротехник/електрообзавеждане на кораби, ПГСИ „Пеньо Пенев" - строител/ вътрешни облицовки и настилки, ПГ по транспорт - монтьор на подемно-транспортна техника/пристанищна механизация.

Предложението за държавен план-прием за новата учебна година е съобразен с възможностите на училищата от област Бургас да осигурят сграден фонд и подходяща материално техническа база за пълноценен образователен процес на учениците.


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаски ученици представиха в София проект за фотоволтаична централа

Деветокласниците Стилян Памуков и Владимир Иванов представиха свой проект на първия професионален форум за кариерно развитие в бранша, който се състоя в София.  Учениците представиха два инженерни макета, с помощта на които се илюстрира окачествяването на фотоволтаични панели и се изгражда, настройва, и оптимизира фотоволтаична електроцентрала...

публикувано на 22.04.24 в 16:00

Обновиха по проект дворовете на две детски градини в Бургас и М. Търново

Обновяване на дворните пространства и площадките на ДГ „Делфин“ в Бургас и на ДГ „Юрий Гагарин“ в Малко Търново, създаване на стационарен и мобилни хъбове, закупуване на два нови микробуса, обучения на здравни и образователни медиатори, са част от извършените дейности по проект „Заедно днес, заедно утре – местните общности в подкрепа на подобрено..

публикувано на 22.04.24 в 15:53

"Кариерно изложение 8.0 - с поглед в бъдещето"

Ученици от 11 клас на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации (ПГКПИ) представиха свои проекти, в областта на високите технологии, по време на кариерен форум в Бургас. Той се проведе за втора поредна година по инициатива на Стопанския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и неговия филиал в морския..

обновено на 22.04.24 в 10:42

Обявяват победителите от Олимпиадата по лингвистика

Днес ще станат ясни имената на победителите в Националния кръг на олимпиадата по лингвистика, който се провежда в Бургас. В него се включиха 120 ученици от VIII до XII клас от цялата страна. Днес се проведе отборното състезание, като отбори от по 3-ма или 4-ма души работят съвместно върху една тема. Времето за работа е до 3 часа...

публикувано на 21.04.24 в 11:39

Над 230 млн. лева се отпускат за 22 образователни програми

Двадесет и две национални програми с общ бюджет от 230 963 400 лв. за развитие на образованието одобри правителството. Две от тях са нови - „Безопасност на движението по пътищата“ и „Без агресия за сигурна образователна среда“ . Първата е на стойност 4 300 000 лв. и има за цел формиране и развитие на компетентността за отговорно поведение на..

публикувано на 20.04.24 в 08:47

Специалната награда на БНР-Бургас в конкурса "За моята България" е за НБУ "Михаил Лъкатник"

Специалната награда на БНР-Бургас в конкурса "За моята България" е за НБУ "Михаил Лъкатник". Груповото изпълнение на учениците от началното училище в раздел "Рецитирам за България" беше впечатляващо, както като замисъл, така и като изпълнение. Художествената концепция на представянето съчетаваше рецитация, музика и актьорско изпълнение,..

обновено на 19.04.24 в 14:06

Конкурсът на НБУ "За моята България" става регионален

Ученическият конкурс „За моята България“ се провежда днес в Бургас за шести път по инициатива на Началното базово училище „Михаил Лъкатник“. Конкурсът е в две направления -"Рецитирам за България"-изпълнение на поетична творба от класически и съвременни български автори и "За теб, родино моя" за изпълнение на песен. Това е и първото издание, в което..

публикувано на 18.04.24 в 14:05