Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два водещи университета планират обща специалност

Обща магистърска програма с работно заглавие „Технологии на витража“ бе обсъдена между университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас и Националната художествена академия. На срещата проф. Севдалина Турманова, зам.-ректор по учебната дейност и проф. Светозар Бенчев, директор на филиала на НХА в Бургас, дискутираха възможностите това да се случи в близката година.


Хибридната магистърска специалност ще бъде насочена към завършили бакалавърска степен по живопис, за които ще бъде много полезно задълбоченото изучаване на видовете стъкла. Доц. Янчо Христов, декан на Факултета по технически науки в Университета, също участваще в работната среща и подчерта, че работата на преподавателите от бургаския държавен университет ще е свързана с обучението по получаване на стъкла, запознаването на студентите с това - какво е глазура, както и как се синтезират керамични бои.

„Образователните политики вървят към това да има колаборация между университетите, да се споделят различни знания от различни професионални направления. Надявам се да сме от първите такива и да дадем един добър пример“, посочи проф. Турманова. В допълнение, тя сподели, че в университет „Проф. д-р Асен Златаров“ се стремят да бъдат максимално гъвкави. За да улеснят кандидат-студентите ще работят върху това - да има два приема за магистърски програми, един през септември и втори през януари.

В края на срещата проф. Бенчев разгледа материалната база и лаборатории на Университета, които ще отговорят на практическите и научни цели в магистърската програма.


По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаски ученици представиха в София проект за фотоволтаична централа

Деветокласниците Стилян Памуков и Владимир Иванов представиха свой проект на първия професионален форум за кариерно развитие в бранша, който се състоя в София.  Учениците представиха два инженерни макета, с помощта на които се илюстрира окачествяването на фотоволтаични панели и се изгражда, настройва, и оптимизира фотоволтаична електроцентрала...

публикувано на 22.04.24 в 16:00

Обновиха по проект дворовете на две детски градини в Бургас и М. Търново

Обновяване на дворните пространства и площадките на ДГ „Делфин“ в Бургас и на ДГ „Юрий Гагарин“ в Малко Търново, създаване на стационарен и мобилни хъбове, закупуване на два нови микробуса, обучения на здравни и образователни медиатори, са част от извършените дейности по проект „Заедно днес, заедно утре – местните общности в подкрепа на подобрено..

публикувано на 22.04.24 в 15:53

"Кариерно изложение 8.0 - с поглед в бъдещето"

Ученици от 11 клас на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации (ПГКПИ) представиха свои проекти, в областта на високите технологии, по време на кариерен форум в Бургас. Той се проведе за втора поредна година по инициатива на Стопанския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и неговия филиал в морския..

обновено на 22.04.24 в 10:42

Обявяват победителите от Олимпиадата по лингвистика

Днес ще станат ясни имената на победителите в Националния кръг на олимпиадата по лингвистика, който се провежда в Бургас. В него се включиха 120 ученици от VIII до XII клас от цялата страна. Днес се проведе отборното състезание, като отбори от по 3-ма или 4-ма души работят съвместно върху една тема. Времето за работа е до 3 часа...

публикувано на 21.04.24 в 11:39

Над 230 млн. лева се отпускат за 22 образователни програми

Двадесет и две национални програми с общ бюджет от 230 963 400 лв. за развитие на образованието одобри правителството. Две от тях са нови - „Безопасност на движението по пътищата“ и „Без агресия за сигурна образователна среда“ . Първата е на стойност 4 300 000 лв. и има за цел формиране и развитие на компетентността за отговорно поведение на..

публикувано на 20.04.24 в 08:47

Специалната награда на БНР-Бургас в конкурса "За моята България" е за НБУ "Михаил Лъкатник"

Специалната награда на БНР-Бургас в конкурса "За моята България" е за НБУ "Михаил Лъкатник". Груповото изпълнение на учениците от началното училище в раздел "Рецитирам за България" беше впечатляващо, както като замисъл, така и като изпълнение. Художествената концепция на представянето съчетаваше рецитация, музика и актьорско изпълнение,..

обновено на 19.04.24 в 14:06

Конкурсът на НБУ "За моята България" става регионален

Ученическият конкурс „За моята България“ се провежда днес в Бургас за шести път по инициатива на Началното базово училище „Михаил Лъкатник“. Конкурсът е в две направления -"Рецитирам за България"-изпълнение на поетична творба от класически и съвременни български автори и "За теб, родино моя" за изпълнение на песен. Това е и първото издание, в което..

публикувано на 18.04.24 в 14:05