Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С поредица от събития:

Почитаме паметта на Апостола на свободата Васил Левски

С поредица от събития Бургас и региона ще почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски. Тази година се навършват 151 години от гибелта на революционера.  

От 11 часа при паметника на Васил Левски в Приморския парк бургаското духовенство ще отслужи заупокойна молитва. След това ще се проведе военен ритуал с участието на представителни войскови части от гарнизон Бургас, а признателните бургазлии ще поднесат венци и цветя.

По традиция вече в последните няколко години журналистите братя Кеворк и Степан Дадурян почистиха паметника на Васил Левски в Морската градина на Бургас. Инициативата по думите им е и знак на признателност към създателите на самия паметник. Монументът тази сутрин бе почистен и измит с безвреден препарат и вода.


От 17:30 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека ще бъде представена постановката „Васил - бъдещият Левски“, дело на театрална школа „Детско царство“.

От 18:30 часа е предвидено факелно шествие в памет на Васил Левски. В него по традиция участват ученици от бургаските училища. Сборният пункт е на Компаса на ул. „Александровска“, между 18:00 и 18:30 часа. Шествието ще премине по маршрут: ул. „Александровска“ - ул. „Богориди“ - до паметника на Апостола в Приморски парк.

Поморие ще отбележи 151-годишнината от героичната гибел на Васил Левски и ще почете паметта му на общоградска възпоменателна церемония в центъра на града. В 10.30 часа пред паметника на Апостола ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя.

Участие в програмата, ще вземат децата от ДГ „Детелина“, както и част от авторите на най-добрите творби, отличени в националния литературен конкурс  „Слово и дело - венецът на един живот“.

Ритуал за полагане на венци и цветя пред паметника на Апостола ще има и в стария град в Созопол. Той ще започне от 10:30 часа. От 12.00 ч. учениците от СУ „Св.св. Кирил и Меродий“ ще представят спектакъл в киносалона на Народно читалище „Отец Паисий“. 


По публикацията работи: Елена Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За втори път е внесено предложението за актуализация на бюджета на Поморие

За втори път е внесено за обсъждане предложение за актуализация на бюджета на Община Поморие за тази година. На последното си заседание, местният парламент не прие докладната записка.  Съветниците от опозицията гласуваха „против“, а други с „въздържал се“ предложението за актуализация на последната сесия на местния парламент. Сред аргументите им беше,..

публикувано на 07.08.24 в 17:12
архив

Поставят 200 контейнера за зелени отпадъци в Ямбол

С над 200  контейнера за зелени отпадъци ще разполага общината в Ямбол от началото на септември. След изграждането на компостираща система преди две години, в кварталите бяха поставени 108 контейнера. Със средства от отчисленията по Закона за управление на отпадъците сега  са закупени са още 100 контейнера.  Макар и трудно гражданите свикват с..

публикувано на 07.08.24 в 15:49

РИОСВ проверява на 4 места за неприятна миризма в Бургас

На 4 места са изпратени екипи на РИОСВ-Бургас след сигнали за неприятни миризми в града и извън него, но към момента източникът не е установен, съобщиха за БНР-Бургас от екоинспкецията. Проверки се правят на Пристанището, в "Лукойл Нефтохим", на пристанище „Росенец“ и на Летище Бургас. Според сигналите неприятна задушлива миризма се усеща..

публикувано на 07.08.24 в 15:03

Царевицата по плажа – „риск печели, риск губи“

От край време по българското Черноморие се наблюдават хора, които продават царевица по плажната ивица. Познати са и думите, които търговците употребяват: „Прясна, топла царевичка…“ Същото се отнася и за топлите гевречета, набучени на пръти. Хора обикалят по ивицата и предлагат своите продукти. Но знаем ли по какъв начин е приготвяна тази..

обновено на 07.08.24 в 13:17

В Бургас отбелязаха 145 години от създаването на ВМС

На церемония в Бургас тържествено бе отбелязана 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на република България. Пред паметника на моряка в Морската градина днес се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя. А в събота и неделя на Морска гара Бургас ще могат да се разгледат кораби от състава на ВМС.  Военноморските..

публикувано на 07.08.24 в 12:56

Над 115 хил. лева е събраната сума до момента за пострадалите от пожарите в Болярово

115 571 лв. е събраната сума до момента за пострадалите в селата Крайново и Воден.  Дарителската сметка, открита от  община Болярово, за събиране на финансови средства за нови домове на  хората все още е открита.  Тунджанецът Митко Стоянов посети боляровското село Воден, за да се срещне със семействата с нови домове. На добротвореца ситуацията не..

публикувано на 07.08.24 в 10:27

Рибният фест се завръща в Царево през септември

Традиционният Рибен фест, който Община Царево организира, отново ще зарадва жители и гости на Южното Черноморие на 7 септември, съобщиха от местната администрация. Голямото забавление в края на лятото ще се проведе на пристанище Царево и ще започне още по обяд. Кулинарни състезания за приготвяне на рибена чорба, атрактивно кулинарно шоу от Ути Бъчваров..

публикувано на 07.08.24 в 10:00