Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаски студенти ще тестват мобилно приложение в проект с King's College Лондон

Студенти от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ ще тестват мобилно приложение, разработено в рамките на проекта GoGreenRoutes по програма „Хоризонт“, информират от ВУЗ-а. Мобилното приложение е насочено към развиване на ключови психологически умения и подобряване на връзката на участниците с околната среда. От университета ще се включат студенти от специалностите Софтуерно инженерство, Екология и Педагогика и др.

Консорциумът по проекта обединява екип от опитни иноватори, работещи за местни власти, НПО сектор, изследователски институции и университети от 18 държави. Сред тях са King's College Лондон и техническите университети на Мюнхен и Дъблин. 

Община Бургас е част от проекта, който събира институции с опит в изпълнението на решения, свързани със здравето и природата, за превръщането на градовете в по-устойчиви и подходящи за живот места.


По публикацията работи: Нина Рангелова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаски ученици представиха в София проект за фотоволтаична централа

Деветокласниците Стилян Памуков и Владимир Иванов представиха свой проект на първия професионален форум за кариерно развитие в бранша, който се състоя в София.  Учениците представиха два инженерни макета, с помощта на които се илюстрира окачествяването на фотоволтаични панели и се изгражда, настройва, и оптимизира фотоволтаична електроцентрала...

публикувано на 22.04.24 в 16:00

Обновиха по проект дворовете на две детски градини в Бургас и М. Търново

Обновяване на дворните пространства и площадките на ДГ „Делфин“ в Бургас и на ДГ „Юрий Гагарин“ в Малко Търново, създаване на стационарен и мобилни хъбове, закупуване на два нови микробуса, обучения на здравни и образователни медиатори, са част от извършените дейности по проект „Заедно днес, заедно утре – местните общности в подкрепа на подобрено..

публикувано на 22.04.24 в 15:53

"Кариерно изложение 8.0 - с поглед в бъдещето"

Ученици от 11 клас на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации (ПГКПИ) представиха свои проекти, в областта на високите технологии, по време на кариерен форум в Бургас. Той се проведе за втора поредна година по инициатива на Стопанския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и неговия филиал в морския..

обновено на 22.04.24 в 10:42

Обявяват победителите от Олимпиадата по лингвистика

Днес ще станат ясни имената на победителите в Националния кръг на олимпиадата по лингвистика, който се провежда в Бургас. В него се включиха 120 ученици от VIII до XII клас от цялата страна. Днес се проведе отборното състезание, като отбори от по 3-ма или 4-ма души работят съвместно върху една тема. Времето за работа е до 3 часа...

публикувано на 21.04.24 в 11:39

Над 230 млн. лева се отпускат за 22 образователни програми

Двадесет и две национални програми с общ бюджет от 230 963 400 лв. за развитие на образованието одобри правителството. Две от тях са нови - „Безопасност на движението по пътищата“ и „Без агресия за сигурна образователна среда“ . Първата е на стойност 4 300 000 лв. и има за цел формиране и развитие на компетентността за отговорно поведение на..

публикувано на 20.04.24 в 08:47

Специалната награда на БНР-Бургас в конкурса "За моята България" е за НБУ "Михаил Лъкатник"

Специалната награда на БНР-Бургас в конкурса "За моята България" е за НБУ "Михаил Лъкатник". Груповото изпълнение на учениците от началното училище в раздел "Рецитирам за България" беше впечатляващо, както като замисъл, така и като изпълнение. Художествената концепция на представянето съчетаваше рецитация, музика и актьорско изпълнение,..

обновено на 19.04.24 в 14:06

Конкурсът на НБУ "За моята България" става регионален

Ученическият конкурс „За моята България“ се провежда днес в Бургас за шести път по инициатива на Началното базово училище „Михаил Лъкатник“. Конкурсът е в две направления -"Рецитирам за България"-изпълнение на поетична творба от класически и съвременни български автори и "За теб, родино моя" за изпълнение на песен. Това е и първото издание, в което..

публикувано на 18.04.24 в 14:05