Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фармацевти против предложението за вендинг машини извън аптеки и дрогерии


Фармацевти се обявиха против предложението на здравното министерство лекарства да могат да се продават чрез автомати извън аптеки и дрогерии. Целта, според вносителите на промяната в закона за лекарствата, е осигуряване на достъп до медикаменти в малки и отдалечени населени места. Идеята е там да се предлагат медикаменти без лекарско предписание, като аналгетици, витамини, таблетки за гърло и др.

Предложението не указва къде може или не да се постави автомат за лекарства, което би могло да създаде нелоялни търговски практики, поясни Васил Ходжев, собственик на аптека в Бургас и член на УС на Фармацевтичния съюз.

„Представете си какво би се случило, ако се постави вендинг машина в малко населено място до работеща аптека, която е единствена в региона. Това би могло да унищожи тази аптека на практика“

Освен чисто търговски съображения, фармацевтите поставят и морални въпроси, алармират и за евентуални вреди за пациентите:

„Отпускането на лекарства във вендинг машините би могло да предположи едно безконтролно отпускане на лекарства. Един автомат разположен в малко населено място дори, който е със свободен достъп от граждани, той е със свободен достъп и от деца. Вие бихте ли искали деца да имат достъп до лекарства?“

Всички лекарства, дори и обикновени болкоуспокояващи, могат да имат странични ефекти, а в случая се губи и консултацията с фармацевта, посочва още Васил Ходжев. 

Според него държавата трябва да помисли за стимулиране за разкриване на аптеки в малките населени места.

Предложението за продажба на лекарства чрез вендинг автомати е  публикувано за обществено обсъждане. Очаква се фармацевтичния съюз  да излезе с официална позиция по него. 

Повече чуйте в звуковия файл:

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предлагат създаване на система с GPS устройства за хора с деменция в Бургас

Предложение за създаване на система за предоставяне на GPS устройства на хора, страдащи от деменция е внесено за разглеждане в Общинския съвет в Бургас.  Докладната записка е на общинския съветник от Продължаваме Промяната – Демократична България д-р Мартин Кръстев. Предложението е насочено и към хората със заболявания, водещи до проблеми с..

публикувано на 17.04.24 в 12:38

Обществено обсъждане на проекта за интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион

Обществено обсъждане на концепцията за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) „Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион“, с водещ партньор община Бургас, ще се проведе на: 17.04.2024 г. от 11.00 ч. в залата на Община Айтос; 18.04.2024 г. от 13:00 ч. в Лекционна зала, Читалище „Георги Кондолов“, гр. Царево; 19.04.2024..

публикувано на 16.04.24 в 15:35

Центърът за рехабилитация и водолечение във "Ветрен" работи целодневно

Центърът за рехабилитация и водолечение за деца в бургаския квартал „Ветрен“ предлага специализирани грижи целодневно, съобщават от Община Бургас. Той предоставя почасови, комплексни услуги на нуждаещите се деца, съобразени с индивидуалните им потребности всеки делничен ден от 07:30 до 18:00 часа. Центърът се намира до БХ „Св. Мина“, а за предоставяните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50

В ДКЦ 1 - Бургас вече консултират пациенти чрез видеовръзка

Специалистите от ДКЦ – 1 в Бургас вече консултират пациенти, намиращи се на километри разстояние от тях чрез станция за телемедицина. Тя предлага лесен начин за комуникация между лекар и пациент, преодолявайки необходимостта от физическо посещение на лекарския кабинет. Отдалеченото предоставяне на медицинска помощ ще подпомогне трудноподвижните,..

публикувано на 15.04.24 в 15:09

Великденска акция по кръводаряване започва от днес в Сливен

Великденска акция по кръводаряване под надслов „Запалете свещичка, подарете любов“ стартира от днес в Сливен. Тя се организира съвместно от БЧК и Отделението по трансфузионна хематология при МБАЛ "Д-р Иван Селимински”. За всеки участник в акцията Областният съвет на БЧК е осигурил символичен подарък.  В първият ден от кампанията от сутринта до обяд..

публикувано на 15.04.24 в 12:54
УМБАЛ Бургас

Безплатни консултации с невролог в УМБАЛ - Бургас за диабетици

Безплатни консултации с невролог за пациенти със захарен диабет организира Отделението по ендокринология в УМБАЛ Бургас, съобщават от лечебното заведение. Целта е ранна диагностика и навременно лечение на диабетната полиневропатия – едно от най-честите и опасни усложнения на диабета. Това е увреждане на нервите под влиянието на високата кръвна..

публикувано на 15.04.24 в 09:24

В Бургас отбелязват Деня без асансьори с изкачване на висока сграда

С изкачване на 14-етажна сграда в Бургас ще бъде отбелязан Денят без асансьори. Това ще се случи днес, 14 април от 10 часа в хотел "Парк". Общо нагоре и надолу участниците в акцията ще преминат през 516 стъпала. Инициативата е част от ежегодно глобалното събитие и има за цел да промотира по-лесен начин да добавим към ежедневието си повече физическа..

публикувано на 14.04.24 в 07:30