Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За и против промените в платеното паркиране в Бургас

| обновено на 24.02.24 в 16:00

 Нова наредба за платено паркиране предстои да бъде приета в Бургас. Неотдавна Пламен Димитров от Общинско предприятие „Транспорт“ представи идеята на местната администрация на кръгла маса. Въвежда се т.н червена зона-супер център, разширява се обсегът й и  се въвежда лимитиран престой в нея от три часа. Заплащането ще е два часа,  ще се увеличат и служебните абонаменти.Колите на тези места ще могат да паркират или почасово или денонощно, като таксата ще е различна.

Тази седмица общинските съветници Виктория Върбанова, Мариян Иванов и депутатът Борис Аладжов от ПП" Възраждане" дадоха брифинг, на който представиха свои конкретни предложения по темата. Иванов коментира разширението на платеното паркиране и обособяването на нова зона:

„Нашето мнение е, че това няма да реши проблема с паркирането, защото ще доведе до лавинообразно увеличение на тази зона, на принципа на „синята зона“. Предложихме границите ѝ да бъдат редуцирани до ул. „Васил Левски“, за да може близките паркинги да поемат автомобилите и тя да бъде пусната само тестово, за да се види ефектът от нея“ 
Той посочи, че засега e възприето положително предложението на „Възраждане“ един квартал да е една платена зона за паркиране, а не да е разделен на подзони, за да може гражданите, които заплащат абонамент, да паркират и в съседни на домовете си улици, при липса на места. 
„Възраждане“ ще организира и обществено обсъждане на предложенията, за да може да се чуе мнението на гражданите на Бургас.

Решихме да потърсим и други общински съветници от различни групи, за да чуем  техните позиции.

Евелина Михалева от ГЕРБ и председател на Транспортната комисия в общинския съвет обясни, че групата й към момента няма други предложения , освен тези, които са били вече направени.  Идеята една зона един комплекс тя коментира:

"Няма как да стане  една зона цялата с един стикер. Това ще бъде натоварване в едната част и освобождаване в друга част. Решихме, че ще има друго разглеждане. Няма да влезе в тази промяна на наредбата. 

Доколкото знам  има доста хора, които ще се откажат от служебните абонаменти. Такива, които са си пуснали всъщност вече желания за прекратяване на отношенията."

Стоян Царев от СЕК заяви, че оцветяването и многото зони ще доведат до объркване от страна на гражданите и особено на туристите. За служебните абонаменти той уточни:

"Ще има брожения, ще кажат, че бизнесът по този начин се омаломощава. Смятам, че към момента има достатъчно заети места за служебен абонамент и има възможност за редуцират."

 За обособяването на една зона Царев уточни:

"Трябва да се изговори и да се обмисли. Примерно в "Лазур" не навсякъде е сина зоня."

Не сме коментирали  все още в групата на БСП, каза Чанко Мирчев. Той изрази личното си мнение на общински съветник да паркирането в една зона:

"Като идея, не е лошо.Аз живея в центъра, точно до Съдебната палата, има две паркоместа служебни, други има за инвалиди и остават 5-6 места. Просто да се чуди човек къде да паркира. Така че е добре в този триъгълник, по-нагоре, откъдето почват примерно Математическа гимназия, да мога да  спират навсякъде  тези хора, които живеят по-надолу. Но пък къде ще паркират тези, които живеят там.."

Отдавна настояваме за въвеждане на лимитирано почасово паркиране около институциите в центъра. Радвам се, че това ще бъде въведено в ЦГЧ  до три часа, обясни Стоян Грозев  "Българския възход". Ние имаме също конкретно предложение, свързано с изграждането на многоетажни паркинги, които са най-доброто решение на проблема, уточни той:

 "Ползването на синя зона да бъде разрешена на семейство, но само за  един автомобил на адрес . За втори да се предостави  място на символична цена на тези паркинги. Ако все пак това семейство реши, че желая и втория автомобил да е на  адреса на живеене,  то таксата за него да бъде пъти по-висока от предложената.Аз бих предпочел многоетажен паркинг без да се замисля, защото автомобилът ще на сухо, така да се каже,ще има охрана, видеонаблюдение и цената ще доста по-ниска.

Мнения и на други общински съветници очаквайте следващата седмица в програмата на БНР Бургас.


По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

АПИ кандидатства с 16 концепции за интегрирано градско развитие по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

 Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с 16 проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Общият бюджет на програмата е 3,6 млрд. лв., които се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие. От тях предвиденият финансов ресурс за интегрирано градско развитие на регионите е..

публикувано на 11.05.24 в 08:31

Началото на "Фестивала на зелениката" в Странджа е днес, домакин е село Граматиково

"Фестивалът на странджанската зеленика" ще се проведе на 11 и 12 май. Домакин на 20-тото му юбилейно издание ще бъде малкотърновското село Граматиково, съобщи директорът на ПП „Странджа“ инж. Румяна Цвяткова. „ Празникът ще включва различни приключения за участниците. Сред тях ще са традиционните вече и много харесвани кулинарен конкурс,..

обновено на 11.05.24 в 08:20

В Черноморец отключиха морето на летния Никулден

В Черноморец днес отключиха морето. Това се прави по традиция в деня на летния Никулден. Денят започна с литургия в храма "Св. Никола". На нея присъстваха кметът на Черноморец Росен Деспов, зам.-кметът на община Созопол Андрей Николов, председателят на общински съвет Созопол Станимир Андонов, общински съветници, началникът на Военноморска база Бургас..

публикувано на 09.05.24 в 12:23

Започва процедура по разширяване на граничния пункт „Малко Търново"

Започва процедура по изготвяне на проект по разширяване на гранично контролно-пропускателен пункт „Малко Търново“. За това се договориха отговорните за целта институции на среща при премиера Димитър Главчев. На нея присъстваха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета..

публикувано на 09.05.24 в 11:33

Започва изплащането на помощите за фермерите заради войната в Украйна

Седмица по-рано от обещаното от служебното правителството започва днес изплащане на помощите на земеделските производители, които търпят щети заради войната на Русия срещу Украйна. На компенсации имат право над 51 хил. фермери, между които ще бъдат разпределени 295 млн. лева.  166 млн. лв. от тях са за градинари, животновъди, пчелари, производители на..

публикувано на 09.05.24 в 08:32

През април: Повече работни места за търговия и туризъм

С 5% са се увеличили работните места през април според анализ на най-голямата платформа за предлагане на работа и подбор на персонал. Пазарът на труда отчита усилено търсене на работна сила в търговията и туризма. Търговията, хотелиерството и ресторантьорството търсят най-много служители и работници. Само в тези сектори предложенията са 2200 повече,..

публикувано на 08.05.24 в 14:23

В Китен посрещат лятото със завършена пешеходна алея край морето

Китен ще посрещне лятото със завършена пешеходна алея край морето. Това е дълго чакан проект , каза за БНР Бургас кметът Николай Марков. По думите му това ще позволи на жителите и гостите на града, той да бъде цялостно обходен край морето. Идеята за облагородяването на тази зона е от 30 години. Началото на проекта започна през 2020-та, а 2..

публикувано на 08.05.24 в 11:53