Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При извънредна акция на АПИ и ИААА:

Претоварени зърновози в Бургас

124 проверки са извършени през уикенда

снимката е илюстративна
Снимка: ОДМВР Шумен

124 проверки на извънгабаритни тежки превозни средства извършиха мобилните екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“ и ИА „Автомобилна администрация“ в последния уикенд на февруари. Проверките са извършени в периода от 23 до 25 февруари съвместно със служители на Министерството на вътрешните работи на територията на област Бургас и в района на пристанище Бургас. Извънредните инспекции продължават и в други градове на страната, като особен акцент ще бъде поставен върху претоварването на камионите.

Целта на съвместните акции е да се минимизират рисковете за живота и здравето на пътуващите, като се осигурят безопасни условия за движение по отсечките с интензивен тежкотоварен трафик и се ограничат предпоставките за пътнотранспортни произшествия.

Мобилните екипи на АПИ и ИААА проверяват документите на водачите и чрез мобилни електронни везни установяват допустимото максимално натоварване на ос и максимално допустимата маса. С технически средства се измерват и габаритите на превозните средства.

При проверките служителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ са съставили 14 акта за административни нарушения по Закона за пътищата и Закона за движение по пътищата. Установени са превозни средства, които са били с тегло много повече над разрешеното осово натоварване и максимално допустима маса. За 4-осовите превозни средства максимално допустимото тегло е 32 тона, а за 5-осовите ППС – 40 тона. Заловени са няколко зърновоза, които са били с тегло над 50 тона, както и извънгабаритно превозно средство, натоварено с 47 тона скраб, при разрешени максимум 40 тона.

Инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“ са проверили 42 тежкотоварни автомобили и са съставени 6 акта. Един от проверените камиони е бил претоварен. При три превозни средства са установени нарушения, свързани с използването на тахографа. Други два акта са съставени за непопълнен пътен лист в графа товарителница.

Преминаването на претоварени превозни средства по републиканските пътища не само е сериозна опасност за безопасността на всички участници в движението, но води и до сериозни разрушения на пътната настилка. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Къща изгоря в Котел, в землището на с.Кортен са унищожени 340дка бадемови насаждения

Къща изгоря в гр. Котел, но няма пострадали, съобщиха от полицията в Сливен. За периода от 21 юни до днес екипите на пожарната в Сливенска област са се отзовали на 24 сигнала. Един от сигналите е бил недействителен.  Сигналът за горящата къща е подаден в 23.03  часа на 21 юни. Огънят е обхванал целият покрив на къщата. Унищожени са 100 кв. м. от..

публикувано на 24.06.24 в 11:28
снимката е илюстративна

В Сливен хвана трима да шофират с наркотици, а други двама - пияни

Трима шофьори са заловени да управляват след употреба на наркотици, двама след употреба на алкохол и една катастрофа, сочи статистиката на полицията в Сливен за почивните дни.  Последният случай на заловен, след употреба на наркотици зад волана е от днес в Сливен. Задържан е 27-годишен мъж. Снощи отново в Сливен на булевард „Янко Сакъзов“ е спрян за..

публикувано на 24.06.24 в 11:15

Шофьор с 3,15 промила алкохол се блъсна в крайпътен знак в Съдиево

Заловиха 53-годишен бургазлия да шофира с 3,15 промила алкохол в кръвта. Той се е блъснал с колата си в крайпътен знак в айтоското село Съдиево.  При извършения обиск в мъжа е намерена и иззета свивка със суха зелена тревна маса / марихуана/ с тегло 3,4 грама. Работата по случая продължава.

публикувано на 24.06.24 в 09:26

Моторист е с опасност за живота след катастрофа в Българово

63-годишен шофьор е с опасност за живота след самостоятелна катастрофа в Българово, съобщават от полицията. Инцидентът е от вчера, когато 63-годишния мъж от Разлог навлиза с несъобразена скорост в ляв завой, блъска се в бордюра и пада на земята.  Водачът е настанен в болница в Бургас в тежко състояние, с фрактура на черепа. 

публикувано на 24.06.24 в 09:12

Има задръстване по магистрала "Тракия" в посока София

Близо 4 километра е колоната от автомобили на АМ Тракия в посока София. Причината е лека катастрофа в района на 19 км от магистралата.  От МВР уточняват, че на 18 километър има и аварирал камион.  В резултат на това се е образувала и колоната от автомобили.

публикувано на 23.06.24 в 16:50
Снимката е илюстративна.

Подменят пътни знаци в Ямболска област

Започна подмяната на липсващи и увредени пътни знаци по републиканската мрежа в Ямболска област. През есента се очаква и ремонт на магистралата в района на Ямбол и Сливен. Мащабната подмяна на пътните знаци  се очаква да приключи преди началото на зимния сезон, уточни директорът на Областното пътно управление в ямбол инж. Галин Костов...

публикувано на 22.06.24 в 17:31

Откриха в Пловдив изчезналото момче от Бургас

12-годишният Данаил Костадинов от Бургас, който от седмица е в неизвестност, е намерен в Пловдив, съобщиха преди минути от полицията. Детето е в отлично физическо и психическо здраве. В момента то пътува към Бургас и до два часа ще бъде в морския град. По данни на полицията до преди година момчето и майката са живели в..

обновено на 22.06.24 в 15:49