Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фрапорт": Спекулации са, че Летище Бургас ще бъде лимитирано само за карго трафик

Публичните спекулации за лимитирането на Летище Бургас само до карго трафик са абсолютно неоснователни и вредни за развитието на туризма. Това пише в официална позиция „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, концесионер на аеропорта. Те настояват, че никога не е имало опит за прехвърляне на трафика от Бургас към Варна. Нещо повече - през 2023 г. летището в Бургас е обслужило повече пътници от това във Варна. Тази тенденция се запазва през почти всички години от 2006 г. насам, информират от фирмата концесионер.

"Единствено авиокомпаниите решават дали да разкриват или закриват нови маршрути или да увеличават или намаляват трафика по обем или в целогодишни линии. Авиокомпаниите вземат решението си да използват Летище Бургас единствено на базата на търговски съображения", коментират от  „Фрапорт" .

В своята позиция, концесионера на бургаското летище подчертава, че трафикът се промотира в най-значимите международни авиационни форуми и туристически събития. Организират се съвместно с Министерството на туризма роуд шоута в Полша, Германия и Великобритания с хотелиери и туроператори, поканени травъл журналисти и туроператори, за да усетят лично Българското Черноморие с неговите туристически дадености, както и се включва в различни маркетингови дейности в страните, от които има приток на туристи. Всичко това се прави с цел привличане на авиокомпании за нови маршрути, по-голям трафик и особено целогодишен такъв.

„Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” прави всичко възможно по силите си, за да увеличи зимния трафик, се казва в изпратената позиция. 

По отношение на очакваната пълната рехабилитация на пистата, концесионерът уточнява, че не е взето окончателно решение по този проект и съгласуването с държавните органи не е преминало.

„Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД разполага и ще обновява инфраструктурата на Летище Бургас като модерно и привлекателно летище за авиокомпании и пътници, отговарящо на всички изисквания за безопасност и сигурност, тъй като това е приоритет №1 за компанията. „ Развитието на Летище Бургас в съответствие с международните правила е задължително условие и се извършва в тясно сътрудничество с Министерството на транспорта и съобщенията от началото на концесията през 2006 г., въз основа на нашия Концесионен договор."

От там уточняват, че временното затваряне на летището за полети ще бъде за възможно най-кратък срок и няма да бъде през активен летен сезон.


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Културният живот на Бургас продължава и този уикенд с два фестивала, изложба и театър

Община Бургас анонсира следващия туристически уикенд, изпълнен с много събития. Тогава ще се проведе "Егаси феста" на Морска гара, който ще събере меломани за страхотна среща с редица изпълнители. Музикалният фестивал се завръща за второ издание на 23 и 24 август. Събитието ще включва над 20 хип-хоп изпълнители от българската и световната сцена. В..

обновено на 23.08.24 в 11:07

Туристически поход за наблюдение на звездите край Евренозово

Нощен поход за наблюдение на звездите ще се проведе тази вечер в Странджа. Той се организира за осми път от сдружение „Зелена Странджа“.  Туристическият поход в планината ще бъде съчетан с наблюдение на нощното небе край Евренозово, съобщи ръководителят на Сдружението Владимир Димитров:   „ На широка открита поляна на 1,5км от..

публикувано на 23.08.24 в 08:40

Актуализираха инвестиционната програма във ВиК сектора за област Бургас

Извънредно заседание на Асоциацията на ВиК, на което бе гласувана актуализацията на годишната инвестиционна програма в сектора за област Бургас, се състоя днес. Друга голяма тема на заседанието, което е по искане на общините, е липсата на вода по населени места. Актуализираната инвестиционна програма във ВиК сектора за 2024 г. е на..

публикувано на 21.08.24 в 15:28
Слънчев бряг

Сезонни работници от трети страни внезапно напускат Слънчев бряг

Четири случая на работници от трети страни наети за Слънчев бряг и внезапно напуснали са подадени в полицията в Несебър. Според Веселин Налбантов, зам-председател на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация те използват нашата страна като пункт и отправна точка, за да се придвижат в Европа. "Намираме им дрехите и паспортите, а тях ги..

публикувано на 21.08.24 в 13:10

През септември започва асфалтирането на път III-907 Босна-Визица

През септември ще започне асфалтирането на първите 12 км от основния ремонт на третокласната пътна отсечка Босна–Визица, съобщи АПИ. В момента изпълнителят приключва довършителните дейности по подготовка на трасето преди да започнат асфалтовите дейности. Изградена е новата конструкция, довършва се отводняването. Общата дължина на отсечката,..

публикувано на 20.08.24 в 15:22

Туристическия бранш е в протестна готовност

Туристическият бранш е в протестна готовност и обмислят граждански протест на 27-ми август заради компенсациите за скъпия ток. Те са одобрени, но не и влезли реално в сила. Така от бранша, който е един от най-енергоемките, продължават да плащат скъп ток, който в определени часове достига над 1000 лева за киловат час. Според експерти причината за..

публикувано на 20.08.24 в 12:17

Министерството на туризма проверява за мними екскурзоводи в Созопол и Несебър

Продължават съвместните контролни проверки на Министерството на туризма с Комисията за защита на потребителите и Министерство на вътрешните работи на лица за законовото упражняване на професията „Екскурзовод“ и предоставяните от тях услуги за спазване на законовите изисквания по Черноморието и във вътрешността на страната. В началото на месеца са..

публикувано на 20.08.24 в 10:38