Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветници в Созопол поискаха по-ранна забрана за строителството в града

Кметът Тихомир Янакиев: Идеята не е лоша, но изисква обсъждане и съгласуване

Снимка: Архив

Въвеждане на по-ранна забрана за строителни дейности през летния сезон ще предложат общински съветници в Созопол. На сесия днес бе поискано вместо на 15 май, строителството да бъде преустановено на 1 май. Докато това се разреши от законодателя, остава забраната от 15-о число на месеца до 1 октомври. 

Предложението за изтегляне на забраната за строително-монтажни дейности в Созопол от 1 май дойде от общинския съветник Станислав Губеров:

„Знаете, че в началото на май се събират доста празнични дни, свързани с Великден и Гергьовден и общо взето половин България ще бъде в Созопол. Не е удачно да ги разминаваме с камиони, със строително-монтажни дейности“

Созопол е национален туристически курорт и срокът за забраната за строителството в неговите граници е заложена в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, обясни кметът Тихомир Янакиев. Посочи обаче, че идеята не е лоша, но изисква съгласуване.

„Това предложение първо трябва да се обсъди със законодателя, да се направи широко обществено обсъждане сред хората, които може да бъдат засегнати. Специално при нас в общината не е постъпило нито едно становище за промяна на тези срокове, които ние да препратим към законодателя“

Станислав Губеров заяви, че ще внесе такова искане на следващото заседание. На днешното бе гласувано строителството да се преустанови от 15 май до 1 октомври. Администрацията обаче пое ангажимент да направи среща със строителните фирми, които в първата седмица на май временно да не извършват тежки ремонтни дейности, заради очакваните туристи.

Ремонтът на училището в Созопол няма да бъде прекъсван за лятото, но там дейностите през сезона ще се планират да са във вътрешните помещения.

На днешното извънредно заседание на Общинския съвет бе одобрено и предстоящо подписване на два трансгранични проекта по приоритет „Чист и зелен регион“ на програмата Интеррег. Първият проект предвижда доставката на контейнери за разделно събиране на отпадъци за училища, детски градини и домакинства в града. По второто проектно предложение ще бъде създадена нова паркова територия за отдих и спорт между Созопол и местността „Света Марина“.

Повече чуйте в звуковия файл: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Централният бургаски пазар

Повечето зеленчуци и плодове поевтиняват на борсите у нас тази седмица

Повечето зеленчуци и плодове и някои основни хранителни стоки поевтиняват на тържищата у нас през седмицата, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се понижи..

публикувано на 28.07.24 в 09:39

Ръст в интереса към детските и ученическите пътувания

Между 15 и 20 % увеличение на интереса към детските и ученическите пътувания в страната, отбелязват туроператори. Ръстът на екскурзиите в чужбина е почти двоен.  Записванията за детските лагери тази година са започнали много рано, посочи Свидна Динева – управител на туроператор, който предлага такива пътувания. Има увеличение на цените на пакетите..

публикувано на 27.07.24 в 10:17

Марин Киров: В наредбата за свободно къмпингуване има неясноти, но Община Царево я подкрепя

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване. Те посочват, че предишната версия е събрала над 600 отрицателни становища. Според тях тя няма роля на регулация, а на индиректна забрана на къмпирането в страната. От..

публикувано на 26.07.24 в 14:30

НС: До края на годината бизнесът ще получава компенсации заради високите цени на тока

До края на годината бизнесът ще продължи да получава компенсации заради високите цени на тока. Те ще са 100% при цена от над 180 лева на мегаватчас на борсата, независимо в коя мрежа крайните небитови потребители са присъединени. Това решение беше подкрепено от 185 депутати от всички парламентарни групи и независими, само петима от ПП-ДБ се въздържаха...

публикувано на 26.07.24 в 14:12

Плажовете в Приморско са препълнени от туристи

Северният плаж на Приморско беше препълнен от туристи преди дни. Кадрите с летовниците разпространи в социалните мрежи хотелиерът от морския град Здравко Василев. Според него, подобен наплив от туристи този плаж не помни от десетилетие.   „Израснал съм на този плаж и го помня в този вид. Винаги е бил в този вид. Винаги е бил..

публикувано на 26.07.24 в 13:42

Прави се опит да се върне стар вариант на проекта на наредбата за къмпингуването

Прави се опит да се върне стар вариант на проекта на наредбата за къмпингуването. Това заяви председателят на Българското кемпер общество Йордан Ибришимов. Той алармира, че представители на общността не са поканени на работната среща на междуведомствената група тази седмица, която излезе със срок до 1 август да бъдат обобщени предложенията и..

обновено на 26.07.24 в 11:59

Николай Киров: Земеделците могат да загубят 100 млн. лева

Земеделците може да загубят 100 милиона лева, защото процедурата по прием на документи за проекти за поливните площи не е започнала, съобщи председателят на бургаския съюз на зърнопроизводителите Николай Киров. Причината е разминаване в данните. Информацията на хартия е от преди 20 години, тези терени сега не са поливни, поясни той:..

обновено на 25.07.24 в 18:15