Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МО с орган, който ще следи за дезинформация в медиите и интернет

Снимка: armymedia.bg

Министерството на отбраната ще има орган, който ще следи за дезинформацията в интернет и медиите. Това става с изцяло новия устройствен правилник за дейността на Информационния център към ведомството. Документът беше обнародван в Държавен вестник.

Информационният център ще следи и анализира "хибридни информационни атаки и дезинформационни кампании, насочени срещу армията и срещу политиката за национална сигурност и отбрана". Наблюдението ще е върху "класическите” и модерните медии. Центърът ще предоставя ежедневни, седмични и месечни доклади как политиката на Министерството на отбраната е въздействала върху целевите аудитории. Директорът на информационния център Владимир Миленски увери депутатите от отбранителната комисия, че дейността няма да води до цензура.

В началото на мандата си министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че ниският интерес към военната професия е и заради дезинформационни кампании. Пред комисията по обрата министърът припомни, че е внесъл в МС има концепция за реализирате на информационна политика в отбраната. Търсим модерни решения, каза той и уточни, че наблюдението ще се прави със софтуер.

Депутатите от БСП в комисията по отбрана изразиха притеснения, че новите дейности в министерството предполагат и "изкушения … една деполитизирана структура, каквато е армията, да става инструмент за политическо влияние". От министерството увериха, че с промените вестник "Българска армия" няма да бъде закриван. А служители на вонения канал ще работят "няколко неща едновременно" или "коренно различни неща".
По публикацията работи: Християна Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Корнелия Нинова вече не е председател на БСП

Софийският градски съд заличи Корнелия Нинова като председател на БСП и лице, което представлява партията и на нейно място записа Атанас Зафиров,  но само като изпълняващ функциите на председател. Корнелия Нинова: Държавата ни е в тежка криза Съдът е отхвърлил искането Зафиров да бъде вписан за нов председател до избор на титуляр от конгреса на..

публикувано на 10.07.24 в 14:56

"Възраждане" и ИТН внасят проект за свикване на референдум за лева

"Възраждане" и ИТН внасят проект на решение за свикване на нов референдум за запазване на българския лев до 2043 г. Заместник-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев мотивира предложението така: "Това е инициатива, която преди няколко месеца парламентът отхвърли. Решението на Конституционния съд впоследствие не определи въпроса като..

публикувано на 10.07.24 в 14:10

ПП-ДБ отхвърли поканата на ДПС за преговори за правителство с втория мандат

"Продължаваме промяната" - "Демократична България" отхвърли поканата на ДПС за преговори за съставяне на правителство с втория мандат. "Смятаме, че вашият подход няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната и да възстанови доверието на избирателите в институциите", се казва в разпространения от пресцентъра на..

публикувано на 10.07.24 в 13:40
Рамадан Аталай

Аталай: Доган ще излезе с изявление в близко време и ситуацията ще се нормализира

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган ще излезе с изявление в най-близко време и след това ситуацията ще се нормализира. Това коментира изключеният от ПГ на ДПС Рамадан Аталай, който заедно с още 17 депутати от ДПС се противопоставиха на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски.  ДПС очаква отговор от партиите дали са склонни да подкрепят..

публикувано на 10.07.24 в 09:24

ГЕРБ-СДС няма да подкрепят кабинет с втори и трети мандат

ПГ на ГЕРБ-СДС няма да подкрепи предложения за кабинет с втория и третия мандат при никакви условия. Това съобщиха от пресцентъра на партия ГЕРБ. Още преди да е ясно кога точно ще бъде връчен вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство, от ГЕРБ декларираха, че няма да го подкрепят. При това – при никакви условия. Решението на партията..

публикувано на 09.07.24 в 14:51

Димитър Найденов: "Третият мандат може да спаси парламентаризма"

„Да, България!“ няма да подкрепи втория мандат на ДПС и ако той е успешен, ще бъдем опозиция на такова управление. Това коментира след заседание на националния съвет на партията бургаският депутат Димитър Найденов. Разговорите за трети мандат могат да вървят на базата на ясен пакет реформи по отношение на съдебната власт, службите за сигурност и..

обновено на 09.07.24 в 14:50
Делян Пеевски

Депутатите от ПГ на ДПС на среща в НС за втория мандат

Депутатите от парламентарната група на Движението за права и свободи се събират днес в сградата на Народното събрание във връзка с втория  проучвателен мандат за съставяне на правителство. За заседанието на парламентарната група бе съобщено вчера от председателя ѝ Делян Пеевски, който свика Председателски съвет на Движението. Пеевски: Представители..

публикувано на 09.07.24 в 08:18