Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата „Театър за всички“ стартира от Българово

Актьорите от театрална формация „Талантино“ и режисьорът Станимир Карагьозов представиха пред жителите и гостите на Българово с постановката „Женско царство“ по Ст. Л. Костов. Представлението постави началото на инициативата „Театър за всички“, подета от общинския съветник от ГЕРБ-Бургас Ясен Проданов.

„Театър за всички“ има за цел да пренесе магията на театъра до всеки квартал и съставно селище на Бургас. Представленията ще бъдат на любителските театрални школи от града, които ще получат шанс да излязат на сцената и да покажат резултатите от своя труд и талант. Първата постановка беше с вход свободен като жест към жителите на Българово. Но идеята е читалищата да продават билети на цени, които сами определят, а след това генерираните средства да бъдат вложени в тяхната дейност – танцови, певчески състави и школи, отопление, ремонти и т.н.“, поясни общинският съветник.
„Щастлив съм, че с Община Бургас и отдел „Култура“ мислим в една посока. Скоро те стартират програмата „Достъпна култура“, състояща се от няколко направления, които покриват част от идеята ми и я разширяват към другите сценични изкуства. Това не означава, че „Театър за всички“ няма да продължи, а просто, че колегите ми театрали, ще имат повече възможности да се изявяват на сцена“, поясни той.

Преди месец Ясен Проданов, заедно с председателя на Общинския съвет в Бургас Михаил Хаджиянев, внесоха докладна за разширяване обхвата и бюджета на програмата „Достъпна култура“.  Финансовата рамка на програмата вече е 20 000 лв. По първите 3 направления средствата са общо 10 000 лева, а по направление 4 още 10 000 лв.

Предвидено е подпомагане на творчески обединения и индивидуални артисти за представяне на готов културен продукт в квартали и съставни селища. Допустими разходи, които се финансират, са: транспорт, техническо обезпечаване и други специфични дейности, свързани с реализацията на културния продукт. Предоставяне на възможност на творчески обединения - детски творчески школи, ателиета, групи, състави и др. за посещение на платени културни прояви – спектакли, концерти, театрални постановки, изложби и други в община Бургас, чрез средства за закупуване на билети. Творческите обединения могат да бъдат подпомагани по направлението не повече от два пъти в рамките на календарната година. Третият вариант е да се кандидатства за средства за транспортна услуга на група граждани, не по-малка от 20 човека от съставни селища на Община Бургас, за посещения на културни събития в общинския център. Четвъртото направление е насочено към подпомагане на творчески обединения и индивидуални артисти за подготовка и участие в национални и международни състезания и прояви. Допустимите разходи са за наем на помещения за тренировки и репетиции, хонорари на преподаватели и лектори и други специфични дейности, свързани с подготовката и участието, с изключение на транспортни разходи.

Очаква се скоро програмата ще бъде отворена за кандидатстване.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Солени ветрове" - фестивалът на бардовете, на поетите с китара

На 23 и 24 август в Бургас ще се проведе „Солени ветрове“ - фестивалът на бардовете, на поетите с китара. Мястото е открита сцена „Охлюва“, началото и през двата дни е 17:30 часа.  За 16 поредна година той привлича изпълнители от цяла България. Очаква се да пристигнат 26 индивидуални изпълнители и пет дуетни формации, а международните участници са от..

публикувано на 14.08.24 в 16:47
снимката е илюстративна

Девет читалища в Сливен получават общинска субсидия от 17 хиляди лева

Общинска субсидия за близо 17 хиляди лева бе разпределена за финансиране на проектите на читалища в община Сливен. Това е втория транш от субсидирането на културните средища.  Девет народни читалища ще получат общинската субсидия. Според комисията проектите им са подадени в необходимите срокове и отговарят на изискването за финансиране. Сред..

публикувано на 14.08.24 в 14:41

Teen Boom Fest 2024 казва „Избери доброто“

Младежкият фестивал „Тийн Буум Фест“ акостира на Морска гара Бургас този уикенд със своето пето издание. Всяка година участниците във форума имат определена кауза. Тази година се обединяват Община Бургас, Агенция Митници и Националната Агенция за приходите с две големи кампании. Срещи с инфлуенсъри и концерти са част от програмата на двата..

публикувано на 14.08.24 в 14:20

Фестивалът "С книга на плажа" започва в Бургас

Десетото издание на фестивала “С книга на плажа“ започва днес в Бургас. 31 издателства ще се представят в рамките на културния форум, който се провежда на открито пред експозиционния център „Флора“. Над 30 срещи с автори предвижда програмата. Детски книги, книги-игри,  художествена и научна литература, книги на български автори и поезия са..

обновено на 14.08.24 в 10:56

Бургас ще се потопи в цветовете и ритъма на индийския танц

Бургас ще се потопи в ритъма на индийската култура с въздействащите изпълнения на едни от най-известните и утвърдени изпълнители на индийски класически танци. Програмата Rasa-Nishpatti ще предложи палитра от избрани представления от репертоара на Бхаратанатям, постановка създадена, за да предизвика човешките емоции. Събитието ще се случи днес от 20:30..

обновено на 14.08.24 в 09:41

Три дни безплатно българско кино в бургаския филиал на Софийския университет

Безплатни прожекции на открито организира бургаският филиал на Софийския университет от днес до 16-и, петък. Те ще бъдат излъчвани в двора на филиала, в сърцето на Морската градина, входът е свободен, а началният час е 21:30. Подборът за трите дни включва съответно „Стъпки в пясъка“, селекция от къси филми, "Вездесъщият". Инициативата има за цел да..

обновено на 14.08.24 в 07:42

"Прегърнат облак" и "Тиферет" с концерт в бургаска галерия

Бургаската група "Прегърнат облак" ще представи съвместен концерт с група "Тиферет" от 19.00 ч. в галерия "Георги Баев" на булевард "Демокрация". Идеята за съвместно събитие се поражда от музикалната среща на композиторката на облака Теодора Илиева с един от най-колоритните музиканти-импровизатори Константин Кучев. Той е част от множество..

обновено на 13.08.24 в 12:01