Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН обмисля 15-те дни отсъствия на учениците да не се ползват наведнъж

Снимка: архив

15-те дни отсъствия на ученици по семейни причини може да не се ползват наведнъж. Ще се мисли и за електронно включване на децата, докато са извинени от родителите си. Това каза министърът на образованието Галин Цоков. 

Днес изтича срокът за обществено обсъждане на предложението за 15 дни отсъствия от училище по домашни причини.

"15 дни беше оптималният вариант. Избрахме го като възможност и сега ако има предложение, че са твърде много, ще го обсъдим още веднъж", каза Цоков.

Той добави, че МОН обмисля дали има възможност за заместващо подпомагане на децата - допълнителни консултации или пък възможности за включване във форми на е-обучение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ректорът на Бургаския свободен университет проф. д-р Милен Балтов.

БСУ се възпротиви на промяна в името на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Ръководството на Бургаския свободен университет (БСУ) се възпротиви на промяната в името на държавния „Проф. д-р Асен Златаров“, поискана от ректора му проф. д-р Христо Бозов.  Т ой потърси подкрепата на Съвета за това ръководеният от него Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ да се преименува на Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“..

публикувано на 10.07.24 в 12:08

Децата от Лятната академия организират базар с кауза до Часовника

Лятната академия за деца и ученици към Националната художествена академия - филиал Бургас организира благотворителен базар под надслов "Деца помагат на деца". Събитието цели да се съберат средства за закупуването на материали за рисуване за деца в нужда. Благотворителният базар се организира за втора година. От една седмица..

публикувано на 09.07.24 в 11:30

СУ „Йордан Йовков“ получи химн от „Музикаутор“

Собствен химн има вече Средно училище „Йордан Йовков“ в Бургас. Той е създаден в рамките на третия сезон на инициативата „Светилник“ 2023/ 2024 „И мойте песни все ще се четат“ на организацията на автори и композитори Музикаутор. Името на химна е „Лястовички бели“. Това е директна препратка към творчеството на Йовков, каза учителят по музика в..

обновено на 08.07.24 в 09:00

Бургас е трети по успех в България на изпита по математика след 7. клас

Област Бургас е с третия най-силен резултат в България по математика от изпита след  7. клас. Това показват обобщените данни на Министерството на образованието и науката, съобщи Регионалното управление на образованието в града. На първите две места са  София и Варна. На националното външно оценяване по български език и литература областта е на шесто..

публикувано на 08.07.24 в 08:41

Сградата на ОУ „Антон Страшимиров“ в Бургас ще бъде цялостно обновена

Текат ускорени строително-ремонтни дейности в сградата на ОУ „Антон Страшимиров“ в Бургас. От Общината информират, че са завършени голяма част от фасадите, които са топлоизолирани. Обновява се отоплителната система. Монтирани са фотоволтаични панели. Предвижда се осигуряване на достъпна среда и обособяване на СТЕМ център.  Образователната среда ще бъде..

публикувано на 04.07.24 в 15:14

БСУ е одобрен за Европейски университет на пристанищните градове

Бургаският свободен университет (БСУ) вече е част от алианс на Европейските университет на островните, пристанищните и крайбрежни територии (ЮНИКоуст) - European University of Islands, Ports and Coastal Territories (EUNICoast). Това е възможно след  решение на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура от 28 юни 2024 г. Проектът..

публикувано на 04.07.24 в 12:10
Проф. Христо Бозов

Ректорът на "Проф. д-р Асен Златаров" поиска преименуване на университета

Преименуване на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ поиска ректорът му проф. Христо Бозов в писмо до Бургаския общински съвет. Той предлага новото име да е Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“. В мотивите си ректорът посочва, че акцентирането на Бургас начело на името ще подчертае традициите и практиките в образоването на..

публикувано на 04.07.24 в 07:30