Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха оставката на премиера Николай Денков /ОБНОВЕНА/

| обновено на 06.03.24 в 12:40

Депутатите приеха оставката на премиера Николай Денков. "За" гласуваха 216 от народните представители.

Припомняме, ви, че оставката на министър-председателя бе депозирана в деловодството на парламента вчера.

В съответствие с разпоредба на Конституцията, ръководеният от Денков кабинет, ще продължи да изпълнява функциите си до избиране на ново правителство.

Премиерът припомни, че подадената оставка е в духа на поетия ангажимент от споразумението между ПП-ДБ и ГЕРБ –СДС отпреди 9 месеца. Той призова за незабавно започване на преговорите и ротацията да се осъществи. И посочи, че прогнозите за фалит на държавата не са се осъществили.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече управлението на некоалиционните партньори "дъно в политиката".

Станислав Балабанов от ИТН заяви, че сглобката ще продължи своя живот.

"Преди 10 месеца обещахте да вкарате Бойко Борисов в затвора и 9 месеца управлявате с него. Сега Бойко Борисов ви предлага на вас споразумение, издържано по европейски критерии как с вас, с г-н Пеевски, да продължите да крадете", каза Балабанов.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков защити постиженията на кабинета Денков. Той заяви, че ситуацията в България е необратима, а хората очакват реформи. Петков критикува поведението на опозицията днес.

"Ние ще работим това да продължи. Тези очаквания вече са във всичките български избиратели и който и да иска да управлява тая държава, трябва да спазва тези очаквания", заяви Кирил Петков.

Христо Иванов също не вижда политическа алтернатива у нас.

"Няма политическа алтернатива, защото няма политически идеи. Хората излизат тук, за да разкриват изключително болезнени страни от собствените си подсъзнания, просто защото няма какво друго да кажат", заяви Христо Иванов.

"Корупцията и задкулисието вървяха някъде на втори план. Сега тези ги узакониха и ги записват в законите, защото в закона е записано, че частната болница може да купува лекарства 10 пъти по-скъпо от държавната и общинската в закон. Хайде иди накажи някой тогава за корупция. Защото цитирам един от лидерите на ПП - Задкулисието седна на първия ред. Това деветмесечие днес приключва, следващото, което ни чака, ако се стигне до нова сглобка, ще бъде това, което имаме досега, умножено по 3. Днешната оставка дано да се превърне в повод за предсрочни избори и 2 в 1", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Председателят на НС Росен Желязков обясни, че в случай, че оставката на министър-председателя бъде приета на основание на разпоредбите, разписани в Конституцията, се прекратяват правомощията и на Министерския съвет. 

Желязков отбеляза още, че съгласно въпросните текстове Министерският съвет продължава да изпълнява функциите си до избиране на нов.

С приемане на оставката се открива определената конституционна процедура по чл. 99 от Конституцията, посочи Росен Желязков. Съгласно нея президентът Румен Радев, след консултации с парламентарните групи, възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Синдикалистът Иван Кирилов води листата на "Солидарна България" в Бургас

Бургаското пристанище да остане държавно е едно от целите на обединение "Солидарна България". Един от основателите му Ваня Григорова казва, че според информацията за изпълнението на поръчките, които ще допринесат за доброто му финансово състояние, се отклоняват. под натиска на част от управляващите. 18 души от бургаски регион влизат..

обновено на 06.05.24 в 17:18

Футболистът Милен Георгиев и бившият депутат Христиан Митев в обща листа на "Синя България"

20 души влизат  листата на "Синя България". Тя обединява десет консервативни партии и беше регистрирана днес. Част от кандидатите са добре познати лица. Сред тях има адвокати, лекари, предприемачи и журналисти. Водач е настоящият общински съветник и бивш футболист на "Нефтохимик" Милен Георгиев. Втори е адвокатът Христиан Митев, който стоеше..

обновено на 06.05.24 в 17:04

Листа от 28 кандидати за народни представители регистрира ДПС в РИК Бургас

Севим Али е водач на листата на ДПС в Бургас за следващите парламентарни избори на 9-и юни. Днес партията регистрира в Районната избирателна комисия (РИК) в Бургас листа от 28 кандидати за народни представители. Според Али, сформирана е силна листа от доказани парламентаристи.  "Всички са доказани професионалисти. Хора, които заслужават доверие на..

публикувано на 06.05.24 в 16:43

БСП регистрира в Бургас листата си за предстоящия вот

БСП регистрира в Районната избирателна комисия (РИК) в Бургас листа от 25 имена за предстоящия извънреден парламентарен вот на 9 юни. Водачът Петър Кънев коментира, че листата е много балансирана. Той очаква да имат минимум двама депутати, които да влязат в новия Парламент. Втори е Тодор Байчев, който е областен лидер на БСП в Бургас.  "По пътя към..

публикувано на 06.05.24 в 15:30

„Български Възход“ регистрира листата си за народни представители в Бургас

Партия  „Български Възход“ регистрира листата си в МИР 02 Бургас за народни представители в изборите на 9 юни 2024 г. Водач на листата е областният координатор на „Български Възход“ и общински съветник Стоян Грозев, втори е бизнесменът и общественик Явор Жеков, който ще представлява Бургас и в листата за Европейски парламент, трета е Мариела Кирова,..

публикувано на 03.05.24 в 16:07

ГЕРБ-СДС определи водачите на листите за парламентарните и евроизборите

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ ще е водач на листата на ГЕРБ-СДС за европейските избори, потвърдиха за БНР от партия ГЕРБ, а Мария Габриел няма да е кандидат за евродепутат.  Крайният срок за регистриране на листите за Европейския парламент е 7-и май.  Станаха ясни водачите на ГЕРБ-СДС за предсрочните парламентарни..

публикувано на 03.05.24 в 14:45

„ЛЕВИЦАТА!“ регистрира листата си в РИК-Бургас

„ЛЕВИЦАТА!“ регистрира листата си в РИК-Бургас за изборите за народни представители на 9 юни, водена от лидера на АБВ Румен Петков. Кандидатите на формацията са представители на различни браншове, познати сред съгражданите си и доказани в своите сфери на дейност. Основни акценти в работата на формацията в следващото Народно събрание са темите,..

публикувано на 02.05.24 в 17:47