Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Найденов: Най-важната задача в момента са регулаторите с изтекъл мандат

Димитър Найденов
Снимка: БГНЕС


 „Всички приоритети, които бяхме заложили преди 9 месеца, ние сме ги изпълнявали“, коментира бургаският депутат от ПП – ДБ Димитър Найденов по повод приетата днес в Народното събрание оставка на премиера Николай Денков. Той посочи като пример влизането на страната в Шенген и конституционните промени, които са началото на съдебната реформа, която трябва да продължи.  

 

Бургаският депутат допълни, че продължават преговорите с ГЕРБ. Той определи двата документа - Споразумението за съвместно управление и Механизма за вземане на решения, като нормални и част от преговорния процес. „Подобно нещо ние направихме, когато представихме на тяхното внимание нашия меморандум. Дали се казва меморандум или коалиционно споразумение, важно е съдържанието. Ние бихме се радвали на повече конкретика, т.е. да няма в документа основно някакви пожелания с по-общи формулировки, които да дават възможност за превратно тълкуване в определени моменти. В нашия меморандум ние бяхме направили доста конкретни предложения за регулаторите“, коментира Найденов. Според него в преговорите е важна темата за реформите, а не за министерските постове.  „Политиката в целия свят почива на компромиси, стига да не преминават определени червени линии. За нас червена линия би било недостатъчни гаранции за извършване на реформи, които са обещани и от двамата участници в управлението като ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ“, поясни той.  

Найденов посочи, че най-важната задача в момента са назначенията в регулаторите с изтекъл мандат. „Това е т.нар. „дълга държава“. Регулаторите са с по-дълъг мандат от този на Парламента, който ги избира“, допълни бургаският депутат.  

В споразумението на ГЕРБ се обръща внимание, че има избор на 25 регулатора, при които решенията ще трябва да се вземат с квалифицирано мнозинство от две трети, или минимум 160 народни представители, което автоматично включва ДПС в тяхното разпределение.

Според Димитър Найденов обаче няма да се наложи участието на ДПС във взимането на решения във всеки един от тези случаи. „Повечето от регулаторите се назначават с обикновено мнозинство от Парламента. Някои от тях като Инспектората към Висшия съдебен съвет, както и Висшия прокурорски съвет, се назначават с квалифицирано от 160 депутати. Там ние може да преговаряме с всяка  една парламентарно представена партия и да търсим подкрепа. Никой не е казал, че задължително това трябва да е ДПС“, посочи Найденов.

Според него ротацията ще се случи, защото на страната не са необходими поредни предсрочни избори.

Настоящият Министерски съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избиране на нов. Предстои президентът Румен Радев да започне консултации с парламентарно представените партии, а след това да премине към връчване на първия мандат на първата политическа сила. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Контейнер за временно настаняване, с. Воден.

"Възраждане" искат засегнатите от пожарите да бъдат настанени в хотели

Парламентарната група на "Възраждане" ще внесе утре в Народното събрание проект на решение пострадалите от пожарите, чийто дом е бил разрушен от пламъците, да бъдат настанени в хотели в близките градове за сметка на държавата. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов. Според него е недопустимо хората да живеят във фургони, а..

публикувано на 22.07.24 в 11:21

ПП-ДБ получиха и върнаха неизпълнен втория мандат на президента

Президентът Румен Радев връчи днес втория проучвателен мандат за кабинет на втората по големина политическа сила в Народното събрание ПП-ДБ. ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат Още миналата седмица обаче от коалицията заявиха, че нямат нужната подкрепа за съставяне на правителство и ще върнат папката празна. "Отговорът след..

обновено на 22.07.24 в 11:20

Президентът връчва втория мандат на ПП-ДБ

Намаляват шансовете за съставяне на правителство в 50-тото Народно събрание. Днес президентът връчва втория проучвателен мандат за кабинет на "Продължаваме промяната - Демократична България". От коалицията вече обявиха, че ще го върнат веднага неизпълнен. Месец и половина след предсрочните парламентарни избори шансовете 50-ият парламент да намери..

публикувано на 22.07.24 в 07:36

Ахмед Доган пред младежкия актив на ДПС: Това е едно препятствие, с което трябва да се справим

"Гордея се с вас! Вие всъщност сами предложихте изхода, сами очертахте стратегията на ДПС. Това е едно препятствие, което трябва да преодолеем, едно предизвикателство, с което трябва да се справим." Това заяви пред младежкия актив на ДПС почетният председател  Ахмед Доган във видео, разпространено от пресцентъра на партията във фейсбук.       Доган..

обновено на 20.07.24 в 22:59

Лидерът на Младежкото ДПС: Ахмед Доган е истинският председател /ОБНОВЕНА/

Единственият лидер на ДПС е Ахмед Доган. Това заявиха от младежката организация на партията, които проведоха национална среща в Бургас. На нея присъстваха председателят на ДПС Джевдет Чакъров, евродепутата Илхан Кючюк и част от изключените от парламентарната група на ДПС депутати. След форума в Бургас представители на младежката организация се..

обновено на 20.07.24 в 16:29

Среща на Младежкото ДПС в Бургас

В Бургас се провежда среща на Младежкото ДПС.  На нея ще се вземат решения за справяне с проблемите в партията. Преди началото на форума председателите Ибраим Зайденов и Танзер Юсеинов заявиха, че Младежкото ДПС не се приема отделно от партията.  На срещата присъстват всички областни председатели и централния оперативен съвет на младежката..

публикувано на 20.07.24 в 10:22

НС задължи правителството да осигури средства за пострадалите от пожарите

Единодушно с 201 гласа парламентът прие решение, с което задължава правителството да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите. В решението се посочва, че Министерският съвет трябва всяка седмица да информира НС за предприетите действия.  В проекторешението бяха включени..

публикувано на 19.07.24 в 11:42