Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йеротей за сливенски митрополит искат миряни от Бургаската околия

| обновено на 08.03.24 в 14:56

Епископ Йеротей да бъде избран за сливенски митрополит. За това настояват миряни от Бургаската околия. Те уточниха, че ще се присъединят към протестните действия на свещеници на 12 март. По-скоро ще бъде молитвено присъствие за подкрепа, каза мирянинът Ангел Куцаров на пресконференция днес.

Припомняме, че изборите за Сливенски митрополит бяха касирани, а промяна в Наредбата лишава миряните от право на глас. Част от митрополитите вече оттеглиха подкрепата си за синодалната наредба, те се притесняват от разделението, до което тя е довела.

Пловдивският митрополит Николай се присъедини към останалите владици, които предлагат на Светия Синод да утвърди за редовен Епархийския избор, състоял се на 18 февруари в Сливен, на който бяха избрани двама епископи – Агатополски Йеротей и Константийски Михаил. За това настояха отново и миряни от Бургаската околия. Велина Димитрова уточни:

„Вече имаме изявление и на Русенския владика Наум, че ще предложи на Светия Синод да отмени решението си от 24 февруари и да продължи избора за Сливенски митрополит. Това ни дава надежда, че сме чути! Ние няма да се откажем, ако това не се случи. В противен случай нещата, не само в Сливенска митрополия, но и в църквата ще станат много сложни! Надяваме се Светия Синод да преосмисли и отношението си към тези, които пуснаха жалби, на базата на които беше касиран изборът.“

Припомняме, че сливенските отци Евгений и Силвестър Янакиеви подадоха жалба срещу епископ Йеротей. Ангел Куцаров, който бе организирал подписка срещу касирането на избора, посочи:

„Ако докажете, че това, което прави свещеникът е неправилно, той ще бъде санкциониран според устава на църквата. Обаче ако не успеете да го докажете, тук се отваря един двуостър меч, той е насочен към двете страни. Ако не успеете да го докажете, вие ще понесете полагащото се наказание. Същият отец Силвестър ни го каза на нас преди време, а ние много се уплашихме, тогава бяхме още начални християни.“

Ние очакваме новия владика да е Йеротей, заяви един от миряните Августин Джордж:

„Той все пак е бил тук от 20 години, познаваме го, обичаме го. Хората виждат, че той е добър и продължават да помагат и да даряват на църквата.“

Освен недоволството на миряни относно касираните избори, те негодуват и за Наредбата, която ги лишава от право на глас. Велина Димитрова коментира:

„В изявленията на Светия Синод бяхме подведени, че тя се е гласувала в пълен състав на Синода, обаче ние разбрахме, че съставът изобщо не е бил пълен и някои от митрополитите не са гласували „За“ наредбата. От изявлението на Русенския митрополит Наум се оказа, че той също не е гласувал „За“ тази наредба. На какво да вярваме?!“

Част от миряните ще бъдат в София на 12 март, за да подкрепят свещениците, които обмислят протест. Ангел Куцаров, обаче, поясни, че стачните действия няма да са това, което се очаква:

„Те няма да протестират, това ще бъде по-скоро молитвено присъствие. Те все пак са нашите водачи, имат мъдрост духовна. Едва ли ще бъде протест, по-скоро ще бъде подкрепа.“

Ние не сме против епископ Михаил, ние сме против неправдата, допълни Ангел Куцаров. Изборът за Сливенски митрополит ще се проведе на 13 март в синодалната палата.

Чуйте повече в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
От днес

Лятна автобусна линия вече свързва "Меден рудник" с Крайморие

Лятна автобусна линия свързва от днес  жилищен комплекс "Меден рудник" с квартал Крайморие, съобщи "Бургасбус". Автобус 17А се обслужва само в събота и неделя. Маршрутът му от "Меден рудник" е: ул. “Въстаническа” – бул. “Захари Стоянов” – ул. „”Александър Георгиев Коджакафалията” – ул. “Петрова нива” – ул. “Апостол Войвода” – бул. “Захари Стоянов”..

публикувано на 13.07.24 в 11:37

Катастрофа край Крайморие, осем са ранените (ОБНОВЕНА)

Осем са пострадалите откарани в “Шокова зала” към УМБАЛ - Бургас в резултат на катастрофата, възникнала по пътя Созопол - Бургас, непосредствено след пътен възел “Крайморие”, съобщиха от полицията. Пътният инцидент е възникнал около 19.45 ч. При неустановени до момента причини се е стигнало до сблъсък между микробус “Мерцедес” , управляван от 41..

публикувано на 12.07.24 в 21:05
Снимката  илюстративна

Горят сухи треви и храсти между елховските села Гранитово и Мелница (ОБНОВЕНА)

Разпространението на пожара между елховските села Гранитово и Мелница е ограничено към населените места, но борбата с огъня продължава. На мястото са пет противопожарни автомобила и 20 огнеборци. Включени са и гранични и горски служители В утрешния ден в потушаването ще се включат военни и тежка верижна техника. Над 1000 декара сухи треви и храсти..

публикувано на 12.07.24 в 20:47

В Болярово продължава жътвата на пшеницата

Жътвената кампания в Община Болярово при ечемика е приключила при среден добив 520 кг от декар, съобщиха от администрацията. Жътвата на пшеницата продължава. Пожънати са 65 000 декара, при среден добив 520 кг/декар. Неприбраната реколта от пшеница е 10 %. От засятата рапица в регион Болярово -18 083 декара са пожънати 12 000, при среден добив 220..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение за изграждането на етажен паркинг

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение в анкетата на Община Бургас за изграждането на етажни паркинги там. В допитването са участвали 1686 души, близо 11 % от регистрираните по настоящ адрес лица в жилищния комплекс към 2024 г. Проучването е направено чрез лични интервюта и онлайн разпространена анкетна форма.  От..

публикувано на 12.07.24 в 16:28

Напредва ремонтът на Дюлинския проход

Напредва основният ремонт на 34 км от път III-906 през Дюлинския проход. Реконструкцията на участъка от Старо Оряхово до Гюльовца стартира в средата на месец май т. г. Пътната отсечка е важна за Черноморието, защото свързва области Варна и Бургас и е алтернативен маршрут на Обзорския и Айтоския проход. В момента на обекта се извършват земни работи,..

публикувано на 12.07.24 в 16:22

„Напоителни системи“ разработи е-Регистър на поливните площи

„Напоителни системи“ разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България. Той създава възможност за бърз и лесен достъп до справка за услуга, извършвана от Дружеството. С него ще се поддържа дигитализирана база данни за размера на площите за поливане и водоизточника, чрез който се осигуряват водните маси. Регистърът е съобразен с..

публикувано на 12.07.24 в 15:50