Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 души се включиха в кръводарителска акция в УМБАЛ Бургас


Около 30 души се включиха в кръводарителска  акция в УМБАЛ Бургас, която беше организирана днес. За втора година тя се провежда по инициатива на млади лекари, а тази година ги подкрепиха служителите на ОДМВР Бургас.

Пример на колегите си дадоха  старши комисар Емил Павлов, директор на областната дирекция на МВР и д-р Светослав Тодоров, зам.-директор на УМБАЛ Бургас. 


Идеята на младите лекари е да се осигури кръв за хора, които имат нужда от регулярно кръвопреливане. Медиците са мотивирани от  липсата на достатъчно кръводарители. По данни на бургаската болница, нуждаещите се са пациенти със заболявания на кръвта - напр. таласемия, възрастни хора с анемии. Само таласемиците в региона са над 30 души и техният живот зависи от ежемесечното кръвопреливане. И в момента в УМБАЛ Бургас се лекуват възрастни и самотни хора с нисък хемоглобин, които нямат близки и за тях няма кой да дари кръв.

Д-р Людмила Желязкова, началник на Отделението по трансфузионна хематология, благодари на д-р Тодоров и на полицейските служители:

"Средно са необходими 50 сакчета еритроцитен концентрат, за да може да се покрият  абсолютно всички нуждаещи се, за да няма такива, които да изчакват следващия ден или някакъв период.Това са 1000 сакчета на месец. Ние успяваме да вземем при нас над 700-800 кръводарители.Винаги сме в дефицит на 200 дарители. Ползвателите на кръвни продукти са много, болниците, операционните са много.Бургас се оказа средище на високо технологични медицински услуги. Тук идват болни от всички краища на страната.Техните близки и роднини даряват някъде извън Бургас."

Д-р Стефани Шкетиева е от младите хора поели по пътя на медицината. В момента е специалист в отделението по "Съдебна медицина". За нея кръводаряването е кауза, а участието в тази акция е пример за другите. Тя е сред активните лекари и за втори път се включва в акцията:

"Ние, младите лекари, решихме да инициираме тази кауза с цел да привлечем повече хора.В днешно време са нужни много кръвни продукти, а много малко хора кръводаряват."


За пореден път в акция по кръводаряване участва и полицаят  Венелин Русинов:

"Вече не помня колко пъти съм давал кръв. Започнах още от студентските си години в Академията на МВР.  Да участвам ме мотивира добрата кауза, хората имат нужда-помагаме. За мен това е възпитание, аз съм възпитан да помагам!"


По публикацията работи: Десислава Златева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Седем ученици от две бургаски училища с коклюш

9 са новите случаи на коклюш при деца в Бургас само през тази седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. За част от тях още текат епедимиологични проучвания.  Седем са ученици от две бургаски училища. С регистрираните по-рано през годината, случаите стават общо 15, като осем от тях са доказани. Най-много са децата във възрастова група..

обновено на 25.04.24 в 13:17

Два случая на коклюш в Сливенска област

Два са регистрираните случаи на коклюш в Сливенска област, съобщи началника на РЗИ Сливен д-р Николина Иванова. Децата са на възраст между 1 и 4 години.  Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджи к Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша Двата случая нямат връзка помежду си. Децата..

публикувано на 24.04.24 в 17:50

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от Здравната инспекция в Ямбол.  Детето е прието в болницата преди седмица с пневмония и симптоми за коклюш и вчера е..

публикувано на 24.04.24 в 17:01
Костадин Ангелов

Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша

Данни за разпространението на инфекцията коклюш у нас и информация във връзка с починалите от болестта две бебета в Кюстендил ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване, на извънредно заседание . Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на..

публикувано на 23.04.24 в 08:43

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.   „Положителните резултати на четирите деца са потвърдени от лаборатории в града в петък следобед. Днес колегите от..

публикувано на 22.04.24 в 13:33

Млади лекари преглеждаха в с. Дебелт

Над 80 профилактични прегледа извършиха от  Сдружение на “Младите лекари” в с. Дебелт. Сред тях е имало 75%  жени, и 25% мъже, като с редната възраст е била 73 години. Раздадени са множество информационни материали. С провеждането на подобен тип акции, Сдружение “Младите лекари” продължава да поддържа опазването на здравето с навременни, регулярни..

публикувано на 22.04.24 в 12:16

В общинската болница в Елхово търсят лекари

Липсата на лекари е основен проблем за съществуването на общинската болница в Елхово. Лечебното заведение  е в добро финансово състояние, през годините е оборудвано и с нова техника. Общината отпуска достатъчно средства за  Многопрофилната болница „Св. Иван Рилски“, но проблемът е в липсата на лекари, кзаа кметът на общината Петър Гендов..

публикувано на 22.04.24 в 07:15