Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 души се включиха в кръводарителска акция в УМБАЛ Бургас


Около 30 души се включиха в кръводарителска  акция в УМБАЛ Бургас, която беше организирана днес. За втора година тя се провежда по инициатива на млади лекари, а тази година ги подкрепиха служителите на ОДМВР Бургас.

Пример на колегите си дадоха  старши комисар Емил Павлов, директор на областната дирекция на МВР и д-р Светослав Тодоров, зам.-директор на УМБАЛ Бургас. 


Идеята на младите лекари е да се осигури кръв за хора, които имат нужда от регулярно кръвопреливане. Медиците са мотивирани от  липсата на достатъчно кръводарители. По данни на бургаската болница, нуждаещите се са пациенти със заболявания на кръвта - напр. таласемия, възрастни хора с анемии. Само таласемиците в региона са над 30 души и техният живот зависи от ежемесечното кръвопреливане. И в момента в УМБАЛ Бургас се лекуват възрастни и самотни хора с нисък хемоглобин, които нямат близки и за тях няма кой да дари кръв.

Д-р Людмила Желязкова, началник на Отделението по трансфузионна хематология, благодари на д-р Тодоров и на полицейските служители:

"Средно са необходими 50 сакчета еритроцитен концентрат, за да може да се покрият  абсолютно всички нуждаещи се, за да няма такива, които да изчакват следващия ден или някакъв период.Това са 1000 сакчета на месец. Ние успяваме да вземем при нас над 700-800 кръводарители.Винаги сме в дефицит на 200 дарители. Ползвателите на кръвни продукти са много, болниците, операционните са много.Бургас се оказа средище на високо технологични медицински услуги. Тук идват болни от всички краища на страната.Техните близки и роднини даряват някъде извън Бургас."

Д-р Стефани Шкетиева е от младите хора поели по пътя на медицината. В момента е специалист в отделението по "Съдебна медицина". За нея кръводаряването е кауза, а участието в тази акция е пример за другите. Тя е сред активните лекари и за втори път се включва в акцията:

"Ние, младите лекари, решихме да инициираме тази кауза с цел да привлечем повече хора.В днешно време са нужни много кръвни продукти, а много малко хора кръводаряват."


За пореден път в акция по кръводаряване участва и полицаят  Венелин Русинов:

"Вече не помня колко пъти съм давал кръв. Започнах още от студентските си години в Академията на МВР.  Да участвам ме мотивира добрата кауза, хората имат нужда-помагаме. За мен това е възпитание, аз съм възпитан да помагам!"


По публикацията работи: Десислава Златева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

След протестните акции: Фармацевтичният съюз продължава преговорите с НЗОК

Продължават разговорите между Българския фармацевтичен съюз и Националната здравноосигурителна каса. Те се провеждат във връзка с промените в Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по здравна каса и заради, които се намалява плащането към аптеките за извършването на тази дейност. От Българския..

публикувано на 05.07.24 в 07:56

300 деца от Бургас бяха прегледани по програма "Детско здраве" на "Пирогов"

Близо 300 деца от гр. Бургас преминаха безплатни профилактични прегледи при специалистите от Програма "Детско здраве". Кампанията, организирана от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и Столична Колегия на БЛС посети морския град с цел проследяване на състоянието на децата, които вече са прегледани и достъп на непрегледани при предходното посещение. Прегледите се..

публикувано на 04.07.24 в 14:27

УНГ специалисти: Слуховият скрининг на новородените трябва да е задължителен

Едно от всеки хиляда деца се ражда глухо, а три на всеки хиляда новородени имат нарушения на слуха в различна степен. Това означава, че от общо 51 197 бебета, родени в България през изминалата 2023 г., между 50 и 60 имат или пълна, или частична загуба на слуха. За съжаление, това не се открива веднага, а би следвало, казва доц. д-р Даниел Петков,..

публикувано на 04.07.24 в 11:17

Фармацевти и собственици на аптеки протестираха и в Ямбол

Фармацевти и собственици на аптеки в Ямбол затвориха обектите и се събраха пред сградата на Регионалната здравна каса в знак на протест срещу предложеното изменение на Наредба 4 за условията и реда на предписване на отпускане на лекарствени продукти. Между 14 и 16 часа в града останаха отворени само аптеките на големите вериги, пред всички..

публикувано на 03.07.24 в 15:54

Протест на фармацевти в Бургас

Само две аптеки по централните улици“ Александровска“и „Богориди“ в Бургас не работиха днес и протестираха от 9 до 10 часа. Това са малки, частни обекти. Репортерска проверка показа, че аптеките на големите вериги в същия район не затвориха и обслужваха клиенти. Пред аптека зад БСУ с надписи "Протест" служители посрещаха клиентите си...

публикувано на 03.07.24 в 13:01

Аптеките в Ямбол няма да обслужват пациенти между 14 и 16 часа днес

Собственици на аптеки и фармацевти в Ямбол в продължение на два часа  няма да обслужват пациенти в знак на протест срещу готвеното изменение на Наредба 4 на здравното министерство за условията и реда на предписване на отпускане на лекарствени продукти. Очаква се между 14 и 16 часа всички аптеки в Ямбол да затворят, съобщи Констонтин Попов от..

публикувано на 03.07.24 в 10:41

Акция „Кръводари и приятел покани“ се провежда в държавната болница

Акция „Кръводари и приятел покани“ се провежда днес в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас.  Всеки, който иска да направи този хуманен акт, може да се обади на свой приятел и да дойдат заедно, за да може бройката да се увеличи, каза зам.-директорът на УМБАЛ Бургас д-р Светослав Тодоров. Той е инициаторът на..

публикувано на 03.07.24 в 10:25