Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибари и хотелиери излизат днес на протест срещу вятърните паркове в Черно море

Снимка: REUTERS

Представители на риболовната общност и туристическия бизнес излизат днес на протест във Варна срещу Законопроекта за енергия от възобновяеми източници в морските пространства.

Около 9:30 ч. ще бъде затруднено движението на моторни превозни средства по бул. “Княз Борис I” в района на Двореца на културата и спорта (ДКС) и разположения в непосредствена близост хотелски комплекс, съобщават организаторите на акцията.

Участниците ще изразят публично своята позиция срещу законодателната инициатива в рамките на 3 часа. Планира се организиране на автошествие, което ще има сборен пункт в района на хотелския комплекс до ДКС.

Автомобилите ще преминат от бул. “Княз Борис I” към бул. “Цар Освободител”, а след това ще се насочат към Община Варна по бул. “8-ми Приморски полк”. Движението на колоната ще продължи в посока кв. “Аспарухово” и Рибарско пристанище “Карантината”.

Пряка причина за недоволството става организирана от Центъра за изследване на демокрацията кръгла маса във Варна по въпроса за развитие на вятърни енергийни паркове в Черно море. Очакваше се това събитие да бъде проведено в понеделник в хотелски комплекс до ДКС.

“С тези действие на т.нар. Център за изследване на демокрацията се цели продължаване на лобисткото прокарване на Законопроекта. Ще покажем за пореден път, че българската морска общност и живеещите по Черноморието настояват за незабавното оттегляне на този законопроект”, заяви Емил Милев, председател на Риболовно сдружение “Черноморски изгрев”.

Протестът е свързан и с липсата на лодкостоянки и места за домуване на риболовни кораби във Варна, проблем, който не е решен от над 3 десетилетия. Риболовните сдружения протестират и срещу "злоупотребата с власт от страна на общински служители спрямо техни представители".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трудови борси и обучения организират по проект сдружения от Бургас и Враца

Трудови борси и обучения за безработни организират по проект сдружения от Бургас и Враца. В рамките на 3 години "Академия за личен успех" ще предоставя и менторски програми за хора, които искат да развиват свой бизнес. Първата по проекта трудова борса в Бургас предстои на 30 май. Ще се проведе в БСУ съвместно с Бюрото по труда, посочи Николай..

публикувано на 30.04.24 в 12:40

Срокът за деклариране на доходите изтича днес

Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени от физически лица през 2023 г., приключва в полунощ днес, 30 април, за ползващите електронни услуги, и в 17:30 ч. за избралите да подадат формулярите си на хартия в офисите на приходната агенция. До този момента над 707 000 души от цялата страна са подали годишните си данъчни декларации пред НАП,..

публикувано на 30.04.24 в 12:37

Нулевата ДДС ставка за хляба остава до края на годината

До края на годината се удължава нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното, реши на второ четене бюджетната комисия. Също така има предложение за лимит от 15% надценка на цената на хляба в магазинната мрежа. Засега текстът отсъства от законопроекта. С друга промяна се връща данъкът върху доходите за гъбарите и билкарите. Промяната влиза в сила от 1..

публикувано на 30.04.24 в 10:50

Има предложения за ремонт на зала „Бойчо Брънзов“ и изграждане на парк Сарафово

Обновяване на спортна зала „Бойчо Брънзов“ и площада пред нея, както и реконструкция на ул. „Крайезерна“ са част от идейните проекти на община Бургас. Те бяха представени на информационна среща в сградата на НХК. Проектите ще бъдат подадени по приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на програма „Развитие на регионите“, а бюджетът..

обновено на 30.04.24 в 08:47

Днес изтича срокът за подаване на данъчна декларация

Крайният срок за подаване на данъчна декларация и плащане за данъка за довнасяне на доходите на физическите лица изтича днес, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Данни за доходите си подават всички, които са се възползвали от данъчното облекчение за родители, имат хонорари или доходи от наем, както и други дейности. Анна Митова от..

публикувано на 30.04.24 в 08:07

Фестивал разкрива кемпера и къмпингуването като начин на живот

Хубавото време изкара бургазлии на Морската гара за кемпер изложението „Explore the world".  Първото издание на фестивала се организира със съдействието на община Бургас и Министерството на туризма.  На него се събраха много от хората, които обичат да почиват сред природата, но с удобствата на своя дом на колела или на палатка...

публикувано на 27.04.24 в 14:53

Започват проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания

Първите за предстоящия активен сезон нови проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания вече започнаха, съобщават от Министерството на туризма. Те са извършени на 26 април от проверяващи служители на министерството съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Национална..

публикувано на 27.04.24 в 11:59