Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заедно при Радев за мандата, но ПП-ДБ излязоха с резерви към имена в кабинета "Габриел"

| обновено на 18.03.24 в 12:54

Ще има ли България правителство още с първия мандат - отговорът на този въпрос все още не е ясен. След днешните разговорите при държавния глава Мария Габриел обяви пред медиите, че им е нужно още време, за да финализират преговорите.

Мария Габриел прие папката с мандата. Ще имаме ли правителство?

"Имаме нужда от още 24 часа, за да финализираме споразумението. Важно е всичко да бъде изговорено, защото е важно да се каже, че ние сме заедно, защото споделяме общи принципи", посочи кандидатът на ГЕРБ-СДС за следващ премиер на страната.

По думите ѝ между преговарящите страни няма противоречия за приоритетите – съдебната система, регулаторите и борбата с корупцията.

"Моля ви да ни дадете възможността в максимално кратък срок да го изговорим. Трябва да изчистим в максимално кратко време това", настоя Габриел пред медиите, които я засипаха мигновено с въпроси. 

"Казах много ясно защо сме тук заедно, защо отсрещната страна те моли за още малко време", посочи тя.

На свой ред настоящият премиер в оставка Никола Денков обяви, че едва днес са видели кои са проектоминистрите за кабинета "Габриел" и към настоящия премиер тези имена за тях са неприемливи.

"Това, което беше представено като проектосъстав, в този вид това за нас е неприемливо. След като приключат преговорите и когато има общо съгласие, тогава с г-жа Габриел ще ви кажем кое е прието и кое не", посочи той.

"Ясно е, че в пакет трябва да вървят и Споразумението, и състава на МС. До вчера нямахме яснота ще бъде ли подписано Споразумението или не. Вчера ни казаха, че не, а днес - че ще го подпишем. Нашето разбиране е, че трябва да се подпишат заедно", каза Николай Денков.

Преговорите продължават, заключи Габриел.

Преди това представители на ГЕРБ и на ПП-ДБ влязоха заедно при държавния глава, макар и с известно закъснение, за да получат папката с мандата от Румен Радев.

Първо Теменужка Петкова обяви, че именно Габриел е номинацията на групата на ГЕРБ за премиер. След това президентът ѝ връчи папката с първия мандат за съставяне на правителство и й напомни, че има 7 дни да представи структура и състав на Министерския съвет.

Мария Габриел заяви, че приема мандата с отговорност за това, че България има нуждата от стабилност, но стабилност, която се гради на ясни принципи, публичност, споделена отговорност и на равнопоставеност на тези, които трябва да носят отговорността за България. 

Преди връчването на мандата неофициално бе разпространен списък на министрите, за който са се договорили двете коалиции и към които от ПП-ДБ имат очевидни резерви.

Ето и проектосъставът на правителството, предложен от Мария Габриел:

Мария Габриел - премиер и министър на външните работи

Николай Денков - вицепремиер по европейските въпроси

Асен Василев - министър на финансите

Калин Стоянов – вътрешен министър

Андрей Цеков - строителен министър

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика

Христо Гаджев - министър на отбраната

Атанас Славов - министър на правосъдието

Красимир Вълчев – министър на образованието

Катя Панева – министър на здравеопазването

Кръстьо Кръстев - министър на културата

Ивелина Василева – министър на околна среда и води

Кирил Вътев – министър на земеделието

Росен Желязков – министър на иновациите

Жечо Станков – министър на енергетика

Богдан Богданов – министър на икономиката и индустрията

Георги Гвоздейков – министър на транспорта

Александър Йоловски – министър на електронното управление

Зарица Динкова – министър на туризма

Димитър Илиев – министър на младежта и спорта






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Акад. Николай Денков

Денков: Пълна илюзия би било някой да се опитва да прави стабилно правителство

Пълна илюзия би било някой да се опитва да прави стабилно правителство. Това заяви бившият премиер Николай Денков преди началото на разговорите между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" във връзка с мандата за съставяне на правителство, който коалицията ще получи идната седмица от президента Румен Радев.  По думите на Денков парламентът..

публикувано на 13.07.24 в 12:33

Вторият мандат – идната седмица! Радев очаква отговори от ПП-ДБ

Идната седмица – тогава президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство. "Не бързам и ще връча мандата следващата седмица", посочи той в Бургас, където присъства на националното военноморско учение с международно участие "Бриз-2024". Президентът Румен Радев ще наблюдава демонстрациите на "Бриз" "Първо искам да..

публикувано на 12.07.24 в 08:59
Калин Стоянов

Искат оставката на Калин Стоянов заради момчето, пребито от полицай

От ПП-ДБ поискаха оставката на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов заради случая с момчето, пребито от полицейски служител. Това стана ясно след изслушването по темата в пленарна зала. Случаят с битото момче на „Кайт бар“ ще се наблюдава лично от вътрешния министър "Искаме оставката на Калин Стоянов", заяви Явор Божанков от ПП-ДБ в..

публикувано на 11.07.24 в 14:16

ПГ на ДПС изключи 17 депутати, сред тях и тримата бургаски (ОБНОВЕНА)

Парламентарната група на ДПС е взела решение за изключване от състава си на 17 депутати. Това са народните представители, които подкрепиха Ахмед Доган и бяха на среща при него в "Росенец". Сред тях са и тримата бургаски Севим Али, Ешереф Ешереф и Фатме Рамадан. Сред изключените е и съпредседателят на партията Джевдет Чакъров. 25 души са..

публикувано на 11.07.24 в 10:53

Доган поиска оставката на Пеевски и негови поддръжници в ДПС

В призив към всички "депесари" почетният председател на ДПС Ахмед Доган поиска оставката на председателят на парламентарната група Делян Пеевски и на други 5 знакови имена в Движението. Мотивите са: системно неспазване на Устава на ДПС; грубо погазване на решенията на последната Национална конференция на ДПС; брутално отношение към членовете на..

публикувано на 11.07.24 в 08:48

Корнелия Нинова вече не е председател на БСП

Софийският градски съд заличи Корнелия Нинова като председател на БСП и лице, което представлява партията и на нейно място записа Атанас Зафиров,  но само като изпълняващ функциите на председател. Корнелия Нинова: Държавата ни е в тежка криза Съдът е отхвърлил искането Зафиров да бъде вписан за нов председател до избор на титуляр от конгреса на..

публикувано на 10.07.24 в 14:56

"Възраждане" и ИТН внасят проект за свикване на референдум за лева

"Възраждане" и ИТН внасят проект на решение за свикване на нов референдум за запазване на българския лев до 2043 г. Заместник-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев мотивира предложението така: "Това е инициатива, която преди няколко месеца парламентът отхвърли. Решението на Конституционния съд впоследствие не определи въпроса като..

публикувано на 10.07.24 в 14:10