Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хор „Милка Стоева“ с празнична програма за 100–годишнината на Георги Баев в НХА

Емблематични изпълнения на произведенията „Кавал свири” - Петър Льондев, „Трендафилче”-Николай Кауфман, „Дъмбата” - Георги Петков, ще представят възпитаниците на Детски хор „Милка Стоева“ при Младежки културен център - Бургас. Те ще бъдат част от официалната програма по повод ретроспективна изложба „Георги Баев. 100 години от рождението на художника” в София.

Експозицията ще бъде официално открита на 21-ви март /четвъртък/, от 18:00 часа, в Галерия „Академия“ на Националната художествена академия.

Община Бургас отбелязва 100-годишнината от рождението на емблематичния майстор Георги Баев (09.11.1923 – 18.02.2007), художник със забележителна диря в българското изкуство. Поредицата от събития, посветени на златната годишнина, ще започнат с  изложбата в столицата.

В експозицията са включени творби от фонда на Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“ и колекцията на семейството.


За  настоящата изложба са селектирани 42 творби, които проследяват различни периоди от творчество на големия художник. Ценителите на изкуството ще проследят развитието му с най-ранните графики от 50-те години  („Момче“ 1957, „Рисунка“ 1957, „Ателието“). Ще продължат пътуването си към 60-те, когато Баев категорично избира живописта за свое творческо верую („Утро“ 1962, „Лодки“ 1963).  В изложбата не са пропуснати и творбите „Пролетни нощи“ (1966 г.), „Пране“ и „Край колодрума“ (1967 г.), които професор Аксиния Джурова определя като:„емблематични за развитието на българското изкуство тогава и днес“.

В края на 60-те и началото на 70-те Георги Баев се отдалечава от пряко копиране на натурата, ориентира се към абстрактния лиризъм и условността на пейзажния фрагмент („Мрежи“ 1974, „Пейзаж в синьо“ 1975, „Плаж“ 1979).


Към най-зрелия му период спадат 70-те и 80-те години на ХХ век, време на динамична творческа активност, в което морето става основна тема в творчеството му. Морският пейзаж на Баев изпъква сред множеството традиционни интерпретации на темата от други български маринисти с неочаквано ярък и наситен колорит, с обобщени и изчистени форми. Платната на Баев създават усещане за статичната красота на морето, за близостта на така мечтания хоризонт.

Инициативата се реализира от Oбщина Бургас в партньорство с Националната художествена академия. Изложбата ще гостува до 15-ти април.

Детски хора „Милка Стоева“ е създаден преди 75 години от известния диригент, композитор и педагог Борис Ибришимов. През годините и благодарение на своя дългогодишен диригент Милка Стоева, бургаският състав е завоювал място сред най-изявените детски колективи в страната. Носител е на най-добрите хорови традиции, още от създаването на първите детски формации в България. Бургаският хор е с огромен принос в популяризирането на детската песен. Малките певци са записали повече от 400 песни, реализирайки успешно повече от 30 години, първия по рода си Национален конкурс за детска песен “Сладкопойна чучулига”, откъдето са тръгнали едни от най-популярните и любими детски песни на България. Детски хор "Милка Стоева"е носител на множество престижни международни отличия и награди от конкурси и фестивали. 


По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас празнува Летен Никулден

обновено на 09.05.24 в 15:37
Албена Петрович Врачанска

Млади музиканти от Люксембург идват за „СОЛиСиМи - Младежки музикални дни“

  Петима млади музиканти от Люксембург се включват в концерта „Звукът на Европа“, част от програмата на фестивала, насочен към младите „СОЛиСиМи – Младежки музикални дни“. Те са част от Асоциацията на начинаещите творци в малката европейска държава, основана от българския музикант и композитора Албена Врачанска...

публикувано на 09.05.24 в 12:56

Божана Славкова с арт инсталация за Деня на Европа в Бургас

Божана Славкова, създателката на еко арт инсталациите „Прегърната природа“ и „Промените си ти“, ще постави новата си инсталация „Форма на свобода“ в Младежкия международен център на Бургас днес. Откриването е от от 18 часа в сградата на улица  "Апостол Войвода" 14.  „Форма на свобода“ представлява 3D колаж от висящи предмети, събрани през..

обновено на 09.05.24 в 11:27

В петък обявяват победителите в Литературния конкурс „Петя Дубарова“

Предстои заключителният етап на  27-то издание на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“. На тържествена церемония на 10 май, в зала „Петя Дубарова“ на КЦ „Морско казино“, с начало в 18.00 часа, ще бъдат обявени победителите. Творбите на 150 участници от цялата страна в разделите поезия и проза са оценени от 5-членното жури на конкурса с..

публикувано на 09.05.24 в 10:35

СУ „Св. св. Кирил и Методий“ празнува 155 години с голямо тържество и звездни гости

155 години от своето основаване празнува бургаското училище „Св. св. Кирил и Методий“. Сред събитията, като част от честванията, са изложби, експозиции, турнир по боче, училищен вестник и бюлетин, както и иновативна escape room /ескейп стая/ и тържествен концерт, който ще се състои днес на площада пред най-старото училище в града...

публикувано на 09.05.24 в 08:00

Росица Петрова: Фестивалът на детската книга в Сливен привлича все повече международни участници

Тридневният Национален фестивал на детската книга е градски празник, но и важен форум за бъдещето на литературата за деца. Част от програмата днес е кръглата маса  „Литературният герой на съвременната детска и юношеска литература – трансформации и послания“. Форумът е с международно участие тази година.  Представят се 17 доклада на участници..

публикувано на 08.05.24 в 14:52

Започна Националният фестивал на детската книга в Сливен

Национален фестивал на детската книга в Сливен започна днес. Откриването на 26-ото издание бе във фоайето на ДТ „Стефан Киров“ по традиция с концерт. Началото на тридневната програма обяви кметът Стефан Киров, който приветства гости и участници: „Детските книги – където се ражда магията, вълшебният свят, където всичко е възможно и чудесата стават..

публикувано на 08.05.24 в 14:44