Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

22-то издание на "София филм фест на брега" се открива днес в Бургас

| обновено на 21.03.24 в 09:56

С филм за бургаския театър ще бъде открит 22-рият “София филм фест на брега”. Той ще се проведе от 21 до 29 март в Културния дом НХК в Бургас. Два филма ще бъдат показани след церемонията по откриването на филмовия фест. Това са пълнометражният филм “Паднали листа” на Аки Каурисмаки, а след него зрителите ще гледат документалния филм за бургаския драматичен театър “Адриана Будевска” “Отвъд завесата” на режисьора Слави Георгиев. Това издание на фестивала се посвещава на паметта на директора на бургаския театър Борислав Чакринов, каза художественият директор на фестивала и председател на журито режисьорът Георги Дюлгеров. 

"Борето беше един от основателите на този фестивал, така че ние при откриването ще покажем едно интервю с него, в негова памет, а след основния филм "Паднали листа" ще покажем "Отвъд завесата" на Слави Георгиев, който е за бургаския театър и лъвският пай в този филм е отделен и за самия му директор Борислав Чакринов. Вярвам, че той ще бъде правдив, автентичен и ще ни разкаже за хората и духа на театъра, което е много важно", каза Георги Дюлгеров.  

Сред филмите, които ще бъдат показани на “София филм фест на брега”  е и най-новият „Отвлечен“ на италианския доайен Марко Белокио. В основата на сюжета е истинската история на едно еврейско момче – през 1858 година, когато папските власти в Болоня го отвличат от семейството му. 

В афиша са и най-новите филми на режисьорите Вим Вендерс и Кен Лоуч. Копродукцията между Япония и Германия „Прекрасни дни“ е най-новият филм на световноизвестния режисьор Вим Вендерс.

В Кан филмът бе номиниран за „Златна палма“ и удостоен с наградата на Екуменическото жури, а Коджи Якушо в главната роля получи приза за най-добър актьор. „Прекрасни дни“ бе и сред претендентите за „Оскар” за най-добър международен филм. 

Сред българските ленти е  пълнометражният дебют на Яна Лекарска - “Защото обичам лошото време”. Прожекцията на филма ще бъде на 24 март от 18 часа. Режисьорът Яна Лекарска, актьорите Неда Спасова и Владимир Михайлов, както и продуцентът Калин Калинов ще са част от официалните гости на фестивала. 

Пълнометражният дебют на режисьора Димитър Сарджев “Блудният син” ще има своята световна премиера на 22-рия “София филм фест на брега” в Бургас. На прожекцията на 28 март от 18 часа филмът ще бъде представен лично от режисьора, който е и сценарист и продуцент на продукцията. 

За 22-ра поредна година София Филм Фест организира конкурс за български късометражен филм. Конкурсът се превърна в традиция и подкрепя млади автори, реализирали своите проекти за кратки киноразкази. Представянето на 12-те селектирани  заглавия  на “София филм фест на брега” в Бургас е при вход свободен. Всеки ден от понеделник /25 март/ до четвъртък/28 март/ от 16:30 часа публиката ще може да гледа късометражните творби, сред които има игрални, документални и анимационни филми.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ето как бургаските писатели и поети ще отбележат 24 май

#СловотоИзвисява или „Словото спасява и извисява“ е най-новата инициатива на Бургаска писателска общност, реализирана в партньорство с Община Бургас. Идеята на събитието с кратки видео-послания бургаските поети и писатели от морския град и техни приятели от цялата страна да поздравяват четящите българи със стихове и откъси от белетристични творби в чест..

публикувано на 15.05.24 в 11:53

93-ма автори се включиха в Десетия национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“

На тържествена церемония Община Сливен връчи наградите на Десетия национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“. В него тази година се включиха рекордните 93 автори от цялата страна. Кметът Стефан Радев поздрави всички присъстващи и отбеляза, че това събитие е своеобразно уважение към паметта на големия сливенски поет. „Дамян Дамянов е най-нежният и..

публикувано на 15.05.24 в 10:38
МиГ-17

В Европейската нощ на музеите с безплатна експозиция в Авиомузея

В съботния ден Авиомузей - Бургас ще се включи в Европейската нощ на музеите от 17:00 – 22:00 ч. с вход свободен. Разнообразие от прожекторни светлини ще създадат визуален ефект върху самолетите, превръщайки нощната разходка в незабравимо преживяване с летателните апарати, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната..

публикувано на 15.05.24 в 10:25

Определиха носителите на наградите за 24 май в Ямбол

Ясни са вече имената на носителите на тазгодишните награди на Община Ямбол по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост. Те бяха определени от специализираните комисии, съгласно Правилника за наградите и отличията на Община Ямбол. Пет са наградите на името на Ради Иванов..

публикувано на 15.05.24 в 09:29

Откриват изложба „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“ в Етнографския музей

Изложбата „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“ ще бъде открита днес в Етнографския музей. Тя представя чрез снимки и текстове знакови бургаски места, събития, познати и непознати хора от оня романтичен и в същото време динамичен, шарен и разпознаваем град, разказа нейният съставител Росица Топалова: "Основното в едноименния ни..

публикувано на 15.05.24 в 09:10

Мери Бойс Бенд представят новия си сингъл „Здравей“ (видео)

Мери Бойс Бенд представи сингъла „Здравей“ точно 6 години след издаването на предишния си албум „Щастливи дни“.  „През това време събрахме доста истории, които да ви разкажем. Имаме много музикални ангажименти, предстоят ни концерти и фестивали, на които сме хедлайнери през лятото. „Здравей“ е специалната песен, в която си казваме всичко с нашата публика,..

публикувано на 14.05.24 в 17:32

Представят постановката „Пиесата, която се обърка“ в Бургас

Забавната комедия „Пиесата, която се обърка“ ще бъде представена на 16 Май от 19:00 ч. в Културния дом на Нефтохимика в Бургас, съобщават от Общината. Режисьор на представлението е Асен Блатечки. В него участват  Калин Врачански, Малин Кръстев, Николай Урумов,   Филип Аврамов,  Рада Кайрякова, Добриела Попова, Стелиян Николов, Изабела Иванова,..

публикувано на 14.05.24 в 12:45