Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игрален филм на Център „Алеф” гостува в Европейския парламент в Брюксел

Европарламентът ще отбележи 81 години от спасяването на българските евреи

| обновено на 03.04.24 в 09:31

Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” ще представи днес късометражния игрален филм „Хени. Приятелството – смисъл и спасение” в Европейския парламент в Брюксел.  Филмът е посветен на смели и достойни българи, недопуснали унищожението на своите съграждани – евреи по време на Втората световна война и Холокоста. С неговото представяне в Европарламента ще бъдат отбелязани  81 години от уникалния акт на спасяване на български евреи от Холокоста. На фона на ескалиращите антисемитски настроения в Европа българският филм ще напомни примера за толерантност и човеколюбие, който страната ни дава на света.

Филмът и неговите създатели ще гостуват в Европейския парламент по покана на българския евродепутат Александър Йорданов. Прожекцията ще се състои на 3 април 2024 г. Поканени да присъстват са всички европейски депутати и членове на Европейската комисия, които работят по темата за антисемитизма и опазване на човешките права. Веднага след това те ще могат да се срещнат и да разговарят с авторите на филма.

Филмът е насочен към младежка аудитория. Програмата предвижда „Хени. Приятелството – смисъл и спасение” да бъде представен и в Европейското училище в Брюксел, където пред ученици от различни националности на ЕС ще бъде представена историята за спасяването на българските евреи. ,

Филмът се продуцира от Център „Алеф”. Сюжетът му е вдъхновен от темите на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от „Алеф”  в продължение на 11 години и от наградени разкази, подбрани сред творбите на над 2000 участници от 12 различни страни. 

Филм, бистър като сълза – така бе определена продукцията на „Алеф” веднага след премиерата през декември 2023 г. в Бургас. Заснет е в Бургас и проследява зараждащото се приятелство между двама младежи и девойка от Израел – потомка на български евреи, дошла тук, за да види града от младостта на своята баба. Ужасът от годините на Холокоста изпълва сюжета, но филмът се издига над историческия момент и засяга въпроси, които касаят днешните млади хора - въздействащ разказ за приятелство, любов и ревност, но и за моралния избор, пред който е изправен всеки съвременен млад човек.

Автори на филма са изтъкнатият режисьор Иван Ничев, режисьорът Любомир Попов, сценаристът Татяна Ничева, операторът Димитър Крумов, композиторът Стефан Димитров. В главните роли са младите актьори Катрин Димитрова, Дилян Николов, Илиян Канев и Памела Костадинова.

Филмът е заснет с финансовата подкрепа на: Община Бургас.


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВиК Бургас: Вижте къде няма да има вода днес

Аварии оставят временно без вода жители в няколко населени места в Бургаска област.   В село Черково спирането е от 9 до 16 часа, в село Полски извор от 8,30 до 12,30 часа.  Подмяна на водопровод ще засегне живущите на ул. „Елин Пелин“ в Камено, които ще са без вода от 9,30 до 14,30 часа.  Авария на отклонение е причина и част от улица „Кирил и..

публикувано на 17.04.24 в 09:19

Провеждат акция "Капачки за бъдеще" тази неделя в Бургас

Акция под надслов „Капачки за бъдеще“ ще се проведе тази неделя в Бургас. Тя е част от националната кампания, която се провежда през април и тази година ще е факт в 33 града в страната. Целта е със събраните средства от предаването на пластмасата да се закупи медицинска апаратура за поне 20 детски, родилни и неонатологични..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни днес от 9 до 17 часа за района на Бургас.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя Медни рид на честота 92,5 MHz.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg.

публикувано на 17.04.24 в 08:37

Драстичен спад на нивото на река Тунджа, има риск от екокатастрофа

Кметът на Ямбол Валентин Ревански предупреди за драстичен спад на нивото на река Тунджа в района на града. Причината, според него, е наскоро изграден бент до сливенското село Мечкарево, както и по- малко изпусканите количества вода от язовир Жребчево.  От фейсбук страницата на общината кметът Валентин Ревански  обясни,  че заради  ниското ниво на..

публикувано на 17.04.24 в 08:17

Над 8000 лева са събрани от благотворителния концерт за църквата в Панаретовци

8 150 лева са събрани по време на благотворителния концерт „За вярата и доброто“, който се проведе в  зала „Сливен“ на 15 април, съобщават от Общината. Средствата ще се използват за изграждането на храм “Въздвижение на Св. Кръст Господен” в село Панаретовци, където досега не е имало църква. В концерта със свои изпълнения се включиха Ансамбълът за..

публикувано на 16.04.24 в 16:17

Изграждат студентски кампус в Бургас

Мащабен проект, който съчетава дейности в сферата на образованието, на бизнеса и на туризма, има желание да реализира община Бургас. Той ще е в партньорство с община Камено и Кърджали. Самият проект събира  различни модули, по които ще се построят няколко обекта. Те ще се стопанисват от  организации и университети. Археологически център ще се..

публикувано на 16.04.24 в 15:49

Предлагат Зелената зона в Бургас да стане целогодишна

Зелената зона за платено паркиране в Бургас да стане целогодишна, със зимно и лятно работно време. Предложението е на общинската администрация и е внесено за разглеждане в местния парламент от кмета Димитър Николов. Новата стратегия предвижда отпадането на така наречената "хибридна зона", като ще остане само зелената.  Идеята за целогодишна..

публикувано на 16.04.24 в 14:17