Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разглеждат за пореден път законопроекти за доброволчеството

Снимката е илюстративна.



Два законопроекта за доброволчеството  са внесени за разглеждане в Народното събрание. Вносители са съответно групите на ГЕРБ- СДС и БСП. От около 17 години се правят опити да се урегулира чрез Закон доброволческата дейност в страната, но това така и не се случва. В документа сега се описва какви ще са правата и задълженията на доброволците. На сайта на Министерството на правосъдието ще е публикуван списък на хората, организиращи доброволческа дейност. Описано е какво краткосрочно и съответно дългосрочно доброволчество, като е въведена и опцията за сключване на писмен договор. Предвижда се и  въвеждане на доброволческа книжка. Една от основните цели за Закона е да насърчи доброволческата дейност в страната.

Към законопроектите сега са добавени и няколко становища – както от организации, които се занимават с тази дейности, така и от министерства. Част от критиките са, че според един от членовете на документа, ще се създаде правна възможност за продължително пребиваване по облекчена процедура на доброволците от чужбина, без да са налице възможности за осъществяване на контрол за това. Критика има и спрямо друг член от документа, според който доброволецът ще носи отговорност за претърпени щети

Вносителят на един от законопроектите –бургаският депутат от ГЕРБ Галя Василева обясни, че този документ е трябвало да бъде внесен за разглеждане от Министерския съвет до декември миналата година. „Понеже не влезе, ние решихме все пак да внесем нашия проект, за да заявим, че сме готови най-накрая този проблем да бъде решен. В самия проект на закона има регламентиране на това какво е доброволец, доброволец чужд гражданин, регламентират се условията за осъществяване на доброволческа дейност, взаимоотношенията с държавата и държавните администрации. Най-важното, което е, че дава един статут, който досега липсваше при нас“, допълни тя. Бургаският депутат поясни, че има различия в текстовете в двата внесени законопроекта.

„И двата законопроекта в момента са на първо четене и още не са разглеждани в комисии, тъй като изчакваме и варианта на Министерския съвет“, посочи тя и допълни, че целта е между първо и второ четене да се направи обширен анализ на трите проекта. Целта е да се вземе най-доброто от тях, за да се направи един общ доклад.

Относно предложението за въвеждане на доброволчески книжки, според Василева може да се направи така, че та да са онлайн, а не на хартия.

„Ние сме една от малкото страни, които нямат такъв закон“, допълни бургаският депутат. Относно становището, че се дава по-облекчена процедура за пребиваване на доброволци чужденци, тя уточни, че в законопроекта на ГЕРБ е описано, че те могат да бъдат от Европейския съюз, от държавите страни по споразумението за европейското икономическо пространство и граждани на Конфедерацията Швейцария.

Според директора на Българския червен кръст в  Бургас Виолета Радева има нужда от закон, който да урегулира доброволческата дейност в страната. Тя посочи, че по този начин ще може ясно да се регламентират взаимоотношенията между страните, извършващи доброволческа дейност, като държавата бъде техен регулатор и гарант за успешното им реализиране.

„Друг важен момент в регулаторската функция на закона е да се намали административната тежест. Единственото ясно и точно нещо, което трябва да бъде регламентирано в закона е, че всеки, който желае да предостави доброволен труд, той не може да бъде обезвъзмезден, т.е. не може да получава заплащане, защото в противен случай това е съвсем определен вид трудов договор. Разходите за извършване на определена дейност обаче като транспортни, командировъчни, логистика, които са пряко свързани с изпълнението на определена дейност, по примера на нашата организация – ние и към момента реализираме това, извършваме и застраховане на живот при злополука“, поясни тя.

Според Виолета Радева е добре също да се създаде система за личностни отличия, за да се насърчи участието в тази доброволческата дейност. По същата причина може да се обмислят данъчни, финансови и други облекчения и за компаниите и организациите, извършващи тази дейност.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен базар събира пари за ремонт на ямболската църква "Св. Троица"

Всички православни храмове в Ямболската духовна околия ще бъдат отворени на „Цветница“, но само в част от тях ще има празнични служби, заради липсата на достатъчно свещеници. В най- старата ямболска църква "Св. Троица" се организира благотворителен базар за спасяването на храма. Тъй като един свещеник отговаря за по 10 и повече села, литургии няма..

публикувано на 28.04.24 в 08:21

Концерт събира средства за 132-годишния храм в с. Долно Ябълково

Благотворителен концерт събира средства за възстановяването и реставрацията на църквата в средетското село Долно Ябълково. Храмът е над сто годишен и притежава ценни икони и богата история, разказа оперната прима на бургаската опера Мария Цветкова – Маджарова. Идеята за благотворителното събитие е на нейната майка - Наска Цветкова, която е..

обновено на 28.04.24 в 08:11

Цветница е! Бургас отбелязва празника с богата програма

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Празникът се нарича още Връбница..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Агатополският епископ Йеротей с обръщение към миряните

През седмицата Светият Синод обяви новия списък на кандидатите за Сливенски митрополит. В него не фигурират епископите Йеротей и Михаил, които получиха най-много гласове на касираните избори.  На сайта на Светия синод бяха обявени имената на Велички епископ Сионий, Знеполски епископ Арсений, Мелнишки епископ Гераси, Браницки епископ Пахомий,..

публикувано на 27.04.24 в 16:19

Откриха националното изложение за цветя "Флора 2024" в Бургас

Рози и орхидеи са хитът на националното изложение за цветя „Флора 2024“ в Бургас. Над 90 фирми участват в него. Изложбени и търговски зони с красиви сезонни цветя, аранжировки и цветни арт инсталации ще видят бургазлии и гостите на града в откритите площи и залите на Експозиционния център в Морската градина.  Десетки бургазлии и гости на града..

публикувано на 27.04.24 в 14:21

Георги Бърдаров и Симеон Идакиев част от най-големия географски фестивал у нас

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас – деветото издание на Български географски фестивал. Събитието ще се проведе на 27 и 28 април в Международния конгресен център, Търговска гимназия, Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ и Морската градина. Програмата на Българския географски фестивал ще включва..

обновено на 27.04.24 в 11:53

Ротарианци организират благотворителна кампания "Купи и дари" за Великден

Ротаракт клуб Бургас - Приморие и Интеракт клуб Бургас - Приморие организират благотворителна кампания „Купи и дари“ за Великден. Инициативата се реализира през годините от различни организации на местните ротарианци, но преди  Коледа. Сега младежите са решили да проведат инициативата и за Възкресение Христово, за да може да се осигурят хранителни..

обновено на 27.04.24 в 09:14