Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ с позиция: ГЕРБ-СДС, предложете план за кризата, която създадохте!

Снимка: ПП-ДБ

Коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" излязоха с позиция на сайта си за преговорния процес с ГЕРБ-СДС, като в нея те настояват, че отговорността за настоящото положение е на партньорите им. Твърдят още, че бъдещето на преговорния процес и съдбата на първия мандат са в ръцете на Мария Габриел и партията на Бойко Борисов.

Ето и текста на позицията им:

"Изпълнението на мандат за съставяне на кабинет изисква гласуване на доверие във фигурата на премиера. Това е фундаменталната предпоставка, която се изисква по Конституция. В последните 9 месеца ние бяхме започнали да изграждаме базово доверие върху няколко основни принципа:

1. Мандатите се реализират като национални, което означава – общи;

2. Всички решения относно състава на министерски съвет се взимат съвместно от премиера и вицепремиера;

3. Всички компромиси са оправдани само до толкова, доколкото гарантират реформи и са в интерес на цялото общество.

Ние от ПП-ДБ осъзнаваме необходимостта България да има редовно правителство, което да изпълнява реформите, които са очертани в проектоспоразумението. Ние оставаме отговорни към съдбата на страната и готови да споделим отговорността за общо управление. Това може да стане само при възстановяване на формулата на доверие и гарантиране на реалната реализация на реформите. Това може да стане само със споделен екип, който спазва поетите ангажименти, със силен характер, устойчивост към натиск и лидерски качества, така че да може да се справя с огромните предизвикателства пред България днес.

Гледахме на Николай Денков и Мария Габриел като гаранти за реализирането на тази формула и инвестирахме огромни усилия в изграждането на доверие в техните интегритет и устойчивост.

На 19 март 2024 г., Мария Габриел върна изпълнен мандат без финално подписано споразумение за общо управление и без окончателно съгласуван състав на министерски съвет. С това действие беше драстично нарушена формулата на доверие и поставя страната пред нова политическа криза.

Уважаеми колеги от ГЕРБ-СДС, ваша е отговорността да кажете как може да продължим. Действахте едностранно в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, адекватен на кризата, която създадохте.

Вие сте на ход".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас: 313 кандидати за депутати, 22-ма се борят за едно място

313 са кандидатите за депутати във Втори многомандатен избирателен район Бургас. 22-ма кандидати ще се борят за едно депутатско място, а Бургас ще изпрати 14 народни представители в бъдещия парламент. 19 партии и 10 коалиции са регистрирани за предстоящите предсрочни парламентарни избори.  По-малко са кандидатите за депутати от област Бургас на тези..

публикувано на 25.09.24 в 15:24

Полицейска операция срещу купуването на гласове ще тече през цялата предизборна кампания

От 27 септември започва националната полицейска операция, която още продължи до края на изборния процес. В деня са ангажирани всички служители на МВР с полицейски правомощия. Това обяви в Народното събрание служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков.  По-рано днес депутатите задължиха Илков да се яви на изслушване заради купения вот. В..

публикувано на 25.09.24 в 13:13

Прокуратурата, МВР и ДАНС създадоха Национално междуведомствено звено за изборите

Прокуратурата, МВР и ДАНС подписаха заповед за създаване на Национално междуведомствено звено във връзка с предстоящите избори.  Целта на звеното е да се гарантират в максимална степен политическите права на гражданите, както и да се осигурява бърза и адекватна реакция срещу престъпления, свързани с провеждането на изборите.  ЦИК..

публикувано на 25.09.24 в 10:55

Без изненади в листите в Сливен

В Сливенска област 18 партии и 9 коалиции се регистрираха за участие в парламентарния вот на 27 октомври. В 21 избирателен район партиите и коалициите ще се борят за шест депутатски мандата. Без изненади е подредбата в листите в Сливен при основните политически сили, които са  представени в настоящото Народно събрание. При ГЕРБ-СДС..

публикувано на 25.09.24 в 07:34

Явор Божанков ще води листата на ПП-ДБ в Бургас

Юристът Явор Божанков ще води листата на ПП-ДБ за 2-ри МИР-Бургас. Той  е ново лице за бургаски регион. Досега водач беше бившият премиер Николай Денков. Божанков е от гражданската квота на " Продължаваме промяната", обясни  след регистрацията на листата с кандидати за народни представители вторият в нея, настоящият депутат, Димитър Найденов. Трета е..

публикувано на 24.09.24 в 16:00
Мариела Костадинова

Спортистката Мариела Костадинова води в листата на "Български възход" в Бургас

„Български Възход“ регистрира своята кандидатска листа в МИР 02 Бургас за народни представители за изборите.  Първа в листата е  Олимпийската шампионка по спортна акробатика за младежи от игрите в Буенос Айрес 2018 Мариела Костадинова.  Втори в листата е Кирил Танев, който е фитнес инструктор от Национална Спортна Академия „Васил Левски“ и Българска..

публикувано на 24.09.24 в 15:03

ГЕРБ: Моделът "Николов" трябва да се приложи на национално ниво

Официално-кметът на Бургас Димитър Николов е водач на регистрираната преди минути листа на коалиция ГЕРБ-СДС за 2-ри МИР-Бургас. Моделът "Николов" трябва да се приложи на национално ниво, поясни изборът областният лидер Иван Алексиев: "Основната цел е след тези избори България да има стабилно правителство с първа политическа сила..

публикувано на 24.09.24 в 14:36