Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязват "Часът на земята" с разнообразни прояви в Бургас

„Светлинно шествие“ по повод Часът на Земята ще се проведе днес в Бургас. Организират го няколко младежки организации. Събитието ще е в центъра на града, като Община Бургас също ще се включи в него, съобщиха от администрацията.

Доброволците от Български младежки червен кръст - Бургас заедно с еко клуб "Зелена немска" и младежките проекти "Грийнбург" и "Ние с морето" ще преминат разстоянието от площад "Тройката" до сградата на Общината със запалени свещи. След това на уличната сцена "БулевАрт" до Часовника ще се проведе и импровизирано шоу за таланти "Музика на свещи".

По повод инициативата Община Бургас ще изключи осветлението в частта от главната улица, в която ще се проведе шествието във времето между 20:30 и 21:30 ч.

В същия час на "Компаса", доброволци от "Европейски корпус за солидарност" ще изпишат със свещи "60+", ще представят пърформанс "Да подарим 1 час на Земята с мисъл за природата" ще има и изпълнение на гайда. Организатори са бургаските организации фондация "Астика" и сдружение "АСУ Делфи".

Световната инициатива „Часът на Земята“, чиято запазена марка е изключването на осветлението в населените места в рамките на 60 минути, цели да напомни за опазването на природата. 

БНР – Бургас също ще изключи за час осветлението на сградата си.  


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Провеждат акция "Капачки за бъдеще" тази неделя в Бургас

Акция под надслов „Капачки за бъдеще“ ще се проведе тази неделя в Бургас. Тя е част от националната кампания, която се провежда през април и тази година ще е факт в 33 града в страната. Целта е със събраните средства от предаването на пластмасата да се закупи медицинска апаратура за поне 20 детски, родилни и неонатологични..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни днес от 9 до 17 часа за района на Бургас.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя Медни рид на честота 92,5 MHz.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg.

публикувано на 17.04.24 в 08:37

Драстичен спад на нивото на река Тунджа, има риск от екокатастрофа

Кметът на Ямбол Валентин Ревански предупреди за драстичен спад на нивото на река Тунджа в района на града. Причината, според него, е наскоро изграден бент до сливенското село Мечкарево, както и по- малко изпусканите количества вода от язовир Жребчево.  От фейсбук страницата на общината кметът Валентин Ревански  обясни,  че заради  ниското ниво на..

публикувано на 17.04.24 в 08:17

Над 8000 лева са събрани от благотворителния концерт за църквата в Панаретовци

8 150 лева са събрани по време на благотворителния концерт „За вярата и доброто“, който се проведе в  зала „Сливен“ на 15 април, съобщават от Общината. Средствата ще се използват за изграждането на храм “Въздвижение на Св. Кръст Господен” в село Панаретовци, където досега не е имало църква. В концерта със свои изпълнения се включиха Ансамбълът за..

публикувано на 16.04.24 в 16:17

Изграждат студентски кампус в Бургас

Мащабен проект, който съчетава дейности в сферата на образованието, на бизнеса и на туризма, има желание да реализира община Бургас. Той ще е в партньорство с община Камено и Кърджали. Самият проект събира  различни модули, по които ще се построят няколко обекта. Те ще се стопанисват от  организации и университети. Археологически център ще се..

публикувано на 16.04.24 в 15:49

Предлагат Зелената зона в Бургас да стане целогодишна

Зелената зона за платено паркиране в Бургас да стане целогодишна, със зимно и лятно работно време. Предложението е на общинската администрация и е внесено за разглеждане в местния парламент от кмета Димитър Николов. Новата стратегия предвижда отпадането на така наречената "хибридна зона", като ще остане само зелената.  Идеята за целогодишна..

публикувано на 16.04.24 в 14:17

Нова улица ще бъде отворена за движение в Сливен

Новата улица между булевардите „Бургаско шосе“ и „Хаджи Димитър“ в Сливен ще бъде отворена за движение до края на месец април, съобщават от Общината. Предстои изграждането на нова Пожарна служба.  За целта Общината трябва да изготви идеен проект, след което да се направи разчет за финансиране.  От Общината уточняват, че в момента текат разговори с..

публикувано на 16.04.24 в 12:08