Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас се включи в Деня на европейските автори

Младежи от Бургас представиха на четири езика -български, английски, турски и руски биографични сведения на любими автори и четоха от техните произведения. Инициативата се проведе в Центъра за съвременно изкуство и библиотека и бе посветена на европейските класици и съвременни автори. 

Така за първи път в Бургас се отбеляза "Ден на европейските автори". Събитието бе организирано от местните сдружения "АСУ Делфи" и фондация "Астика". 

В него се включиха младежи от "Европейски корпус за солидарност", сдружение "Младежка доброволческа мрежа" и членове на местното "Дружество на пенсионерите "Мойра". Представени бяха двадесет и двама европейски автори, сред които Агата Кристи, Николай Хайтов, Шекспир, Кафка, Данте Алигери, Ран Босилек, Оруел, Пушкин, Антоан Дьо Сент- Екзюпери. 

На събитието се представиха и две млади авторки - Ева и Мария от "Приказките оживяват", които споделиха интересни приказни истории за възрастни, а на финала турския младеж Ахмет Усникер прочете на български език знаменитото стихотворение "Родна реч" на Ран Босилек. 

Денят на европейските автори се провежда за втора поредна година в 40 държави от Европа, а неговата цел е да насърчи интереса към четенето и да вдъхнови младите поколения да изследват богатството на европейската литература и езиковото многообразие в Европа.

По публикацията работи: Нина Рангелова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Кралица на красотата" в бургаския театър под режисурата на Боил Банов

Бившият министър на културата Боил Банов режисира "Кралица на красотата" в бургаския театър. Спектакълът е по текст на Мартин Макдона. Премиерата е от 19 часа в камерната зала. Боил Банов е ученик на Борислав Чакринов. Така се е родила идеята за поставянето на пиесата на ирландския драматург „Бившата мис на малкия град“ в бургаския..

обновено на 16.04.24 в 11:19

Първото издание на конкурса "Фредерик Франсоа Шопен" ще се проведе в Бургас

Първото издание на музикалния конкурс  "Фредерик Франсоа Шопен" ще се проведе на 25 и 26 април от 17.00  до 20.00 часа в Културния център “Морско казино” в Бургас, съобщават от Общината.  Целта е да се даде възможност на всички участници да представят уменията си и да обменят практическа информация в областта на музиката.  Събитието се организира от..

публикувано на 16.04.24 в 11:16

Излъчват документалния филм "Директна цел - България" в Бургас

Документалният филм „Директна цел – България“ ще бъде излъчен тази вечер от 19 часа в Културен дом НХК, съобщи община Бургас. Той проследява защитата на българските небе и земя по време на Балканската, Първата и Втората световна война (1912 г. до 1945 г.), като акцентира на англо-американските бомбардировки през Втората световна война...

публикувано на 16.04.24 в 08:43

Участници от цял свят идват за балетния конкурс “Сара-Нора Прима“

Балетисти от цял свят идват за второто издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера. Записването вече започна и до тук има голям интерес, коментира  създателят на балетния форум – прима балерината и дългогодишен художествен ръководител на Националния ни балет..

обновено на 15.04.24 в 11:15

Kris Gran събира „Две сърца“ в ново видео

публикувано на 14.04.24 в 15:00

Костадин Михайлов със самостоятелен концерт по време на конкурса "С песните на Златка Ставрева"

Странджанският народен певец от с. Бродилово, община Царево Костадин Михайлов представи самостоятелен концерт с оркестър от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф.Асен Диамандиев" град Пловдив с диригент д-р Николай Гурбанов. Изпълнителят представи  песни от новия си музикален албум "Песни от Странджа ".  Концертът се..

публикувано на 14.04.24 в 10:14

Играят "Трите прасенца" в Бургаския куклен театър

Спектакълът "Трите прасенца" ще бъде представен днес в залата на Кукления театър в Бургас.  И тази приказка започва с „Имало едно време…“, защото истинските приказки нито си помнят времето, нито пък кой ги е измислил, но въпреки това се разказват и до днес. Те и затова са истински, защото майсторски са измислени. Историята за трите малки..

публикувано на 14.04.24 в 08:00