Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва между 20 и 30% от завършващите бургаската Гимназия по туризъм работят в сектора

| обновено на 28.03.24 в 11:59

Всяка година бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" завършват 7 паралелки средно с по 24 ученика. По-голямата част от тях обаче не се насочват към туристическия бранш, съобщи директорът на училището Фотинка Въргова:

"Това е една стабилна цифра подготвени кадри в различните туристически професии-готвачи, сервитьори, бармани, хотелиери. Друг е въпросът, че голяма част от тях отиват студенти в различни направления, други сменят изцяло професията. Много малка част между 20 и 30% остават в туризма и заради това има глад на пазара на труда за тези кадри. От бранша непрекъснато ни пращат имейли, идват на място, мотивират ги, опитват се да ги привлекат, обяви с предложения за работа стоят в училище. Всяка година стават все повече и повече работодателите, които търсят нашите кадри."


И от училището към реалния бизнес. Айдън Хасан, управител на престижен хотелски ресторант в Бургас, който наскоро бе част от кулинарно събития на гимназията, коментира:

"Хубавото на нашата професия е, че след завършването на професионалната гимназия, започването в първи курс, примерно на Колежа по туризъм, могат много бързо да израснат в професията за разлика от други професии. Ръководните кадри имат нужда от подкрепа. От доста години като видим някой, който има желание, само малко трябва да се подпомогне, влагаме много енергия и време в обучение, за да може да навакса по най-бързия начин да влезе като ръководен кадър в обектите. По цялото Черноморие това е доста трудно. Особено в момента, когато има много работници в летния сезон от трети страни, българските кадри много бързо биха се реализирали в туризма."

Много трудно се намират миячки в кухните и камериерки-тези позиции се пренебрегват, а в туристическия бранш има много ръчен труд, отбелязва Айдън Хасан. Според него кулинарните риалити предавания объркват младите, които се насочват към туристическия бранш, защото изкривяват виждането им за ресторантьорство като ги оставят с впечатлението, че работата е шоу. По думите му най-важните качества, които гарантират успех в бранша, са трудовите навици и умението за комуникация.

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст в интереса към детските и ученическите пътувания

Между 15 и 20 % увеличение на интереса към детските и ученическите пътувания в страната, отбелязват туроператори. Ръстът на екскурзиите в чужбина е почти двоен.  Записванията за детските лагери тази година са започнали много рано, посочи Свидна Динева – управител на туроператор, който предлага такива пътувания. Има увеличение на цените на пакетите..

публикувано на 27.07.24 в 10:17

Марин Киров: В наредбата за свободно къмпингуване има неясноти, но Община Царево я подкрепя

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване. Те посочват, че предишната версия е събрала над 600 отрицателни становища. Според тях тя няма роля на регулация, а на индиректна забрана на къмпирането в страната. От..

публикувано на 26.07.24 в 14:30

НС: До края на годината бизнесът ще получава компенсации заради високите цени на тока

До края на годината бизнесът ще продължи да получава компенсации заради високите цени на тока. Те ще са 100% при цена от над 180 лева на мегаватчас на борсата, независимо в коя мрежа крайните небитови потребители са присъединени. Това решение беше подкрепено от 185 депутати от всички парламентарни групи и независими, само петима от ПП-ДБ се въздържаха...

публикувано на 26.07.24 в 14:12

Плажовете в Приморско са препълнени от туристи

Северният плаж на Приморско беше препълнен от туристи преди дни. Кадрите с летовниците разпространи в социалните мрежи хотелиерът от морския град Здравко Василев. Според него, подобен наплив от туристи този плаж не помни от десетилетие.   „Израснал съм на този плаж и го помня в този вид. Винаги е бил в този вид. Винаги е бил..

публикувано на 26.07.24 в 13:42

Прави се опит да се върне стар вариант на проекта на наредбата за къмпингуването

Прави се опит да се върне стар вариант на проекта на наредбата за къмпингуването. Това заяви председателят на Българското кемпер общество Йордан Ибришимов. Той алармира, че представители на общността не са поканени на работната среща на междуведомствената група тази седмица, която излезе със срок до 1 август да бъдат обобщени предложенията и..

обновено на 26.07.24 в 11:59

Николай Киров: Земеделците могат да загубят 100 млн. лева

Земеделците може да загубят 100 милиона лева, защото процедурата по прием на документи за проекти за поливните площи не е започнала, съобщи председателят на бургаския съюз на зърнопроизводителите Николай Киров. Причината е разминаване в данните. Информацията на хартия е от преди 20 години, тези терени сега не са поливни, поясни той:..

обновено на 25.07.24 в 18:15
Министър Тахов обеща спешно да бъдат осигурени обезщетения за хората от пострадалите села.

Земеделските служби в опожарените райони започват приема на заявления за форсмажор

Общинските служби  „Земеделие“ в районите с обявено бедствено положение, започват да приемат от утре заявления за форсмажорни обстоятелства във връзка с кандидатстването за подпомагане за Кампания 2024 и уведомления за възникналите пожари, съобщи Министерството на земеделието.  С цел облекчаване на административната тежест служителите на Държавен..

публикувано на 25.07.24 в 17:23