Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Пецин показва запомнящи се плакати от изложби на Градската галерия

100 пана с плакати на изложби и рекламни лога представя художникът Петър Пецин в Градската художествена галерия "Петко Задгорски" днес на Бургас. Откриването е от 18 часа.

Експозицията е своеобразна ретроспекция за дейността на галерията, посочва директорът на културната институция Георги Динев, по чиято идея се реализира изложбата „Графичен дизайн“:


"Идеята е да представим една различна част от творчеството на големия български художник Петър Пецин. Наред с това, че е много добър график, той е един от малкото хора, останали в Бургас, които разбират от шрифт, от запазена марка. Това е една част от неговата работа като графичен дизайнер. Останала част от изложбата 2/3 е с плакати от наши изложби. От 2012 година, когато постъпих в галерията, досега през галерията са минали много изложби. Показваме рекламата на емблематичните. Освен честванията на годишнини, плакати от Националната изложба "Приятели на морето", с която Бургас е най-популярен сред колегията. Показахме Теофан Сокеров, Димитър Казаков, Чудомир, две колекции на академик Чавдар Славов. Като се разходим виждаме плакат от изложба на незабравимия Руси Стоянов, националната изложба "Акварел", посветена на Ненко Токмакчиев и други."


За работата по плакатите Петър Пецин посочи:

"Първо, трябва да се привлече вниманието на зрителя към нещо характерно за този автор. Обикновено показваме някой от най-разпознаваемите му творби, неговия стил. Другото е по някакъв начин да се подскаже асоциативно темата. В рекламната графика се казва, че в един плакат трябва да има виц."


Сред акцентите са още създадените от Пецин лого на Бургаски свободен университет, на Свободната безмитна зона, Съюза на парамедиците, кориците от албума на художника и скулптор Руси Стоянов, двуезичния албум „Икони от Странджа и региона на Бургас”, корицата и изображения от албума на известната фотографска фамилия Папакочеви, визии от книгите на писателите Гочо Гочев, Гаро Ахчиян и на дългогодишния директор на Летище Бургас Калин Барз

Изложбата „Графичен дизайн“ ще остане в галерията до средата на април.


Петър Пецин е роден през 1951 г. в Бургас. Възпитаник е на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" в специалност "Графика". През годините има участия в редица биеналета за графика в България и чужбина. Бил е председател на Дружеството на бургаските художници и работи в сферата на графичния дизайн. През 2020 г. е обявен за "Художник на годината" на Община Бургас.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ВА "Морски песъчинки" с Гран при от хоров фестивал в Италия

С Гран при от хоровия фестивал и конкурс "Musica Eterna Roma 2024" в Рим, Италия се завърна бургаският вокален ансамбъл "Морски песъчинки", начело с диригента Милена Добрева.  "Изпълненията ни бяха в категориите Youth Choirs of Mixed Voices и Folklore, в които бяхме оценени съответно с 29.44 и 28.75 точки от максимален брой 30. Това ни..

обновено на 23.07.24 в 15:21

Димо Колибаров с мастър клас и изложба в Китай

Бургазлията доц. Димо Колибаров, един от международно признатите  майстори на графични техники и у нас и в чужбина, ще проведе майсторски клас и ще представи самостоятелна изложба в Музей за графика и екслибрис в Китай. Престижната покана  за изява в 20-милионния Шъндьжън, Китай, където е и Меката на графичното изкуство, идва от екипа на галерията,..

публикувано на 22.07.24 в 14:31

Любо Киров с „Ново турне 2024“ в Бургас тази вечер

Любо Киров обяви „Ново турне 2024“ с концерти в страната. Тази вечер е в Летния театър на Бургас.  Както подсказва и името му „Ново турне 2024“ - то е изцяло ново преживяване за публиката. В момента Любо Киров работи и по албум, който се очаква да излезе през годината, а заедно с екипа си отново подготвя безкомпромисно музикално шоу.  Поредицата..

публикувано на 21.07.24 в 14:42

Мария Статулова ще е първият гост в нова иницитива на Международния филмов фестивал в Бургас

Над 40 заглавия събира програмата на Международния филмов фестивал Бургас тази година. Деветото издание се провежда в дните от 19 до 25 юли . Прожекциите са с вход свободен в Културния дом на НХК и на откритата сцена „Охлюва“. Фестивалният директор Емил Ованесов съобщи в студиото на БНР-Бургас: "Приготвили сме богата..

обновено на 21.07.24 в 12:07

Класически концерт с международно участие на "Флората" тази вечер

Тази вечер концерт, който ще се проведе в залата на Експозиционен център „Флора“ от 20 часа събира международна група музиканти: Павел Берман - цигулка (Швейцария), Галина Койчева - Мирчева - цигулка, Огнян Константинов - виола, Ромен Гариу - виолончело (Франция-Германия) и Даниела Дикова - пиано за изпълнение на пленителните Габриел Форе - клавирен..

публикувано на 21.07.24 в 11:50