Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В квартал Ветрен:

Чрез проект обучават деца със синдром на Даун на социални и трудови умения

"ДаунТаун Академия" се реализира от 2 години


Социален проект "ДаунТаун Академия" се осъществява в бургаския квартал Ветрен. Той е факт от 2 години и в него деца и младежи със синдром на Даун имат възможност да придобият ключови трудови и социални умения, които да им помогнат за в бъдеще в живота. Те се обучават в комплекса „ДаунТаун“, където не само учат, но и прилагат на практика уменията си в реална  работна атмосфера на пекарна, заведение за хранене и хотел, разказа ръководителят на фондация „ДаунТаун“ Пламен Сивов:

"Нарекохме така проекта не заради някакви академични претенции, а с идеята да повишим самочувствието на децата със синдром на Даун в Бургас и разбира се на техните родители като им предложим една много качествена обучителна програма. Целта е те да могат да се социализират в обществото.Чрез тази програма ние искаме да покажем, че тези хора могат да присъстват осезаемо и достойно на трудовия пазар и не е нужно да бъдат съжалявани, за да бъдат взети на работа!" 


Проектът „ДаунТаун Академия“ се осъществява  от нидерландски и български специалисти, които с много любов към децата със Синдром на Даун и с добре обмислени и планирани дейности  развиват индивидуалните таланти и умения на всяко дете, разказа още Пламен Сивов:

"Започнахме с малък брой обучавани с летни сесии по две седмици, сега работим с 10 деца, капацитета ни е до 15, като заниманията са седмични, всеки петък. Адаптирахме програмата с помощта на нидерландски специалисти, за да можем да я прилагаме и в България. Те ни подкрепиха в усилията безвъзмездно и с огромен ентусиазъм." 

Сивов добави, че за осъществяването на този проект помагат родители, социални работници, експерти , доброволци, местна администрация , гражданско общество и бизнес, като идеята е той да вдъхнови повече хора в България. 

повече може да чуете в звуковия файл:

 
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Реализират дуално обучение в Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“

500 ученици от професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ ще бъдат обхванати в дуално обучение в Академия „Успешно ново начало“. Целта е да се откликне на нуждата на пазара за осигуряването на работна ръка в областта на туризма. Проектът беше представен днес по време на обществено обсъждане на концепцията за..

публикувано на 15.04.24 в 13:32

ОУ „Васил Априлов“ с концерт по повод 65 години от създаването си

Марияна Стефанова е директор на основното училище от 20 години. Тя разказа за създаването на учебното заведение през далечната 1958-1959 година: „С протокол номер 22 от 5 септември на Изпълнителния комитет на градски народен съвет – Бургас се обособява ново начално училище. Самото училище не е имало своя собствена сграда. През 1961 година..

публикувано на 15.04.24 в 09:00

Нови специалности в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас

Кандидат-студентската кампания  в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас към момента върви успешно. Това посочи ректорът на учебното заведение проф. Христо Бозов. Той допълни, че се очаква резултатът от Националната агенция по оценяване и акредитация, след който е възможно университетът вече да приема около и над 6000 студенти.  Вече..

обновено на 11.04.24 в 08:16

Представихме сборника "Приказни истории с БНР-Бургас" в НБУ "Михаил Лъкатник"

БНР-Бургас гостува в Началното базово училище „Михаил Лъкатник“ със сборника „Приказни истории с БНР-Бургас“. Така обществената медия се включва в Националния „Маратон на четенето“, който продължава до 23 април-Световния ден на четенето и авторското право. Сборникът „Приказни истории с БНР-Бургас“ има вече седем издания, а първите две бяха..

обновено на 10.04.24 в 17:11

Започва приемът в бургаските ясли и детски градини

Електронната система за прием на деца в ясла, детска градина и полудневни подготвителни групи към училищата на Бургас е активирана от днес. Най-много точки при кандидатстване носи адресната регистрация на детето. Ако детето е живяло повече от 2 години на декларирания постоянен или настоящ адрес, попадащ в прилежащия район на предпочитаната детска..

обновено на 10.04.24 в 08:19

15 дни отсъствия по семейни причини и в детската градина

Децата ще могат да отсъстват от детската градина по семейни причини до 15 дни в рамките на една учебна година с писмено уведомление от родителя. Това предвижда проект за изменение на Наредбата за предучилищното образование, публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на образованието. В момента максималният брой разрешени дни за..

публикувано на 08.04.24 в 16:09

Ученици от ПГСАГ „Кольо Фичето“ с достойно представяне в Национална конференция по история

Ученици от ПГСАГ „Кольо Фичето“ участваха в в Деветата национална ученическа конференция по история „Личности и събития, повлияли на човешката история“. Тя бе с подтема „Атентати, преврати, революции и граждански войни”. Организатор на форума е школа „ИстОрика” в СУ „П.Р. Славейков” със съдействието на община Кърджали. Той е включен в..

публикувано на 08.04.24 в 12:00