Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училището в село Росен става основно, няма достатъчно ученици

Община Созопол осигури училищен автобус за децата от село Зидарово

| обновено на 31.03.24 в 09:11

Обединеното училище „Христо Ботев“ в село Росен се преобразува в основно с решение на созополския общински съвет по предложение на кмета Тихомир Янакиев. Причината за решението е, че няма достатъчно ученици, което би позволило обучението да продължи до 10. клас включително.

Училището е било основно, но през януари 2019 г. е преобразувано в обединено. През 2021-2022 г. там 150 деца, но тази година те са 110.

Първият план-прием в осми клас в професионалната му паралелка по хотелиерство включва 20 ученици. Следващата година новопостъпилите са само 15. През 2022/2023 г. не е записан нито един осмокласник. Тази година няма ученици нито в 8-и, нито в девети клас, а в десети те са 10.

„Проучване сред родителите на седмокласници показва, че желаещите да продължат в професионалната паралелка не са достатъчни за сформирането ѝ през предстоящата 2024/2025 г. Не е утвърден план-прием в осми клас в училището, няма и ученици в първия гимназиален етап (осми-десети клас)“, посочва в докладната си записка кметът Янакиев.

След преобразуването на училището учениците в класовете след седми ще продължат обучението си в Созопол, в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Това предпочитат да направят и учениците от ОУ „Отец Паисий“ в село Равна гора. От осми до десети клас те са общо 19.

В созополското училище има една професионална и една профилирана паралелка в осми клас. Професионалната е  „Обслужване на заведения за обществено хранене“ с професия „Сервитьор – барман“, профилираната е с профил „Предприемачески“.

С преобразуването на училище „Христо Ботев“ няма да бъде необходимо съкращаване на педагогически и непедагогически персонал, уверява кметът в докладната си.

С друго свое решение общинският съвет предостави училищен автобус на ОУ „Христо Ботев“ в село Зидарово по предложение на зам.-кмета на Созопол Тодор Дамянов. С него ще бъдат превозвани децата и учениците до най-близките средищни детска градина и училище, тъй като в селото няма такива.

За целта Министерството на образованието е осигурило по искане на общината 35-местен автобус. Срокът за делегираното безвъзмездно право на ползване и управление е до 17 март 2032 година.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Реализират дуално обучение в Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“

500 ученици от професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ ще бъдат обхванати в дуално обучение в Академия „Успешно ново начало“. Целта е да се откликне на нуждата на пазара за осигуряването на работна ръка в областта на туризма. Проектът беше представен днес по време на обществено обсъждане на концепцията за..

публикувано на 15.04.24 в 13:32

ОУ „Васил Априлов“ с концерт по повод 65 години от създаването си

Марияна Стефанова е директор на основното училище от 20 години. Тя разказа за създаването на учебното заведение през далечната 1958-1959 година: „С протокол номер 22 от 5 септември на Изпълнителния комитет на градски народен съвет – Бургас се обособява ново начално училище. Самото училище не е имало своя собствена сграда. През 1961 година..

публикувано на 15.04.24 в 09:00

Нови специалности в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас

Кандидат-студентската кампания  в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас към момента върви успешно. Това посочи ректорът на учебното заведение проф. Христо Бозов. Той допълни, че се очаква резултатът от Националната агенция по оценяване и акредитация, след който е възможно университетът вече да приема около и над 6000 студенти.  Вече..

обновено на 11.04.24 в 08:16

Представихме сборника "Приказни истории с БНР-Бургас" в НБУ "Михаил Лъкатник"

БНР-Бургас гостува в Началното базово училище „Михаил Лъкатник“ със сборника „Приказни истории с БНР-Бургас“. Така обществената медия се включва в Националния „Маратон на четенето“, който продължава до 23 април-Световния ден на четенето и авторското право. Сборникът „Приказни истории с БНР-Бургас“ има вече седем издания, а първите две бяха..

обновено на 10.04.24 в 17:11

Започва приемът в бургаските ясли и детски градини

Електронната система за прием на деца в ясла, детска градина и полудневни подготвителни групи към училищата на Бургас е активирана от днес. Най-много точки при кандидатстване носи адресната регистрация на детето. Ако детето е живяло повече от 2 години на декларирания постоянен или настоящ адрес, попадащ в прилежащия район на предпочитаната детска..

обновено на 10.04.24 в 08:19

15 дни отсъствия по семейни причини и в детската градина

Децата ще могат да отсъстват от детската градина по семейни причини до 15 дни в рамките на една учебна година с писмено уведомление от родителя. Това предвижда проект за изменение на Наредбата за предучилищното образование, публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на образованието. В момента максималният брой разрешени дни за..

публикувано на 08.04.24 в 16:09

Ученици от ПГСАГ „Кольо Фичето“ с достойно представяне в Национална конференция по история

Ученици от ПГСАГ „Кольо Фичето“ участваха в в Деветата национална ученическа конференция по история „Личности и събития, повлияли на човешката история“. Тя бе с подтема „Атентати, преврати, революции и граждански войни”. Организатор на форума е школа „ИстОрика” в СУ „П.Р. Славейков” със съдействието на община Кърджали. Той е включен в..

публикувано на 08.04.24 в 12:00