Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Прекрасни дни" спечели наградата на публиката на "СФФ на брега"

Филмът "Прекрасни дни" на Вим Вендерс спечели наградата на публиката от 22-рото издание на "София филм фест на брега".

В основната конкурсната програма журито с председател проф. Георги Дюлгеров избра да награди със статуетката "Сребриста чайка" на Община Бургас актрисата Гергана Кофарджиева-Гройс.


"Продължаваме една тенденция, която се наложи през последните години. Струва ни се важно да подкрепим някой или нещо в българското кино, за да дадем признание на човек, който го е заслужил.

Така миналата година наградихме актрисата Светлана Янчева", заяви проф. Дюлгеров и допълни, че през 2024 г. присъжда посмъртно наградата "Сребриста чайка" за "изключителното и вълнуващо изпълнение на актрисата Гергана Кофарджиева-Гройс (1932 - 2021) във филма "Блудният син" на режисьора Димитър Сарджев".

Статуетката връчи заместник-кметът на Община Бургас Диана Саватева. Прие я Димитър Сарджев, който обяви, че ще я предаде на нейните синове Милен и Борис Гройс. "Надявам се, че сега отнякъде тя гледа и се усмихва с нейната особена усмивка", допълни той.


Наградата на публиката от името на Вим Вендерс получи директорът на "София филм фест" Стефан Китанов, който каза, че е представител на немския режисьор за България. Китанов обяви, че преди броени часове е написал мейл с новината на Вендерс и скоро очаква видео отговор от него, който ще бъде споделен с публиката на фестивала.

Отличието на Областна управа - Бургас за късометражен филм, което се избира от младежкото жури с председател Надежда Косева, отиде при филма "Мама умря днес". То беше връчено лично от областния управител Пламен Янев на режисьора Филип Андреев.


Надежда Косева обяви, че участникът от тазгодишния "Киноклас Бургас", който ще има възможността да посети един от големите европейски кинофестивали, е Симона Славкова.

Преди прожекцията на новия филм на Надежда Косева "Клопка" да постави официален край на тазгодишното издание, публиката имаше възможността да види и краткия игрален филмов проект, създаден от "Киноклас Бургас" в рамките на форума и вдъхновен от епизод от лентата.
По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Статулова ще е първият гост в нова иницитива на Международния филмов фестивал в Бургас

Над 40 заглавия събира програмата на Международния филмов фестивал Бургас тази година. Деветото издание е от 19 до 25 юли. Прожекциите ще са с вход свободен в културния дом на НХК и на откритата сцена Охлюва. Фестивалният директор Емил Ованесов съобщи в студиото на БНР-Бургас: "Приготвили сме богата програма от заглавия..

обновено на 15.07.24 в 14:08

Мащабният спектакъл „Корсар“ очаква почитателите на балета в Летния театър

Спектакъл на най-новото заглавие на балетната трупа на Бургаската опера – „Корсар“, ще бъде представен  от 20:30 часа на сцената на Летния театър. Представлението е третото от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“. Те се осъществяват за седемнадесети пореден път от Държавна опера – Бургас и  Община Бургас. Балетът е по музика на..

публикувано на 15.07.24 в 13:47

Светослав Лобушки: Рецептата за шлагер е хубава мелодия с текст, който докосва

Композиторът Светослав Лобушки участва с две песни в конкурса „Бургас и морето“, чийто финал е на 28 юли в Летния театър. Това са “На татко“ по текст на Мариета Ангелова и в изпълнение на Яница Кънева и „Просто любов“, която ще представят „Дует Аморе“ по текст на телевизионния водещ Костадин Филипов. Композиторът каза: "Залагам на две песни,..

обновено на 15.07.24 в 11:53

В Бургас предстои и Cinema&Beer Weekend

Предстои тематичен уикенд Cinema&Beer Weekend, от 19 до 21 юли, който ще обедини Международния филмов фестивал Бургас (BIFF`24) и Metalhead Beer Fest. Международен филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития, което среща публиката със свежи таланти и утвърдени имена от киноиндустрията. Събитието стартира на 19 юли и ще продължи чак..

публикувано на 15.07.24 в 10:54

"Танцът Живот" - музикално-театралният спектакъл на Диана Дафова в Бургас

"Танцът Живот" е новият музикално-театрален спектакъл на Диана Дафова. Той включва музикални изпълнения, артистично поднесен текст и хореография в различни жанрове, допълнени от оригинални костюми и специални ефекти. Спектакълът ще бъде представен тази вечер в Дома на културата НХК от 19.00 часа. Режисьор на постановката е Борис Радев, хореографията е на..

публикувано на 15.07.24 в 08:32

Впечатляващ финал на „Солинария“ 2024

Завърши 4-ото издание на Младежкия арт фестивал “Солинария” в Созопол.  На сцената излязоха талантливите изпълнители от „Еврохор“ - уникален проект, който популяризира хоровата музика и насърчава културния обмен в Европа.  Под диригентската палка на Марко Амхерд и Донка Митева, 40 изпълнители от 19 държави впечатлиха публиката със своята програма...

публикувано на 14.07.24 в 09:02