Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът връчи на Главчев мандата за съставяне на служебно правителство

Автор:
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи на председателя на Сметната палата Димитър Главчев папката с мандат за съставяне на служебния кабинет. 

Радев заяви, че той е бил единственият от поканените събеседници, съгласил се да поеме ангажимента. Президентът го призова да изпълни мандата до 7 дни и обеща да не се намесва по никакъв начин в съставянето на правителство. Това е четвъртата папка с мандат, която Радев връчва за 2 седмици. Държавният глава заяви:

"Партиите, които не успяха да ни осигурят стабилно управление, за сметка на това успяха да постигнат една от своите съкровени цели- да ограничат максимално правомощията на президентската институция като ги поставят в тясна, невъзможна за изпълнение рамка. Направиха го чисто механично, без да отчитат някои дори елементарни положения. Най-малкото това, че, за да се нагърбиш с управлението на страната, и то в момент на изразена политическа криза, не е достатъчно да си част от държавната администрация и да смениш своя офис с този на министър-председателя. Следва да имаш най-малкото вътрешна психологическа нагласа и готовност да се заемеш с тази изключително трудна задача. Именно така страната ни се оказва на прага на безпрецедентна криза, защото, без да се състави служебно правителство, няма как да преминем към провеждането на предсрочни парламентарни избори, съгласно новия текст. А това означава да затънем за неопределен период в едно време на безвластие.

Благодаря на всички кандидати за служебен министър-председател, които се отзоваха веднага на моята покана за разговор. Разбирам и уважавам мотивите от професионално и лично естество, които те споделиха пред мен, за да аргументират своето нежелание или невъзможност да заемат този отговорен пост. Съжалявам за трудната ситуация, в която те бяха поставени. Искам най-вече да благодаря на председателя на Сметната палата господин Димитър Главчев, който единствен прие да се нагърби с тази високо отговорна мисия.

Въпреки че в тези нови текстове няма ясно определен срок, имайки предвид естественото желание на българските граждани за повишена избирателна активност, за това да не се разкарват до урните в рамките на 1 или 2 седмици, а и за да се спестят средства чрез съвместяване на извънредните парламентарни избори и изборите за Европарламент, считам, че този мандат трябва да бъде изпълнен до 7 дни. Ще ви очаквам най-късно следващата събота със състав на Министерския съвет. Тогава ще поканя и парламентарните групи за провеждането на задължителни консултации.

Тези промени бяха насочени да се елиминира напълно влиянието на президентската институция върху съставянето на служебното правителство. Аз ще се съобразя с тези положения, защото винаги съм се ръководил от стриктното изпълнение на Конституцията. Затова нито директно, нито косвено аз ще участвам в съставянето на вашето правителство. Ще бъдете сам в изпълнението на тази изключително важна и високоотговорна задача.

Ще очаквам обаче от вас кабинет, който да бъде максимално политически неутрален, който работи изцяло в интерес на българските граждани и на България.

Вече чувате призивите да не се занимавате с нищо друго, освен с организирането и провеждането на честни избори. Разбира се, това е вашата основна задача, но не забравяйте, че трябва да работите за решаването на проблемите на българските граждани, които ще ви се стоварят от ден първи". 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Даниела Божинова, ПП "Зелено Движение": Не бяхме част от най-важните решения на коалицията

Самостоятелно явяване или формат, различен от коалицията "ПП-ДБ", ще търсят за изборите за Европейски парламент и Народно събрание от партия "Зелено движение". Оттам посочват като причина липсата на напредък в заложените приоритети и реформи. До решението стигнахме след сериозни дебати. На кантар бяха мненията за оставане в коалицията и..

обновено на 16.04.24 в 12:51
Кристиян Вегенин

Кристиян Вигенин е с най-много номинации за водач на листата на БСП за евровота

Структурите на БСП в цялата страна са готови за предстоящите избори, заяви зам.-председателят на партията Кристиян Вигенин и допълни, че все още не е уточнен водачът на листатата за европарламента. Въпреки че е с най-много номинации за водач на евролистата от структурите на партията в цялата страна, Кристиян Вигенин уточни, че решението тепърва..

публикувано на 15.04.24 в 17:36

"Зелено движение" няма да се коалира с ПП-ДБ за изборите на 9 юни

ПП „Зелено движение“ взе решение партията да се яви на изборите за Европейски парламент и Народно събрание на 9 юни във формат, различен от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“.  Настоящият формат се доказа като недостатъчно ефективен за защитата на демократичните принципи и отстояването на ключови за България реформи, посочват..

публикувано на 15.04.24 в 16:42

ЦИК ще решава кой ще е председател на РИК - Сливен

ЦИК ще решава кой да бъде председател на РИК Сливен, след като на днешните консултации при областния управите, парламентарно представените партии не бе постигнаха консенсус. Представителите на партия „Възраждане“ не се съгласиха с направените предложения и поискаха техен представител да оглави РИК.  Предложени бяха две кандидатури за председател –..

публикувано на 14.04.24 в 13:41

Партиите в Бургас не се разбраха за РИК, решиха да има четирима зам.-председатели

В Бургас партиите не успяха да постигнат съгласие за състава на Районната избирателна комисия за изборите 2 в 1, които ще се проведат на 9 юни. Всички се съгласиха единствено за това да има четирима зам. председатели. ЦИК ще трябва да реши за разпределяне на ръководните позиции.  Общият брой на състава на Районна избирателна комисия Бургас е..

публикувано на 14.04.24 в 12:13

Съставят РИК и в Ямбол

К онсултациите между партии и коалиции за съставяне на Районна избирателна комисия (РИК) за изборите на 9 юни ще се проведат днес в Ямбол. Те са насрочени от Областния управител Биляна Кавалджиева-Димитрова.  РИК в Ямбол е 13-членна – председател, до четирима, но минимум двама негови заместници, секретар и членове. В нея ГЕРБ–СДС имат право на..

публикувано на 14.04.24 в 09:00

Провеждат консултации за съставяне на РИК - Бургас

Консултации между представители на политическите партии и коалиции за определяне на състава на Районната избирателна комисия ще се проведат днес в Бургас. Тя ще отговаря за провеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители, които ще се проведат на 9 юни тази година.    В консултациите ще..

публикувано на 14.04.24 в 08:30