Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Воден салют и подаръци за първите бургаски туристи след влизането ни в Шенген

Снимка: БТА

Летище Бургас посрещна днес първите си туристи след приемането на България в Шенгенското пространство по въздух и вода. Илона Мячниковска бе първият полски турист по Южното Черноморие, който премина през новата шенгенска зона на аеропорта. 185 души пристигнаха с редовен от Краков тази сутрин. Те бяха приветствани с воден салют и подаръци от ръководството на морската аерогара, както и от представители на местната и държавната власт.

На церемонията по посрещането Илона Мячковска, както и официалните лица прерязаха лентата на обособената зона „Шенген“ на летище Бургас. Гостите от Полша бяха посрещнати от директора на бургаското летище Георги Чипилски.

Относно процедурата по влизането в страната на туристи от Шенгенското пространство Георги Чипилски уточни:

"Единственото, което се променя, е отпадането на граничния контрол на пътници, които заминават и пристигат от страни в Шенгенското пространство. Новият процес, който трябва да контролираме, е разделянето на пътниците – Шенген и не-Шенген. Стресът за пътниците малко ще се снижи и това ще им спести известно време, особено за пристигащи – за пикови моменти те ще спестяват около 20 минути".

Изненадани и щастливи от специалното внимание бяха първите полски туристи.

Илона Мячковска и Грижина Томова казаха: "Много се радаваме, че накрая и България се присъедини към Шенген. По-рано чакахме по час – час и половина, големи опашки за проверка на паспорта. Сега е по-лесно".

Повечето от пристигналите туристи се насочиха към Слънчев бряг и Поморие, където са избрали хотели за своята ваканция.


По публикацията работи: Александра Маркарян


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как бизнесът да получи до до 500 хил. лева за иновации: представят процедурата в Бургас

От 50 хил. до 500 хил. лева за разработване на иновации може да получат българските малки, микро и средни предприятия по процедура на Министерството на иновациите и растежа. Тя ще бъде представена на 17 април в Бургас, в „Морско казино“ от 10 часа, след което ще има панел за въпроси и отговори. Кандидатстването е до 15 май, а едно от..

публикувано на 16.04.24 в 15:58

Разширяват обхвата на проверките за нерегламентирано къмпингуване

Продължават проверките за незаконно поставени каравани, палатки и кемпери върху територията на морски плажове, гори, земеделски имоти, защитени територии и местности в област Бургас – всички имоти държавна собственост, съобщават от Областната администрация. Само за два дни са констатирани 80 каравани, неправомерно разположени на плажа „Вромос“ край..

публикувано на 16.04.24 в 15:00

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти. Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна ръка, са..

публикувано на 16.04.24 в 13:12

Над 50 000 обявиха доходите си пред НАП Бургас

51 033 души са декларирали доходите си пред НАП Бургас две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април, съобщават от приходната агенция. Почти 80 % от годишните данъчни декларации са подадени по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Близо 2 000 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а 9..

публикувано на 16.04.24 в 11:50

Четвърта лодкостоянка е изградена в "Сарафово"

Изградена е четвърта лодкостоянка, която се намира в местността "Ъгъла" в квартал „Сарафово“, съобщават от Община Бургас. Тя ще предоставя възможност за сезонно укритие на малки рибарски лодки, като капацитетът на съоръжението е 20 плавателни съда с дължина 6,5 м.  Лодкостоянката е оборудвана с вертикален кей на две нива. Предвидено е и съоръжение,..

публикувано на 16.04.24 в 10:54

Съюзът на парамедиците: Нямаме информация за новата наредба на Министерството на туризма

Все още нямаме информация как ще бъде разписана новата наредба на Министерството на туризма, каза председателят на Съюза на парамедиците в България Ива Пехливанска . С документа се позволява на акушерки, медицински сестри и парамедици да работят в здравните пунктове край плажовете. Това е един от големите ни пробиви през последните месеци, посочи..

публикувано на 13.04.24 в 09:30

Една част от караваните на Вромос са върху дюни

Над сто каравани са незаконно разположени в залива Вромос край Черноморец. Днес, комисия от Областната управа в Бургас, заедно с представители на община Созопол и полицейски служители обходиха района, за да връчат на собствениците предупредителни протоколи за премахването им.    Къщите на колела са разположени на държавна земя, горска или защитена..

публикувано на 12.04.24 в 17:12