Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков: Шенген е най-големият успех след приемането ни в ЕС

Снимка: БТА

"Шенген е най-големият успех след приемането ни в Европейския съюз, тъй като успяхме да се обединим и да върнем доверието в ЕС. Това е доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път" - заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков, който днес участва в официалната церемония на Летище София по присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство по въздух и вода.

От днес отпадат граничните проверки по летищата и морските пристанища за пътуващите до и от страните от това пространство. Това са 27 европейски страни - сред тях почти всички от ЕС без Ирландия и Кипър, както и нечленуващите в Евросъюза Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

По повод приемането ни вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел посочи, че днес пада едно голямо ограничение, а моментът е исторически с резултат, постигнат с общите усилия на много хора и политици.

"България задава посока, България е добър пример, България със своя опит ще оформя бъдещето на Шенгенското пространство и ще има ползотворно участие в това всички граждани да се чувстват по-сигурни и моментът е исторически, защото ние показваме какво означава сигурност чрез сътрудничество, сътрудничество между държави членки, сътрудничество между екипи", каза тя.

Министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов добави, че до края на годината България има шанс да бъде приета в сухопътния Шенген, а днешният ден също остава в историята като паметен: "Днес е историческа дата за българската държава. Денят, в който отбелязваме пълноправното членство на България в Шенген. Не бива да забравяме факта, че допреди няколко месеца България беше тотално блокирана за всякакви преговори за евентуално членство в Шенгенското пространство".

Вътрешнополитическите коментари

Денков коментира и вътрешнополитически теми, като отбеляза, че е свалил доверието си от министър Стоянов и колегата му в електронното управление Александър Йоловски и обясни защо: "Част от назначенията в областните дирекции и по отношение на местните избори, както министър Стоянов, така и министърът на електронното управление загубиха моето доверие и това мисля, че е ясно и очевидно защо".

Относно номинирания от президента за служебен премиер Димитър Главчев Денков заяви, че би му помагал с експертност.

От своя страна, Калин Стоянов заяви пред журналисти, че ако бъде поканен от номинирания за служебен премиер Димитър Главчев, е готов да остане на поста в служебното правителство: "Винаги съм го казвал и сега ще го кажа за пореден път, че аз не съм политически обвързан – еднакво отдалечен съм от всички политически партии и най-вече техните лидери". 

По публикацията работи: Александра Маркарян


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Даниела Божинова, ПП "Зелено Движение": Не бяхме част от най-важните решения на коалицията

Самостоятелно явяване или формат, различен от коалицията "ПП-ДБ", ще търсят за изборите за Европейски парламент и Народно събрание от партия "Зелено движение". Оттам посочват като причина липсата на напредък в заложените приоритети и реформи. До решението стигнахме след сериозни дебати. На кантар бяха мненията за оставане в коалицията и..

обновено на 16.04.24 в 12:51
Кристиян Вегенин

Кристиян Вигенин е с най-много номинации за водач на листата на БСП за евровота

Структурите на БСП в цялата страна са готови за предстоящите избори, заяви зам.-председателят на партията Кристиян Вигенин и допълни, че все още не е уточнен водачът на листатата за европарламента. Въпреки че е с най-много номинации за водач на евролистата от структурите на партията в цялата страна, Кристиян Вигенин уточни, че решението тепърва..

публикувано на 15.04.24 в 17:36

"Зелено движение" няма да се коалира с ПП-ДБ за изборите на 9 юни

ПП „Зелено движение“ взе решение партията да се яви на изборите за Европейски парламент и Народно събрание на 9 юни във формат, различен от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“.  Настоящият формат се доказа като недостатъчно ефективен за защитата на демократичните принципи и отстояването на ключови за България реформи, посочват..

публикувано на 15.04.24 в 16:42

ЦИК ще решава кой ще е председател на РИК - Сливен

ЦИК ще решава кой да бъде председател на РИК Сливен, след като на днешните консултации при областния управите, парламентарно представените партии не бе постигнаха консенсус. Представителите на партия „Възраждане“ не се съгласиха с направените предложения и поискаха техен представител да оглави РИК.  Предложени бяха две кандидатури за председател –..

публикувано на 14.04.24 в 13:41

Партиите в Бургас не се разбраха за РИК, решиха да има четирима зам.-председатели

В Бургас партиите не успяха да постигнат съгласие за състава на Районната избирателна комисия за изборите 2 в 1, които ще се проведат на 9 юни. Всички се съгласиха единствено за това да има четирима зам. председатели. ЦИК ще трябва да реши за разпределяне на ръководните позиции.  Общият брой на състава на Районна избирателна комисия Бургас е..

публикувано на 14.04.24 в 12:13

Съставят РИК и в Ямбол

К онсултациите между партии и коалиции за съставяне на Районна избирателна комисия (РИК) за изборите на 9 юни ще се проведат днес в Ямбол. Те са насрочени от Областния управител Биляна Кавалджиева-Димитрова.  РИК в Ямбол е 13-членна – председател, до четирима, но минимум двама негови заместници, секретар и членове. В нея ГЕРБ–СДС имат право на..

публикувано на 14.04.24 в 09:00

Провеждат консултации за съставяне на РИК - Бургас

Консултации между представители на политическите партии и коалиции за определяне на състава на Районната избирателна комисия ще се проведат днес в Бургас. Тя ще отговаря за провеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители, които ще се проведат на 9 юни тази година.    В консултациите ще..

публикувано на 14.04.24 в 08:30