Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес антибиотиците се изписват само с електронна рецепта /ОБНОВЕНА/

Васил Ходжев: Няма проблеми с изпълнението в аптеките, не трябва да има повече изключения

| обновено на 01.04.24 в 17:49
Снимка: pexels.com


Няма проблеми с изпълнението на електронни рецепти за антибиотици в аптеките, каза Васил Ходжев от фармацевтичния съюз в Бургас. От днес лекарите са задължени да издават само електронни бланки за тези препарати.

„Продължаваме да изпълняваме ел. рецепти, така както досега правихме за антидиабетните лекарства, просто сега добавяме една нова група – антибактериалните медикаменти и продължаваме по начина, по който сме работили и досега. Обикалянето по аптеките може да продължи, ако съответния лекарствен продукт не е наличен, а за да бъде избегнат този проблем най-лесно би било лекарите, които изписват съответните антибактериални средства изберат възможността за генерична замяна“

Васил Ходжев счита, не трябва да се правят повече изключения с временно въвеждане на хартиени рецепти за антибактериалните медикаменти.  

„На този етап е добре да свикнем да работим с тази система без изключения, защото ако започнем да правим система, базирана за изключения може би никога няма да минем към реално изпълнение на ел. рецепти“  

Издадените до момента хартиени рецепти имат валидност 30 дни, стига да не са изпълнявани вече в аптека, поясни още Васил Ходжев 

Задължителните електронни рецепти бяха въведени миналия октомври, но заради грешки и опашки от пациенти пред лекарските кабинети и в аптеките се даде отсрочка до 1 април 2024 година и през този период рецептите бяха и хартиени.

От днес в сила влиза и удължената с 15 дни забрана за износ на инсулинови лекарства и на антибиотици за деца. Тя ще действа до средата на април.

Повече чуйте в звуковия файл: 

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обществено обсъждане на проекта за интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион

Обществено обсъждане на концепцията за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) „Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион“, с водещ партньор община Бургас, ще се проведе на: 17.04.2024 г. от 11.00 ч. в залата на Община Айтос; 18.04.2024 г. от 13:00 ч. в Лекционна зала, Читалище „Георги Кондолов“, гр. Царево; 19.04.2024..

публикувано на 16.04.24 в 15:35

Центърът за рехабилитация и водолечение във "Ветрен" работи целодневно

Центърът за рехабилитация и водолечение за деца в бургаския квартал „Ветрен“ предлага специализирани грижи целодневно, съобщават от Община Бургас. Той предоставя почасови, комплексни услуги на нуждаещите се деца, съобразени с индивидуалните им потребности всеки делничен ден от 07:30 до 18:00 часа. Центърът се намира до БХ „Св. Мина“, а за предоставяните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50

В ДКЦ 1 - Бургас вече консултират пациенти чрез видеовръзка

Специалистите от ДКЦ – 1 в Бургас вече консултират пациенти, намиращи се на километри разстояние от тях чрез станция за телемедицина. Тя предлага лесен начин за комуникация между лекар и пациент, преодолявайки необходимостта от физическо посещение на лекарския кабинет. Отдалеченото предоставяне на медицинска помощ ще подпомогне трудноподвижните,..

публикувано на 15.04.24 в 15:09

Великденска акция по кръводаряване започва от днес в Сливен

Великденска акция по кръводаряване под надслов „Запалете свещичка, подарете любов“ стартира от днес в Сливен. Тя се организира съвместно от БЧК и Отделението по трансфузионна хематология при МБАЛ "Д-р Иван Селимински”. За всеки участник в акцията Областният съвет на БЧК е осигурил символичен подарък.  В първият ден от кампанията от сутринта до обяд..

публикувано на 15.04.24 в 12:54
УМБАЛ Бургас

Безплатни консултации с невролог в УМБАЛ - Бургас за диабетици

Безплатни консултации с невролог за пациенти със захарен диабет организира Отделението по ендокринология в УМБАЛ Бургас, съобщават от лечебното заведение. Целта е ранна диагностика и навременно лечение на диабетната полиневропатия – едно от най-честите и опасни усложнения на диабета. Това е увреждане на нервите под влиянието на високата кръвна..

публикувано на 15.04.24 в 09:24

В Бургас отбелязват Деня без асансьори с изкачване на висока сграда

С изкачване на 14-етажна сграда в Бургас ще бъде отбелязан Денят без асансьори. Това ще се случи днес, 14 април от 10 часа в хотел "Парк". Общо нагоре и надолу участниците в акцията ще преминат през 516 стъпала. Инициативата е част от ежегодно глобалното събитие и има за цел да промотира по-лесен начин да добавим към ежедневието си повече физическа..

публикувано на 14.04.24 в 07:30

Кръводарителска акция ще се проведе днес в Бургас

Националната кръводарителска кампания "Даряваш кръв - даряваш живот" на БНТ идва в Бургас.  Акцията ще се проведе днес в заседателната зала на Община Бургас от 09.00 до 13.00 часа.  Кампанията се осъществява с помощта на Националния център по трансфузионна хематология и под патронажа на Министерството на здравеопазването.  Основната й цел е да..

публикувано на 11.04.24 в 08:15