Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-евтиният еквивалент на 56 лекарства за сърце вече е безплатен

В групата не попадат и комбинираните препарати, обясни фармацевтът Васил Ходжев

Снимка: ФБ/ Университетска болница „Лозенец“

56 лекарства за сърдечно-съдови заболявания стават безплатни от днес. Други над 300 са с намалено доплащане.  Медикаментите са за хипертония, аритмия и други често срещани хронични състояния. Може да настане объркване, ако пациентите със сърдечно-съдови заболявания са с очакване, че лекарствата им като цяло ще са безплатни, каза фармацевтът Васил Ходжев и уточни:

„Ще бъде безплатен само най-евтиния еквивалент на пазара, тоест ако имаме две лекарства с едно и също активно вещество – едното струва 10 лв, другото струва 20 лв, здравната каса ще поеме лекарството за 10 лв. Ако на пациента е изписано лекарството за 20 лв той ще трябва да доплати 10 лв“

Има и друга, важна за пациентите, особеност, посочва фармацевтът.

„Изискването е лекарството да е с единично лекарствено вещество, тоест комбинираните препарати няма да станат напълно безплатни.  Ако в една таблета има две лекарствени вещества, както има доста такива комбинирани препарати, те си остават на старите нива на реимбурсация“

Очаква се с новата мярка над 600 хиляди пациенти в България да доплащат по-малко за лекарства за домашно лечение на сърдечно-съдови заболявания. 


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кръводарителска акция ще се проведе днес в Бургас

Националната кръводарителска кампания "Даряваш кръв - даряваш живот" на БНТ идва в Бургас.  Акцията ще се проведе днес в заседателната зала на Община Бургас от 09.00 до 13.00 часа.  Кампанията се осъществява с помощта на Националния център по трансфузионна хематология и под патронажа на Министерството на здравеопазването.  Основната й цел е да..

публикувано на 11.04.24 в 08:15

Безплатни прегледи в айтоските села през май и юни

МБАЛ-Айтос ще продължи своята доброволческа кампания за безплатни медицински прегледи и през месеците май и юни 2024 г. Това съобщи ръководството на общинската болница, с уточнението, че целта на предстоящите кампании е да бъдат обхванати всички населени места на територията на Община Айтос. В седмицата преди 7 април, професионалния празник на..

публикувано на 10.04.24 в 13:28
Снимката е илюстративна.

Дерматологичните проблеми се срещат все по-често

Повече от половината европейци, в рамките на една година, са страдали от някакъв дерматологичен проблем. Това показва проучване на Европейската академия по дерматология. „Навсякъде в цяла Европа се задъхва системата на здравеопазването да се справи с всички желаещи да се прегледат при дерматолог за кожен проблем. Някои от заболяванията..

публикувано на 10.04.24 в 12:40

Експозиция с восъчни мулажи на кожни болести в Музея на медицината в Бургас

Експозиция с 56 восъчни мулажи на кожни и венерически болести беше открита днес в Музея на Медицинския факултет към Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. Предполага се, че те датират от 1960 г., но няма информация кой ги е поръчал и кой ги е изработил. Подобни сбирки в Европа не се срещат често, а повечето от тях се намират към..

публикувано на 09.04.24 в 14:13

Държавната болница в Бургас ще има втора ангиографска зала

УМБАЛ Бургас ще има нова ангиографска зала, в която ще се извършва инвазивна диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания, съобщиха от лечебното заведение. Болницата направи ремонт, за да подготви помещенията за разполагане на апаратурата. Той е към края си и монтажът на апаратите е започнал.  Новата зала се намира на четвъртия етаж в..

публикувано на 09.04.24 в 10:00

Парамедици и младежи от БМЧК Бургас „спасиха“ пострадало момче от земетресение

Демонстрация на оказване на спешна помощ при пострадал от земетресение направиха в Бургас в Световния ден на здравето – 7 април. Парамедици и представители на БМЧК показаха как се действа при бедствие. Събитието бе под надслов "Призвание "Здраве". Симулацията събра посетители, които наблюдаваха по какъв начин медиците оказват..

публикувано на 07.04.24 в 14:06

Демонстрации за справяне при земетресение ще бъдат показани в Бургас

Съюзът на парамедиците в България ще се включи с демонстрации в събитието "Призвание "Здраве" , организирано от Младежки международен център - Бургас днес, по повод Световния ден на здравето.  Ще бъдат представени различните професии в здравеопазването и възможностите за придобиване на медицинско образование в Бургас.   Програмата на събитието..

публикувано на 07.04.24 в 08:20