Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Камено иска най-добрата технология за преработката на нефтените утайници (ОБНОВЕНА)

| обновено на 02.04.24 в 13:29


Близо 100 души присъстваха на общественото обсъждане на доклада по ОВОС на проекта за преработка на нефтените утайници, които се намират на площадката на "Лукойл". На срещата с гражданите имаше представители на местната администрация, нефтената рафинерия, проектантите, и фирма –подизпълнител на американската компанията "ААА Сonstruction and development", спечелила обществената поръчка. От Община Камено посочиха, че не са против премахването на утайниците, но трябва да бъде осигурена най-добрата налична техника. Хората се притесняват, че тази, която в момента се обсъжда е остаряла, тъй като договорът за проектиране е сключен през 2016 г. Кметът Жельо Вардунски подчерта, че са категорично против механичното изземване на утайките.

Веселин Шарлопов е ръководител на екипа, нает от „Лукойл Нефтохим Бургас“ да разработи доклада по оценка на въздействието върху околната среда. „Ако инвеститорът докаже прилагането на най-добри налични техники, след като получи положително становище по ОВОС, той още на този етап може да кандидатства за строително разрешение. Тъй като в случая инвеститорът и проектантите не можаха да докажат прилагането на най-добри налични техники, заради това той не може да получи разрешение дори и да има положително становище по ОВОС. Не може да има разрешение за строителство. Такова може да има само след като има Комплексно разрешително, което доказва използването на най-добри налични техники. Най-добрите налични техники са свързани с прилагане на главно пречиствателни съоръжения, които да гарантират, че инсталацията ще спазва нормите за допустими емисии", поясни той. 


Жители и общински съветници поставиха няколко въпроса:

„Как ще се доказва безопасността на инсталацията и какви са доказателствата за неразпространение на замърсители под формата за допустими емисии в атмосферния въздух?“

„Процесите по отстраняване на сероводорода от некондензираните газове ще се извършва в два броя колони. Въпросът е защо в доклада не е предвиден мониторинг за доказване ефективността на метода, наличието на сероводород в изпусканите газове?“

„Ясно е, че това нещо трябва да изчезне. Даже за нас е по-добре. Въпросът е да не влияе на хората“.

„Това ли е най-добрата технология на утилизиране на тези отпадъци в света или има и по-добри? Ако има по-добри, по какво тази технология, която предлагате, се различава от тях?“

Населените места в община Камено се намират най-близо до нефтената рафинерия. Именно поради тази причина жителите са  много чувствителни по темата за замърсяването на въздуха, посочи кметът Желю Вардунски. Той допълни, че Община Камено не е съгласна с метода, който се предлага в момента за преработката на утайниците. Според него може да се намерят и по-добри техники. „Ние сме най-заинтересовани да ги махнете тези утайници, но явно има проблеми, защото проект 2016 г.- 2018 г. вече няма да струва 27 млн. лв. Тогава това може и да е било най-добрата практика, но в момента има много по-добри практики. Това са ви парите – толкова са ви дали, така сте проектирали. От тук нататък, аз ви предлагам заедно да потърсим средства за дофинансиране, да се преработи проекта по  най-добрите практики и тогава вече да си говорим за започване на работа по утайниците“, посочи кметът.


Държавата трябва да вземе решение дали да бъде осигурено по-голямо финансиране и проектът да бъде преработен, допълни Петър Бъчваров, главен еколог на „Лукойл“. „На този етап няма някаква индикация, че разработването на допълнителни проектни решения, които ще струват някаква сума пари, ще бъде одобрено. Това поставя „Лукойл“ в един такъв омагьосан кръг, че в един момент имаме подписан договор с изпълнител, във втория момент, технологията, която те прилагат не отговаря на най-добри налични техники. Да, доклада по ОВОС с едно положително решение от страна на РИОСВ ще развърже ръцете само за преминаване към следваща процедура – издаване на Комплексно разрешително. Издаденото комплексно разрешително ще бъде зелена светлина за получаване на разрешение за строеж. Това няма да бъде разрешение за експлоатация. В такъв случай ние ще построим нещо, което няма да можем да експлоатираме, ще се изхарчат едни пари, а проблемът ще остане“.

Договорът с американската фирма – изпълнител е сключен през 2016 г. От тогава реални действия не са предприети. Държавното финансиране е осигурено до края на 2025 г. Ако до тогава всички дейности не приключат, възложителят „Лукойл“ няма да претърпи санкции, но ще трябва сам да осигурят необходимите средства.Петър Бъчваров посочи, че все още няма яснота какво ще се случи след 2025 г. „Най-вероятно може би ще има удължение, защото „Лукойл“ не е единственото дружество, което изпълнява програма по ликвидиране на стари екологични щети. Има и други две дружества, които също закъсняват. Най-вероятно на национално ниво ще се вземе решение за удължаване на сроковете, но това е само гадаене и съответно не е ясно по-нататък  ако не се удължи този срок, този ангажимент най-вероятно ще бъде вменен на нас и ние ще трябва да го решаваме със собствени сили и средства“, добави той.

Справка в сайта на екоминитерството показва, че дружествата, изпълняващи програми за отстраняване на минали екологични щети са общо 23 на брой.

15 от тях са изпълнени, при 2 е спряно изпълнението, една програма изобщо не е стартирала, а при друга договорът е прекратен.

Общо 4 са дружествата, част от които е и „Лукойл“, при които програмата е в ход на изпълнение и още не е завършила.

Днес ще се проведе общественото обсъждане на доклада в Експозиционния център „Флора“ в Бургас от 17.00 ч. Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Военносвързочна техника от 1912 година е изложена във Военния клуб в Бургас

Военносвързочна техника от 1912 година е изложена във Военния клуб в Бургас. Тя е част от изложение на стари радиоапарати, създадени преди 1955 година. Организатори са н ародно читалище „Ереван 2022“ и Инициативен комитет за опазване на военноисторическата памет – Бургас, събитието се провежда с помощта на Община Бургас. Военните апарати са част от..

публикувано на 13.04.24 в 18:26

Празник на семейството в Болярово

Празник на семейството организира общината в Болярово. На местния стадион децата заедно със своите родители се състезаваха, танцуваха, играха.  Заедно играха и футбол, рисуваха върху плочките, правеха фигури с моделин. Кристина Андонова и синът й Андрей показаха картините, които ръчно изработват от дърво с помощта на пирограф. Днешният празник..

публикувано на 13.04.24 в 16:36

Инфлуенсъри показват как се прави подкаст

Уъркшопът е първи по рода си за Бургас и ще бъде с участието на едни от най-обичаните и популярни сред младежката аудитория инфлуенсъри: Йоан-Петър и Александър Vlog. Домакин е Младежкият международен център, а събитието, което е част от поредицата вдъхновяващи срещи DIGI POWER MEETINGS, ще се проведе от 15.00 часа тази събота. Йоан-Петър е един от..

публикувано на 13.04.24 в 11:15

Близо 70 души протестираха срещу лошото състояние на пътя през Дюлинския проход

Спукани гуми и изкривени джанти струпаха край пътя през Дюлинския проход протестиращи жители на село Паницово. Близо 70 души се събраха на входа на селото, за да изразят възмущението си от огромните дупки, разрушения банкет, тесния и труден за преминаване път. Уверенията на Агенция „Пътна инфраструктура“, че от 15-и май започва основен ремонтна..

публикувано на 13.04.24 в 10:55

Удължават южния обходен път на Ямбол

Удължаването на южния обходен път на Ямбол и извеждането на тежкотоварния трафик извън рамките на града е част от концепцията за интегрирани териториални инвестиции. Идеята за изграждането на отсечката е отпреди 20 години. Проектът предвижда  и изграждането  на още  близо 1 км. околовръстен път, като прогнозната стойност на дейностите  е 7,8 млн. лева,..

публикувано на 13.04.24 в 10:10

Арт работилници и космическа храна очакват посетителите на Авиомузея в Бургас

Беседи, арт работилници и дегустация на космическа храна очакват посетителите на Авиомузея в Бургас. Проявите са тридневни продължават и през уикенда. Те са посветени на Деня на авиацията и космонавтиката. На  12 април 1961 г. Юрий Гагарин прави с кораба „Восток“ една пълна обиколка около Земята. Той е първият човек летял в космоса...

обновено на 13.04.24 в 08:27

АПИ: До 15-и май ще започне ремонт на участък от пътя през Дюлинския проход

До 15-и май ще започне ремонтът на 34 км от III-906 през Дюлинския проход, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трасето, което ще се рехабилитира, е между с. Старо Оряхово и с. Гюльовца, като в момента се работи по завършване на процедурите, необходими за подписването на Протокол 2а за откриване на строителна площадка и стартиране на същинските..

публикувано на 13.04.24 в 08:11