Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се желаещите да ползват услугите на Центъра за деца с аутизъм в Бургас

Владислава Цолова
Снимка: БГНЕС


На 2 април отбелязваме Световния ден на информираността за аутизма. Наричат я болестта на гениите - Леонардо да Винчи, Мария Кюри, Нютон, Бетовен, Моцарт и много други са само част от великите учени и артисти с разстройства в аутистичния спектър. 

Общо 45 деца ползват услугите на Центъра по приложен поведенчески анализ за деца с аутизъм в Бургас, който беше открит преди две години. Той е четвъртият в страната, създаден от сдружение "Аутизъм днес", с подкрепата на общините. Постепенно се увеличава и броят на желаещите да посещават бургаския център, коментира директорът на сдружението Владислава Цолова.

"Винаги имаме листа от чакащи, която наброява минимум 7-8 деца. Така че увеличаваме броя на специалистите, като първо те преминават въвеждащо обучение, а след това се прикрепят към някои от колегите ментори, докато започнат да вземат собствени сесии по поведенческа терапия. Имаме абсолютната подкрепа на община Бургас във всякакъв план и там където това се случва нещата се развиват добре и резултатите говорят сами за себе си", каза Владислава Цолова. 

Хората с аутизъм имат проблеми със социалното си поведение, концентрацията и фината моторика и затова е необходимо с тях да работят специалисти, категорична е Владислава Цолова. Самата тя е майка на дете с аутистично разстройство. 

Центърът по приложен поведенчески анализ за деца с аутизъм в Бургас се намира между блоковете 21-ви и 65-ти в к-с „Славейков“.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обществено обсъждане на проекта за интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион

Обществено обсъждане на концепцията за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) „Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион“, с водещ партньор община Бургас, ще се проведе на: 17.04.2024 г. от 11.00 ч. в залата на Община Айтос; 18.04.2024 г. от 13:00 ч. в Лекционна зала, Читалище „Георги Кондолов“, гр. Царево; 19.04.2024..

публикувано на 16.04.24 в 15:35

Центърът за рехабилитация и водолечение във "Ветрен" работи целодневно

Центърът за рехабилитация и водолечение за деца в бургаския квартал „Ветрен“ предлага специализирани грижи целодневно, съобщават от Община Бургас. Той предоставя почасови, комплексни услуги на нуждаещите се деца, съобразени с индивидуалните им потребности всеки делничен ден от 07:30 до 18:00 часа. Центърът се намира до БХ „Св. Мина“, а за предоставяните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50

В ДКЦ 1 - Бургас вече консултират пациенти чрез видеовръзка

Специалистите от ДКЦ – 1 в Бургас вече консултират пациенти, намиращи се на километри разстояние от тях чрез станция за телемедицина. Тя предлага лесен начин за комуникация между лекар и пациент, преодолявайки необходимостта от физическо посещение на лекарския кабинет. Отдалеченото предоставяне на медицинска помощ ще подпомогне трудноподвижните,..

публикувано на 15.04.24 в 15:09

Великденска акция по кръводаряване започва от днес в Сливен

Великденска акция по кръводаряване под надслов „Запалете свещичка, подарете любов“ стартира от днес в Сливен. Тя се организира съвместно от БЧК и Отделението по трансфузионна хематология при МБАЛ "Д-р Иван Селимински”. За всеки участник в акцията Областният съвет на БЧК е осигурил символичен подарък.  В първият ден от кампанията от сутринта до обяд..

публикувано на 15.04.24 в 12:54
УМБАЛ Бургас

Безплатни консултации с невролог в УМБАЛ - Бургас за диабетици

Безплатни консултации с невролог за пациенти със захарен диабет организира Отделението по ендокринология в УМБАЛ Бургас, съобщават от лечебното заведение. Целта е ранна диагностика и навременно лечение на диабетната полиневропатия – едно от най-честите и опасни усложнения на диабета. Това е увреждане на нервите под влиянието на високата кръвна..

публикувано на 15.04.24 в 09:24

В Бургас отбелязват Деня без асансьори с изкачване на висока сграда

С изкачване на 14-етажна сграда в Бургас ще бъде отбелязан Денят без асансьори. Това ще се случи днес, 14 април от 10 часа в хотел "Парк". Общо нагоре и надолу участниците в акцията ще преминат през 516 стъпала. Инициативата е част от ежегодно глобалното събитие и има за цел да промотира по-лесен начин да добавим към ежедневието си повече физическа..

публикувано на 14.04.24 в 07:30

Кръводарителска акция ще се проведе днес в Бургас

Националната кръводарителска кампания "Даряваш кръв - даряваш живот" на БНТ идва в Бургас.  Акцията ще се проведе днес в заседателната зала на Община Бургас от 09.00 до 13.00 часа.  Кампанията се осъществява с помощта на Националния център по трансфузионна хематология и под патронажа на Министерството на здравеопазването.  Основната й цел е да..

публикувано на 11.04.24 в 08:15