Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж.Петков: Няма обезлесени райони на територията на ДГС Бургас

| обновено на 02.04.24 в 15:22

На територията на Държавното горско стопанство Бургас няма обезлесени райони, каза директорът му инж. Кирил Петков. Нашата основна цел е да не се намалява горският фонд. Пожарите са основният проблем, който стои пред нас всяка година, обясни той. Въпреки че сме едва вторият ден на април, вчера само за ден имаше два пожара. Отношението на гражданите трябва да бъде много  внимателно, особено при увеличаване на температурите.

Един от районите, които са засегнати от пожари, е Изворище. Миналата година там имаше такива инциденти:

"В момента текат дейностите по почистването на площите. Догодина там ще има залесяване.

Други места, където често се случват пожари, е морският бряг. През лятото събирането на много хора там води до палене на огън."

Опазването на горите е сред основната цел на Седмицата на гората, която се провежда в страната за 99-ти път. По този повод инж. Петков поздрави, чрез ефира на БНР Бургас, всички негови колеги, които работят в горите, ветераните, които са предали опита си на по-младите и студентите, които се обучават, за да поемат щафетата.

 Тази година събитията, посветени на гората, са насочени към подрастващите, почистване и опазване на терените.За първи път се раздава посадъчен материал. Той се различава от земеделския и от полския, как е правилно да се отглеждат засадените дръвчета, е и наша цел, обясни директорът.

Импровизирана изложба е подредена във фоайето на ДГС Бургас, рисунките са на деца.

И в този сектор, както в много други в страната, въпросът с кадрите стои. Не е много притегателен нашият труд, каза инж. Петков. Винаги сме навън, в сняг, в пек, свързан е и с пътуване, с пеши преходи, обясни още той. Това донякъде демотивира и отказва младите хора. Резултатите от нашия труд не се виждат веднага, буквално десетилетия трябва да минат, за да видиш плодовете на труда, който си положил, поясни директорът. Но все пак има хора, които проявяват интерес и кадри, които запълват засега празнините.


Мигрантският поток, който се увеличи през последните години, се отразява  на работата и на бургаските горски служители. Пътеките, през които преминават през Странджа, свършват тук, каза Петков. Гората е замърсена, намираме отпадъци от преминаващи групи, палят се огньове. Имахме миналата година няколко пожара, които бяха свързвани с такъв тип запалвания.
ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:
По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Военносвързочна техника от 1912 година е изложена във Военния клуб в Бургас

Военносвързочна техника от 1912 година е изложена във Военния клуб в Бургас. Тя е част от изложение на стари радиоапарати, създадени преди 1955 година. Организатори са н ародно читалище „Ереван 2022“ и Инициативен комитет за опазване на военноисторическата памет – Бургас, събитието се провежда с помощта на Община Бургас. Военните апарати са част от..

публикувано на 13.04.24 в 18:26

Празник на семейството в Болярово

Празник на семейството организира общината в Болярово. На местния стадион децата заедно със своите родители се състезаваха, танцуваха, играха.  Заедно играха и футбол, рисуваха върху плочките, правеха фигури с моделин. Кристина Андонова и синът й Андрей показаха картините, които ръчно изработват от дърво с помощта на пирограф. Днешният празник..

публикувано на 13.04.24 в 16:36

Инфлуенсъри показват как се прави подкаст

Уъркшопът е първи по рода си за Бургас и ще бъде с участието на едни от най-обичаните и популярни сред младежката аудитория инфлуенсъри: Йоан-Петър и Александър Vlog. Домакин е Младежкият международен център, а събитието, което е част от поредицата вдъхновяващи срещи DIGI POWER MEETINGS, ще се проведе от 15.00 часа тази събота. Йоан-Петър е един от..

публикувано на 13.04.24 в 11:15

Близо 70 души протестираха срещу лошото състояние на пътя през Дюлинския проход

Спукани гуми и изкривени джанти струпаха край пътя през Дюлинския проход протестиращи жители на село Паницово. Близо 70 души се събраха на входа на селото, за да изразят възмущението си от огромните дупки, разрушения банкет, тесния и труден за преминаване път. Уверенията на Агенция „Пътна инфраструктура“, че от 15-и май започва основен ремонтна..

публикувано на 13.04.24 в 10:55

Удължават южния обходен път на Ямбол

Удължаването на южния обходен път на Ямбол и извеждането на тежкотоварния трафик извън рамките на града е част от концепцията за интегрирани териториални инвестиции. Идеята за изграждането на отсечката е отпреди 20 години. Проектът предвижда  и изграждането  на още  близо 1 км. околовръстен път, като прогнозната стойност на дейностите  е 7,8 млн. лева,..

публикувано на 13.04.24 в 10:10

Арт работилници и космическа храна очакват посетителите на Авиомузея в Бургас

Беседи, арт работилници и дегустация на космическа храна очакват посетителите на Авиомузея в Бургас. Проявите са тридневни продължават и през уикенда. Те са посветени на Деня на авиацията и космонавтиката. На  12 април 1961 г. Юрий Гагарин прави с кораба „Восток“ една пълна обиколка около Земята. Той е първият човек летял в космоса...

обновено на 13.04.24 в 08:27

АПИ: До 15-и май ще започне ремонт на участък от пътя през Дюлинския проход

До 15-и май ще започне ремонтът на 34 км от III-906 през Дюлинския проход, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трасето, което ще се рехабилитира, е между с. Старо Оряхово и с. Гюльовца, като в момента се работи по завършване на процедурите, необходими за подписването на Протокол 2а за откриване на строителна площадка и стартиране на същинските..

публикувано на 13.04.24 в 08:11