Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаб интерес в Бургас на общественото обсъждане за премахването на нефтените утайници (ОБНОВЕНА)

| обновено на 03.04.24 в 14:22


Общественото обсъждане  в Бургас на доклада по ОВОС на проекта за преработка на нефтените утайници на площадката на "Лукойл" премина при слаб интерес. Този път на срещата присъстваха бивши служители на нефтената рафинерия и представители на американската фирма-изпълнител „ААА Construction and Development”.

По време на обсъждането Йордан Костадинов, бивш служител на „Лукойл“, попита дали са взимани проби от нефтените утайници. „Съставът на утайките видяхте ли го някъде?10 години съм бил началник на това производство, което е трупало тези утайки там. През 1988 г. се прави едно изследване в Австрия – фирмата „Сомас“. Каква беше препоръката? – изгаряне над 1700 градуса, защото има опасност от фурани и други органични съединения, които са канцерогенни. Това може да гарантира при изгаряне над 1700 градуса, че няма да има опасни отпадъци в изпусканите димни газове. А вие говорите за 500 градуса“, каза той.

Експертът Станислав Величков, който е работил по проекта, обясни, че става въпрос за деструкция на въглеводород. Проектантите допълниха, че през 2016 г. са взимани проби от всички резервоари с автокран и сонди. Процесът на пиролиза е безкислороден процес. Извършва се в т.нар. пиролизер – една барабанна пещ, която е херметично затворен. В процеса на горене, на форсунките на горелките, температурата в над 1500 – 1600 градуса, така че диоксини и фурани не се очакват да се отделят от отходното устройство комин“, поясни Величков.

От фирмата – изпълнител обясниха, че нямат сходен проект. „Тази инсталацията е правена специално за този случай“, посочиха те.БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Военносвързочна техника от 1912 година е изложена във Военния клуб в Бургас

Военносвързочна техника от 1912 година е изложена във Военния клуб в Бургас. Тя е част от изложение на стари радиоапарати, създадени преди 1955 година. Организатори са н ародно читалище „Ереван 2022“ и Инициативен комитет за опазване на военноисторическата памет – Бургас, събитието се провежда с помощта на Община Бургас. Военните апарати са част от..

публикувано на 13.04.24 в 18:26

Празник на семейството в Болярово

Празник на семейството организира общината в Болярово. На местния стадион децата заедно със своите родители се състезаваха, танцуваха, играха.  Заедно играха и футбол, рисуваха върху плочките, правеха фигури с моделин. Кристина Андонова и синът й Андрей показаха картините, които ръчно изработват от дърво с помощта на пирограф. Днешният празник..

публикувано на 13.04.24 в 16:36

Инфлуенсъри показват как се прави подкаст

Уъркшопът е първи по рода си за Бургас и ще бъде с участието на едни от най-обичаните и популярни сред младежката аудитория инфлуенсъри: Йоан-Петър и Александър Vlog. Домакин е Младежкият международен център, а събитието, което е част от поредицата вдъхновяващи срещи DIGI POWER MEETINGS, ще се проведе от 15.00 часа тази събота. Йоан-Петър е един от..

публикувано на 13.04.24 в 11:15

Близо 70 души протестираха срещу лошото състояние на пътя през Дюлинския проход

Спукани гуми и изкривени джанти струпаха край пътя през Дюлинския проход протестиращи жители на село Паницово. Близо 70 души се събраха на входа на селото, за да изразят възмущението си от огромните дупки, разрушения банкет, тесния и труден за преминаване път. Уверенията на Агенция „Пътна инфраструктура“, че от 15-и май започва основен ремонтна..

публикувано на 13.04.24 в 10:55

Удължават южния обходен път на Ямбол

Удължаването на южния обходен път на Ямбол и извеждането на тежкотоварния трафик извън рамките на града е част от концепцията за интегрирани териториални инвестиции. Идеята за изграждането на отсечката е отпреди 20 години. Проектът предвижда  и изграждането  на още  близо 1 км. околовръстен път, като прогнозната стойност на дейностите  е 7,8 млн. лева,..

публикувано на 13.04.24 в 10:10

Арт работилници и космическа храна очакват посетителите на Авиомузея в Бургас

Беседи, арт работилници и дегустация на космическа храна очакват посетителите на Авиомузея в Бургас. Проявите са тридневни продължават и през уикенда. Те са посветени на Деня на авиацията и космонавтиката. На  12 април 1961 г. Юрий Гагарин прави с кораба „Восток“ една пълна обиколка около Земята. Той е първият човек летял в космоса...

обновено на 13.04.24 в 08:27

АПИ: До 15-и май ще започне ремонт на участък от пътя през Дюлинския проход

До 15-и май ще започне ремонтът на 34 км от III-906 през Дюлинския проход, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трасето, което ще се рехабилитира, е между с. Старо Оряхово и с. Гюльовца, като в момента се работи по завършване на процедурите, необходими за подписването на Протокол 2а за откриване на строителна площадка и стартиране на същинските..

публикувано на 13.04.24 в 08:11