Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас започва пръскане против ларви на комари със земеделски дрон

„Дезинфекционна станция - Бургас“ започва извършване на въздушни дезинсекционни обработки срещу ларви на комари на територията на бургаските езера. За целта ще бъде използван земеделски дрон. Опитът от миналата година е показал, че това е изключително ефективен вариант за извършване на такива обработки над биотопните влажни зони, информират от Общината.
Предстоящите дезинсекционни мероприятия ще се извършат в периода от 3 до 18 април, в часовия интервал от 06:00 до 10:00 ч., както следва: 
  • Атанасовско езеро и биотопни зони при кв. „Сарафово“  - 3, 4, 5 и 8 април.
  • Езеро Вая  - 9, 10, 11 и 12 април.
  • Езеро Мандра - 15, 16, 17 и 18 април.
Биоцидните препарати, с които ще се провежда третирането срещу ларви на комари, са:
  • Димилин 15 СК, разрешение №1737-4/28.08.2020, доза: 0.017-0.035 л./дка
  • ВектоБак 12 АС, разрешение № 2443-1/20.09.2018, доза: 0.025 - 0.150 л./дка
Това са биологични ларвициди, безвредни за бозайници, птици и риби.

По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Драстичен спад на нивото на река Тунджа, има риск от екокатастрофа

Кметът на Ямбол Валентин Ревански предупреди за драстичен спад на нивото на река Тунджа в района на града. Причината, според него, е наскоро изграден бент до сливенското село Мечкарево, както и по- малко изпусканите количества вода от язовир Жребчево.  От фейсбук страницата на общината кметът Валентин Ревански  обясни,  че заради  ниското ниво на..

публикувано на 17.04.24 в 08:17

Над 8000 лева са събрани от благотворителния концерт за църквата в Панаретовци

8 150 лева са събрани по време на благотворителния концерт „За вярата и доброто“, който се проведе в  зала „Сливен“ на 15 април, съобщават от Общината. Средствата ще се използват за изграждането на храм “Въздвижение на Св. Кръст Господен” в село Панаретовци, където досега не е имало църква. В концерта със свои изпълнения се включиха Ансамбълът за..

публикувано на 16.04.24 в 16:17

Изграждат студентски кампус в Бургас

Мащабен проект, който съчетава дейности в сферата на образованието, на бизнеса и на туризма, има желание да реализира община Бургас. Той ще е в партньорство с община Камено и Кърджали. Самият проект събира  различни модули, по които ще се построят няколко обекта. Те ще се стопанисват от  организации и университети. Археологически център ще се..

публикувано на 16.04.24 в 15:49

Предлагат Зелената зона в Бургас да стане целогодишна

Зелената зона за платено паркиране в Бургас да стане целогодишна, със зимно и лятно работно време. Предложението е на общинската администрация и е внесено за разглеждане в местния парламент от кмета Димитър Николов. Новата стратегия предвижда отпадането на така наречената "хибридна зона", като ще остане само зелената.  Идеята за целогодишна..

публикувано на 16.04.24 в 14:17

Нова улица ще бъде отворена за движение в Сливен

Новата улица между булевардите „Бургаско шосе“ и „Хаджи Димитър“ в Сливен ще бъде отворена за движение до края на месец април, съобщават от Общината. Предстои изграждането на нова Пожарна служба.  За целта Общината трябва да изготви идеен проект, след което да се направи разчет за финансиране.  От Общината уточняват, че в момента текат разговори с..

публикувано на 16.04.24 в 12:08

Започва изграждането на кръгово кръстовище в Поморие

До края на тази седмица ще започне изграждането на кръгово кръстовище в Поморие, на улиците „Княз Борис I“ и „Европа“ и бул. „Яворов“, съобщи кметът на града Иван Алексиев по време на обществено обсъждане за проекта. Срокът за изпълнението му е 90-дневен и за да не влезе ремонтът в туристическия сезон, той ще се изпълни на два 45-дневни етапа...

публикувано на 16.04.24 в 09:04

Тестват националната система за ранно предупреждение в Бургас

Националната система за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия и въздушна опасност ще бъде тествана днес в Бургас, съобщи общината. Между 9 и 12 часа ще прозвучат сирени и предварително записано съобщение.  Целта е проверка на техническото състояние на системата, уточняват оттам.

публикувано на 16.04.24 в 08:08