Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2024 година отбелязваме

100 години от рождението на Георги Баев

Ретроспективна изложба с картините на големия художник ще пътува в страната и чужбина



Община Бургас отбелязва 100-годишнината от рождението на емблематичния майстор на четката Георги Баев. Поредицата от събития започна  с ретроспективната изложба „Георги Баев. 100 години от рождението на художника” в столичната галерия „Академия“ на Националната художествена академия. Събитието бе открито от хор "Милка Стоева" в присъствието на министъра на културата Кирил Кръстев и ректорът на академията професор Георги Янков, който връчи медал "Пимен Зографски" на кмета Димитър Николов за сътрудничеството на висшето художествено училище с Бургас. Синът на художника Иво Баев също говори за творчеството на баща си.


Изложбата получи голям отзвук в арт средите в столицата, подчерта Людмила Кутиева, управител на КЦ "Морско казино" и галерия "Георги Баев":

"Георги Баев стои много високо с българското изобразително изкуство. Проф. Аксиния Джурова го определя като един от нашите водещит художници, който поставя началото на изчистените, абстрактни творби в българската пейзажна живопис, насочена към морето. Значим е! Получил е много награди, викали са го да живее в Лондон, в Париж. Той учи и поколения художници след него-Стоян Цанев, Георги Динев, Добрин Вътев и други. Почти няма галерия в България, която да не притежава работа на Баев."

Георги Баев завършва през 1949 година Националната художествена академия при професорите Илия Петров и Дечко Узунов. След това много малко работи в София в киноцентъра и се връща в Бургас. Тук той преподава в университета "Проф. Асен Златаров", работи графика и е сценограф на Кукления театър.

Синът на художника-Иво Баев

В експозицията са включени творби от фонда на Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“ и колекцията на семейството. Подбрани са 42 творби, които проследяват различни периоди от творчество на големия художник, но в галерия "Академика" са експонирани 24 платна-от най-ранните графики от 50-те години-„Момче“ 1957, „Рисунка“ 1957, „Ателието“, през творчеството на художника от 60-те години, когато Баев избира живописта за свое творческо верую-„Утро“ 1962, „Лодки“ 1963.  Част от изложбата са емблематични платна като „Пролетни нощи“ (1966 г.), „Пране“ и „Край колодрума“ (1967 г.).

В началото на 70-те Георги Баев ориентира се към абстрактния лиризъм и условността на пейзажния фрагмент -„Мрежи“ 1974, „Пейзаж в синьо“ 1975, „Плаж“ 1979. Най-зрелият му период е през  70-те и 80-те години на ХХ век, посочва Людмила Кутиева:

"Творбите му стават много изчистени, основен е колоритът. От този период са неговите хоризонтални композиции-небе-хоризонт-море-бряг. Морето е голямата тема."


Над 200 картини на големия художник са изпепелени при пожара в ателието му през 1983 година. 
"Баев е дързък, смел човек. През 1983 година той е гост на предаването "Всяка неделя", където говори искрено за състоянието на страната, за случващото се в изкуството и затова, че не трябва да се толерира посредствеността в изкуството. Още не се е завърнал в Бургас и ателието му е подпалено. А е готов за изложба с най-добрите неща пред годините. Всичко е опожарено! Заедно с други бургаски художници-Живко Иванов, Кольо Кехайов вадят полуоцелелите картини. Баев е огорчен, унизен, но не и сломен! За 7 месеца прави най-добрата си изложба като вгражда полуизгорените платна."
Събитието го вдъхновява по-късно да създаде цикъла „Бариери“, който е свидетелство за дълбоките философски теми, които са вълнували художника. Цикълът е интерпретация на идеята за преминаването не само на физическите, но и на душевните бариери, за кръста, който се превръща в криле. Част от тези творби са представени във Виена след връчването на Хердеровата награда, пояснява Кутиева.

След София, изложбата ще бъде показана и в други големи градове у нас, а през ноември, когато е годишнината от рождението на Георги Баев, ще бъде честването в Бургас. В морския град ще има две изложби. Живописните картини ще бъдат подредени в Градската художествена галерия "Петко Задгорски", а  графичните в галерия "Георги Баев" на булевард "Демокрация" 6.

Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Руси Чанев ще получи "Аскеер" за цялостен принос към театъра

Голямата награда "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство ще получи актьора Руси Чанев, а с почетен "Аскеер" ще бъде удостоена актрисата Мимоза Базова. Театралните отличия се връчват по традиция на 24 май в театър "Българска армия". Кои са номинираните? 11 са спектакловите категории, в които се раздават статуетките. Това ще са..

публикувано на 30.04.24 в 16:18

ФТА „Никола Гинов“ с голям концерт за 50-годишния си юбилей

Фолклорният танцов ансамбъл „Никола Гинов“ при Младежкия културен център - Бургас, с художествен ръководител Димитър Гинов, ще зарадва своите почитатели с концерт. На 28 юни от 20:30 часа на сцената на Летен театър - Бургас ще се проведе спектакълът „Старини“ по повод 50-годишния юбилей на състава, за който билетите вече са в продажба на касата на..

публикувано на 30.04.24 в 14:06

От 2 май стартира кандидатстването за Сесия 2 на общинския фонд "Култура"

Културни организации, юридически лица, творци, упражняващи свободни професии в сферата на културата от община Бургас, могат да подават своите проектни предложения онлайн, като финансови средства ще се предоставят след конкурс, проведен по реда и при условията на Правилника на Фонда. Съгласно ЗДДФЛ, кандидатите по Направление 1 могат да са от..

публикувано на 30.04.24 в 12:44

18 отличия за Танцова школа „Еstrella“ на конкурса ”Magic World”

Танцова школа „Еstrella“ с ръководител Олга Мохова спечели 18 награди на престижния конкурс „Magic World“ в Хасково. От тях  10 първи места, 5 втори и 3 трети. Общо 72 участника на школата представиха хореографии в стилове: джаз, шоу денс, боливуд, лирикъл, модерн, акро денс, диско и поп денс, хип хоп. „Отлично се представиха всички възпитаници на..

публикувано на 29.04.24 в 16:41

СУ „Св. св. Кирил и Методий“ празнува 155 години с голямо тържество и звездни гости

Тържество, посветено на патронния празник „Св. св. Кирил и Методий“, ще се проведе  на 9 май, от 20:00 часа, на едноименния площад. Школото  и най-старото в Бургас.  „155 години творим!“ е слоганът на събитието. В него ще вземат участие бивши и настоящи ученици, танцови състави и вокални групи, училищният хор със състав от над 70 деца,..

публикувано на 29.04.24 в 15:51

Розита Еленова ще представи филм за големия актьор и режисьор Димитър Еленов

Документалният филм за големия актьор и режисьор Димитър Еленов „Свободен, по-свободен, Димитър“ ще бъде представен тази вечер (29 април) в Бургас. Той ще може да се види от 18.30 часа, в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Димитър Еленов  остава ярка диря в българското изкуство, но и както сам той казва приживе, оставя сърцето си в..

публикувано на 29.04.24 в 15:13

Трио „Déjà vu” представят първия си самостоятелен албум в родния Бургас

Бургаските музиканти от „Déjà vu” ще представят първия си самостоятелен албум „Път към върха". Събитието ще се състои на 1 май /сряда/ от 17:30 часа на откритата сцена в Експозиционен център „Флора“. Мирослав Станчев, Дражо Бошнаков и Бранимир Недков от вокалното трио са подготвили незабравима вечер за бургаската публика. Албумът „Път към върха”..

публикувано на 29.04.24 в 13:41