Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 300 нови кафяви кофи поставиха в търговските обекти в Поморие

Над 300 нови кафяви кофи от 120 л за събиране на биоразградими отпадъци ще бъдат раздадени безвъзмездно на търговските обекти в Поморие преди началото на активния летен сезон. Предстои и разяснителна кампания.

Освен заведенията, нови кофи ще получат училищата, детските градини, МБАЛ – Поморие, хотели, пазари и други обекти, генериращи биоразградими отпадъци. Кофите са обозначени с надпис „Само за хранителни отпадъци“, като в тях могат да бъдат изхвърляни хранителни изделия и остатъци, местни и млечни продукти, черупки от яйца, утайка от кафе, градински отпадъци и цветя. Не е разрешено изхвърлянето на пластмасови и метални опаковки, както и изделия от бита. Дейността е във връзка с реализирането на съвместен проект между общините Бургас, Поморие и Несебър, чрез който бе открита анаеробна инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци. Капацитетът й 30 000 тона отпадъци годишно. Системата разгражда отпадъците и произвежда компост и метан. От полученият биогаз се очаква да бъде получавана около 5 млн. kWh/y киловатчаса годишно електрическа енергия.

Освен на търговските обекти, до края на годината предстои да бъдат раздадени още над 1300 кафяви кофи в Поморие, Каблешково и Ахелой. Предстои и разяснителна кампания, в която гражданите и бизнеса да бъдат запознати с измененията на наредбата, която забранява неконтролираното изгаряне на биоотпадъци; депонирането и/или обезвреждането на им, в случай че могат да бъдат рециклирани или оползотворени на територията на страната.


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30% от хотелите в Слънчев бряг отварят за великденските празници

30% от хотелите в Слънчев бряг ще отворят от днес. Това са висок клас хотели, за които има направени резервации от български, румънски и гръцки туристи. Прогнозите, че повечето хотели ще работят не се сбъднаха след отказани резервации заради лошото време. В Слънчев бряг луксозните хотели близо до морето ще отворят за великденските празници, каза Елена..

публикувано на 01.05.24 в 09:27

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по–рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването му като..

обновено на 01.05.24 в 08:57

Димитър Недев: Откритият средновековен некропол в Созопол е само начален етюд

Нови и сериозни находки очакват археолозите при проучванията на терена, където ще бъде изградена автогарата в Созопол. Тя ще се намира на провлака между новия и стария град. Досега там бе открит средновековен некропол. С интересни прояви в града се подготвят и за старта на новия туристически сезон.  Според директора на..

публикувано на 01.05.24 в 08:50

КЕВР ще определи цената на природния газ за май

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се очаква днес да определи цената на природния газ през май. Предложението на "Булгаргаз" е за около 56 лева на мегават час. Ако цената бъде утвърдена, синьото гориво ще бъде по-евтино с 6% от април.

публикувано на 01.05.24 в 08:29

Министър Милошев обсъди развитието на Странджа и Южното Черноморие

Перспективите България да развива климатолечение като част от здравния туризъм обсъди министърът на туризма Евтим Милошев заедно с представителите на Сдружение „Рафаел – инфо, култура и туризъм“. В срещата участваха заместник-министрите на туризма Ирена Георгиева и Павлин Иванов, както и заместник-председателят на Комисията по туризъм в Народното..

публикувано на 30.04.24 в 17:12

Трудови борси и обучения организират по проект сдружения от Бургас и Враца

Трудови борси и обучения за безработни организират по проект сдружения от Бургас и Враца. В рамките на 3 години "Академия за личен успех" ще предоставя и менторски програми за хора, които искат да развиват свой бизнес. Първата по проекта трудова борса в Бургас предстои на 30 май. Ще се проведе в БСУ съвместно с Бюрото по труда, посочи Николай..

публикувано на 30.04.24 в 12:40

Срокът за деклариране на доходите изтича днес

Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени от физически лица през 2023 г., приключва в полунощ днес, 30 април, за ползващите електронни услуги, и в 17:30 ч. за избралите да подадат формулярите си на хартия в офисите на приходната агенция. До този момента над 707 000 души от цялата страна са подали годишните си данъчни декларации пред НАП,..

публикувано на 30.04.24 в 12:37