Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Краеведът Соня Кехлибарева: На Великден старият Бургас ухаел на козунаци и печено агнешко

За празника бургазлии обличали нови дрехи, изпращали картички и ходили на църква



Краеведът Соня Кехлибарева представи лекция на тема „ Великденските празници и тяхното отбелязване в миналото в Бургас" в Етнографския музей.  Тя се организира във връзка с реализацията на образователна програма и осъществяването на амбицията музеят да бъде място, където хора, разполагащи с интригуваща информация, да представят своите изследвания в различни области на знанието.


Изследователката на историята на стария Бургас разказа, че този празник се е отбелязвал с голяма радост и хората са го очаквали месеци наред. Жените са почиствали къщите, а домът е трябвало да заблести. Търговските улици на града са се изпълвали с хора. Мъжете са развързвали кесиите си, за да купят на съпругите и децата си нови дрехи, обувки и шапки. Последните за дамите са били задължителен аксесоар и дори са казвали, че жена без шапка е като „Париж без Айфеловата кула“. 

 

„Търговците са се подготвяли за празника като са поръчвали стока от рано и са я предлагали с намаление. Мелницата на Хаджипетрови е пускала от най - финото брашно, за да бъде гражданството доволно. Козунаци освен по домовете са се предлагали и от фурните, които са били 46 в целия град. В тях е можело да си поръчаш и да ти опекат агне за празника. В сладкарницата на Чильовски и в сладкарница „Малина“ на братя Анастасови са се продавали шоколадови зайци и яйца и специални великденски торти“, разказа още Кехлибарева.  


Бургазлии са изпращали и поздравителни картички за празника. Те били продавани от книжари и представлявали картини от руски, италиански и френски галерии, като в България били поставяни надписите „Честито Възкресение Христово“, „Христос Воскресе“. Продавали ги в книжарниците на Бай Ради, Полон. Една от най – големите и добре заредени книжарница е била на Иван Хрусанов. Тя е била в Безистена и на витрината е имало детско влакче, което се е движило по релси. Да го гледат са се събирали малки и големи. Тук са се продавали и бои за яйца.  


По Великден много работа са имали и шивачките в Бургас. Дамите трябвало да си ушият нови рокли, за това се купували много платове и се шиели тоалети по последна мода.

Заможните жители на града ходили на екскурзии до Божи гроб. Луксозният кораб "Бургас" ги отвеждал до Йерусалим и те ставали хаджии. През страстната седмица кината били затворени, само в "Модерен театър" прожектирали религиозния филм "Царят на царете", който разказвал за живота на Исус Христос. 

Още за отбелязването на Великден през 30 - те и 40 - те години на миналия век ще ви разкажем на 5 май в ефира на БНР - Бургас, в предаването "Ева в неделя" от 13 до 15 часа.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Александра Тодорова, "Кралица на Бургас 2024": Момичета, бъдете естествени и винаги себе си!

Александра Тодорова, носителката на титлата „Кралица на Бургас“ гостува в студиото на БНР - Бургас в предаването "Ева в неделя". Тя е на 17 години, ученичка в Търговската гимназия и учи счетоводство. Преди дни тя спечели короната в конкурса за красота, който се проведе в Летния театър.  В него се включиха още 15 момичета с перфектни..

публикувано на 07.07.24 в 15:00
Виктор Францес е първият вляво

Виктор Францес - успешният предприемач отдаден на хинду философията

Виктор Францес е успешен интернет предприемач с опит в развитието и управлението на иновативни интернет компании в Азия и Източна Европа. Той е софтуерен ентусиаст, някои от разработките му се използват от компании за сигурност, а също в настоящите му организации. Виктор Францес е един от основателите Орбител, алтернативна..

публикувано на 07.07.24 в 13:00

Гигантските охлюви се завръщат в Бургас

Изложбата на гигантски африкански охлюви се открива днес в Бургас. Експозицията на „Флората“ включва над 20 вида. В зала 6 ще може да видите и да докоснете истински великани сред сухоземните охлюви. Разнообразието от форми и размери сред сухоземните охлюви е поразително - с черупки, без черупки, кръгли, спирални, винтообразни, с фантастични..

обновено на 06.07.24 в 09:14

Фестивалът на пясъчните фигури в Бургас е открит (ВИДЕО)

Фестивалът на пясъчните фигури бе открит тази вечер в Бургас. Темата на 17-тото издание е „В света на цирка“. С изпълнения на Бургаския духовен оркестър и деца от балетната школа на Марина Змеева бе даден старт на фестивала . Заместник-кметът по култура Диана Саватева заяви: "Всяка година надграждаме. Тук на това място идват от..

публикувано на 05.07.24 в 19:53

В петък отваря врати цирковата арена на Пясъчните фигури в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури, ще отвори врати този петък за 17-та поредна година. Откриването е от 18:00 часа, а за доброто настроение ще се погрижат музикантите от Духовия оркестър на Бургас и децата от балетната школа на Марина Змеева. Фестивалът е с вход свободен в деня на откриването. Темата тази година е „В света на цирка“, а експозицията на..

обновено на 05.07.24 в 10:39

Канят на "Изложба в селския двор" във Вълчаново тази събота

Третото издание на „Изложба в селския двор“ ще се проведе тази събота в средецкото село Вълчаново. То се намира на 50 км от Бургас в полите на Странджа планина. След година прекъсване арх. Ангелина Маркова отново отваря вратите на къщата си и кани в зеления си двор познати и непознати да се насладят на красиви творби...

публикувано на 05.07.24 в 09:30

Тибет представя философията и културата си в Бургас

Тридневен фестивал на тибетската култура и традиции предстои в Бургас. Ще гостуват танцьори на традиционни танци и монаси от манастир на Далай Лама. Те ще пеят будистки мантри, ще гадаят със зарове МО, и ще рисуват на живо пясъчна мандала, съобщи  Виктор Францес, ръководител на фондация „Калпатару“, организатор на събитието:   „Тибетската..

публикувано на 04.07.24 в 12:40