Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вокални творби от световната класика представят в операта тази събота


Вокални творби от световната оперна класика ще представи тази събота концертът „Солистите на държавна опера Бургас". Това е поредното събитие от камерната поредица на бургаската културна институция. То ще се проведе във фоайето на операта, където е много просторно и с прекрасна акустика, коментира оперната прима Мария Цветкова - Маждарова.

"Нашият концерт е с участието на най-младия тенор в нашата опера Андрея Мирчев, който е изключително талантлив. Другият ми колега е Валери Турманов, който е от няколко години в театъра, млад баритон с изключително харизматичен и запомнящ се глас. Той е бил стипендиант в "Ла Скала",  учил е при Мирена Френи и това е една голяма заявка. И в мое лице, аз съм сопраното". 

На рояла ще бъдат Дария Кръстева и Сергей Султанов. В концерта ще вземе участие и Наталия Султанова, цигулка.

Мария Цветкова - Маждарова е "Музикант на годината 2017" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" на Българското национално радио, гастролира на много национални и международни сцени. За концерта „Солистите на държавна опера Бургас“ тя сподели, че вплита четири думи от различни култури в концепцията на музикалната програма. 

 „Хюга. Икигай. Саудаде. Дуенде. Четири различни думи, които имат магично значение. В този забързан, шумен и дигитализиран свят ми се иска да се вгледаме в себе си и да чуем тишината. Хюга е датска дума и означава „изкуството да създаваш уют и това да те прави щастлив“. Икигай японска дума съставена от две Ики-живот, Гай-ценност. Според японската култура, всеки носи своя икигай, но може да достигне до него, ако работи за вътрешния си баланс и развие уменията си, като творец. Радостта от събуждането и усмивката, с която го правиш. Саудаде – португалска дума, която събира в себе си всички състояния, срещи и емоции, които са ни развълнували , събуждат сетивата ни и ни карат да се чувстваме живи! Дуенде – испанска дума, която означава „да имаш душа“, онази искрица, която носят някои личности и ги прави Творци.

"Може би е странно, но аз ще се опитам да облека тези магични думи в музиката на композитори, които не са от тези държави. Ще се опитам да Ви покажа, че може да се почувствате Хюга, когато слушате Рейналдо Ханн. Или да сме заедно в едно ,,Саудаде" чрез Римски-Корсаков, Рахманинов, Чайковски. ,,Икигай" – с Рихард Щраус и ,,Дуенде" – с Флоров и Дворжак", споделя Мария Цветкова - Маждарова.

Концертът „Солистите на държавна опера Бургас“ е тази събота от 11 часа във фоайето на операта. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Еврохор" с концерт на "Солинария" в Созопол

Най-добрите хористи от Европа излизат на сцената на „Солинария“ в Созопол. Концертът на „Еврохор“ е тази събота на 13 юли от 21.00 ч. Еврохорът предлага възможност на млади певци в рамките на две седмици да репетират предизвикателна програма с двама известни диригенти, да подобрят вокалните си умения и да представят резултатите от работата си на..

публикувано на 12.07.24 в 10:57

Фестивалът "Арт поток" започва в Лозенец и Царево

За девета поредна година жителите и гостите на Лозенец и Царево ще станат свидетели на различни изложби, спектакли и премиери. Те ще бъдат част от превърналия се в традиция фестивал "Арт Поток", който ще се проведе от 12 до 22 юли. За първи път в него се включва и Приморско, където предстоят две музикални събития - на откритата сцена на..

публикувано на 12.07.24 в 09:10

Над 40 филмови заглавия влизат в програмата на BIFF'24

Международният филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития и ще се проведе от 19 до 25 юли. Над 40 филмови заглавия и съпътстващи модули се включват в програмата на събитието. Входът е свободен, а локациите са Културен дом НХК и Културен център „Морско казино”.  Част от гостите, които ще преминат през фестивалната седмица са: Константин..

публикувано на 11.07.24 в 14:53

Д-р Иванка Делева: Бежанците носят нова енергия за изтерзаната ни държава след Първата световна война

Историкът Иванка Делева ще представи днес в Бургас монографията си „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България през периода 1913 – 1925 година“. Това е докторската дисертация, която тя защити през март тази година в  Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“...

публикувано на 11.07.24 в 14:25

Шедьовърът на Пучини „Тоска“ - на сцената на Летния театър на Бургас

Шедьовърът на Джакомо Пучини „Тоска“ ще се играе тази вечер от 20:30 часа на сцената на Летния театър в Бургас.  Събитието е втората изява от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2024. Трагичния сюжет на „Тоска“ ще бъде пресъздаден п од диригентството на Иван Кожухаров.  В ролята на красивата примадона Флория Тоска, публиката..

публикувано на 11.07.24 в 13:22

Топ професионалисти от Италия идват за конкурса "Бургас и морето" за млади изпълнители

Новият формат на „Бургас и морето“ за млади изпълнители привлече български и италиански участници в състава на журито. Към Михаела Маринова, Дарияна Куманова, Стефан Илчев, Антонио Вандони, Христин Стрижлев, които участваха като жури още на кастингите на формата, се присъединяват Давиде Локатели, Николо Фраджиле и Рита Перота. Ролята на журито..

публикувано на 11.07.24 в 11:40

Вокалната акапелна формация „Спектрум“ с концерт на „Солинария“

Фолклорни обработки и съвременна музика ще представят вокалната акапелна формация „Спектрум“ по време на младежкия арт фестивал „Солинария“ в Созопол. Групата е създадена от четирима младежи през пролетта на 2012-та година и е първата по рода си в България.   Съставът на „Спектрум“ сега се състои от Ивелина Цонева, Весела Морова, Даниел..

обновено на 11.07.24 в 10:16