Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 дни от кончината на патриарх Неофит

Гробът на патриарх Неофит
Снимка: БГНЕС

Днес се изпълват 40 дни от кончината на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. В  9:00 часа в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ в София ще бъде отслужена Архиерейска заупокойна св. Литургия, след която, към 11.00 ч. ще бъде извършена панихида.

Българският патриарх почина преди 40 дни след продължително боледуване и беше погребан под колонадата на миктрополитския храм "Света Неделя" в София. Така неговите събратя от Светия Синод изпълниха волята му да почива за вечни времена в църквата, в която служеше, като софийски митрополит.

"Бог да прости и да упокои блажено починалия ни първойерарх в селенията на праведните, да го запише в Книгата на живота и настани при светиите" - се казва в съобщението на Светия Синод по повод 40 дни от кончината на Негово Светейшество.

Вярващите също пазят духовния спомен за дядо Неофит:

  - Много кротък, смирен човек.

  - Добър човек.

  - Ще влезем да запалим свещ в църквата.

  - Много Божи човек. Бог да го прости.

Архиереите споделят съобщението за помена с библейския цитат: "Блажен е пътят, по който вървиш днес, душо, защото ти е приготвено място за почивка. Върни се, душо моя, в твоя покой, защото Господ ти стори добро".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 35 градуса ще се спират камионите над 12 тона по отделни пътни участъци

Във връзка с метеорологичните прогнози и очакваното повишение на температурите над 35 градуса се предвижда в следобедните часове от 13 до 21 часа да се ограничава движението на камиони над 12 тона по отделни пътни участъци, посочват от АПИ. Областните пътни управления следят прогнозите на синоптиците целогодишно и са инструктирани да предприемат мерки..

публикувано на 12.07.24 в 11:13
архив

Екипи на ЮИДП - Сливен ще помагат в гасенето на пожара в пограничните райони с Турция

Служителите от горските и ловните стопанства към „Югоизточно държавно предприятие” в  Сливен,които са в пограничните райони с Турция са в готовност да се включат в гасенето на пожара, който бушува край Одрин. Директорите на териториалните поделения на предприятието са в непрекъснат контакт със служителите на Главна дирекция  “Гранична полиция”,..

публикувано на 12.07.24 в 11:06
Лични документи

Временно ще бъде ограничена системата за личните документи

Временното затруднение ще обхване периода от 18:00 часа днес до 24:00 часа на 14 юли, а причината е планирана миграция на базите данни, обслужващи Националния регистър на българските лични документи.  За същия период няма да са активни и следните услуги, предоставяни от портала на МВР – секция „Електронни административни услуги“: издаване на лична..

публикувано на 12.07.24 в 09:26
Държавен фонд

Земеделски стопани може да кандидатстват за помощта de minimis

От днес земеделските стопани, отглеждащи картофи, орехи, бадеми, лешници и култивирани гъби могат да подават заявления за подпомагане по помощта de minimis. Общият бюджет на помощта е 13 млн. лв. Най-голямата част от сумата ще бъде насочена към производителите на картофи. Те ще получат до 7 милиона лева. До 5 милиона лева са отделени за черупковите..

публикувано на 12.07.24 в 08:58

Оранжев код за много горещо време е обявен за цялата страна

Оранжев код за опасно високи температури е обявен от Националния институт по метеорология и хидрология. По Черноморието ще е слънчево. На юг ще има заоблачавания и на места може да превали. Температурите на въздуха ще са до 30-35°. Морската вода е 26-27°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.  Над планините ще е слънчево, след обяд на места..

публикувано на 12.07.24 в 07:29

Община Ямбол разкрива пункт за минерална вода, заради горещото време

Община Ямбол ще предостави на своите граждани минерална вода днес поради обявения от Националния институт по метеорология и хидрология предупредителен жълт код за високи температури. Ще бъде обособен временен пункт пред централния вход на Регионална библиотека "Георги Раковски" град Ямбол от 11:00 до 14:00 часа. Общината призовава гражданите да се..

публикувано на 12.07.24 в 07:26

Президентът Румен Радев ще наблюдава демонстрациите на "Бриз"

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще наблюдава демонстрации по време на националното военноморско учение с международно участие „Бриз -2024“. Той ще се качи на борда на фрегатата „Дръзки“, откъдето ще следи изпълнението на задачи свързани с отбранителните способности в морски операции при кризи.  Междувременно от..

публикувано на 12.07.24 в 07:05