Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник в читалището в Болярово за Световния ден на книгата

Ученици от Средно училище „Д-р Петър Берон“-Болярово и Основно училище „Стефан Караджа“-Стефан Караджово препълниха в Световния ден на книгата зрителната зала на НЧ „Възраждане-1912“, а поводът беше състезание между техни връстници по представяне на любим автор чрез биографията му и негово произведение. Инициативата, с която днес приключиха проявите в рамките на „Похода на книгата“ в община Болярово, е организирана от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. В журито, което оценяваше участниците, бяха началникът на отдел „ОСДКВСМД“ Златина Николова и дългогодишната преподавателка Бинка Величкова.

„Изключително съм доволен от представянето на всички участници, от таланта и знанията, които те показаха“, заяви кметът на община Болярово Христо Христов, който връчи наградите.

На първо място се класира отборът на 6-ти клас в Средно училище „Д-р Петър Берон“, който представи силно въздействащо историята на Христо Смирненски и неговото стихотворение „Братчетата на Гаврош“.

Втори са седмокласниците от същото училище, които заложиха на Иван Вазов, а Велияна Стоянова от техния отбор получи специална награда от журито за рецитацията на стихотворението „Българският език“.

Третото място зае смесеният отбор на деветокласници и десетокласници, които избраха Петко Славейков, а Мирослав Манолов получи специална награда за участието си в драматизацията на поемата „Изворът на Белоногата“.

Специална награда бе присъдена и на осмокласника Христо Димитров от Средно училище „Д-р Петър Берон“ за рецитацията на „Неразделни“ от Пенчо Славейков, а неговият отбор бе удостоен с грамота за достойно представяне. Такава грамота получи и отборът на ОУ „Стефан Караджа“-Стефан Караджово, който се представи с презентация за Ран Босилек и драматизация на приказката „Сливи за смет“.

Поздравления от кмета на община Болярово получи и дванадесетокласничката Александра Чолакова, която за пореден път се представи изключително добре като водеща.

Празникът завърши по боляровска традиция с народни танци.


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Шабленският фар.

Отварят Шабленския фар за посетители

Шабленският фар отваря врати за посетители днес, в Международния ден на морските фарове. Желаещите ще могат да го разгледат от 9:30 ч. до 16:30 ч., каза пазачът му Наньо Нанев пред БТА. Фарът е ориентир за корабите в Черно море от 1856 година досега. Той е  най-високият и най-старият в Черно море. Светлината му е видима на разстояние от 17 морски мили...

публикувано на 18.08.24 в 09:05

Монументът на цар Иван Александър на крепостта Русокастро ще бъде открит на 1 септември

Монументът на Цар Иван Александър вече е монтиран на крепостта Русокастро, това съобщава в своята фейсбук страница кметът на община Камено Жельо Вардунски.  „Радостен съм и изпълнен със задоволство от този важен момент. Величественият монумент ще бъде трайно свидетелство за ролята на Цар Иван Александър в българската история.Това е събитие, което..

публикувано на 16.08.24 в 13:50
Розови фламинги в Атанасовското езеро.

За първи път в България се излюпиха розови фламинги

За първи път в България орнитолози наблюдаваха три излюпени у нас бебета розови фламинги в бургаското Атанасовско езеро. „Става въпрос за първия случай на гнездене на розовото фламинго въобще в България – каза д-р Петър Янков от Българското дружество за защита на птиците пред БНР Бургас. - До преди 15-ина години розовото фламинго беше един..

публикувано на 14.08.24 в 14:00

платена публикация
„Лятното Mi турне“на Xiaomi пристига в курортите в района на Бургас

Първото по рода си лятно турне на Xiaomi в България – „Лятното Mi турне“ стартира своята обиколка и гостува в над 10 града в цялата страна. Вълнуващото роуд шоу е прецедент за бранда в България и ще зарадва феновете на технологичния лидер. Те ще имат възможността да се потопят в необятния свят на технологиите и да се докоснат до повече от 60..

публикувано на 12.08.24 в 14:51

Над 50 падащи метеора на час очакваме в днешния пик

Звездопадът - ежегодният метеорен поток, активен от юли, днес ще достигне своя пик. Спектакълът е един от най-лесните за наблюдаване с невъоръжено око, като хората могат да наблюдават изобилие от ярки сини метеори.  Тази година се очакват над 50 падащи метеора на час, а потокът ще продължи до 1 септември. Източникът на Персеидите е отломка от кометата..

публикувано на 12.08.24 в 13:22

Балерина стана "Мис Созопол" 2024

20-годишната Йоана Великова бе коронована за "Мис Созопол" 2024 на церемония в замъка "Влюбен във вятъра" в Равадиново.  Красавицата е завършила класически балет, а в момента е студент по дентална медицина в Медицинския университет във Варна. Докато й слагаше лентата, организаторът на конкурса "Мис България" - Гаел Санчез, пожела на Йоана да преследва..

публикувано на 12.08.24 в 11:17
Атанасовско езеро

Преди 44 години Атанасовското езеро е обявено за поддържан резерват

Навършват се днес 44 години от обявяването на любимото Атанасовско езеро за поддържан резерват, а от 2000 г. Българска фондация „Биоразнообразие и Регионалната инспекция по околна среда и води - Бургас отбелязват празника с различни събития, но винаги с голяма торта. Циркулацията на морската вода и управлението на Атанасовското езеро..

публикувано на 12.08.24 в 08:50