Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Вълчев:„Има такъв народ“ има готовност за предстоящите избори 2 в 1


„Има такъв народ“ има готовност за предстоящите избори 2 в 1. Това коментира бургаският депутат Ивайло Вълчев. Според него позициите на партията сега са по-добри в сравнение с предходните избори.  "На парламентарните избори партиите, които бяха в сглобката, особено ПП - ДБ, те ще трябва много да се обясняват на своите избиратели. Мисля, че останалите няма какво да сменят риториката от предния път, защото в крайна сметка, въпреки че този парламент поработи 9 месеца, генералните задачи, които хората очакват, още не са се случили. Със сигурност на нормалните хора по градовете и по селата не им е първи проблем реформата на съдебната система. Хората очакват съвсем други решения. Тук някъде може би се смесват разговорите за двата вида избори, защото зависи кой какво ще предлага на европейско равнище, така че да се решават и проблемите на България.  Гледам как някои от "модерните градски партии" развиват вече предизборна кампания за европейските избори така все едно живеем в някаква мирна, спокойна централноевропейска държава, където единствено има идеологически и философски проблеми, които трябва да бъдат разрешавани. Нашето мнение е, че има неща в Европейския съюз, в които България трябва да се намеси активно, така че да си реши и вътрешните проблеми", посочи той. 

Според него, страната ни трябва да има представители в Брюксел и Страсбург, които да се грижата за интересите на България. Вълчев посочи, че ИТН може да се присъедини към партията на консерваторите. "За нас Европа трябва да бъде не Европа на чиновниците, а трябва да бъдат отчитани националните интереси. За тези 9 месеца в Народното събрание нямаше седмица в дневния ред, в която да не транспонираме някаква европейска директива в българските закони. България има законодателство, което ги надминава по качество в много от случаите. Не знам какво са правили нашите еврокомисари, евродепутати, просто са мълчали. Никой не е повдигал въпроса за това как влияе зелената сделка на България", каза той. 

Според ИТН, зелената сделка трябва да бъде преразгледана. "Ние сме водили разговори с представители от Франция и Германия, които също виждат това като несправедливо. Техните икономики по някакъв начин също започват да страдат. Смятаме, че българските производители на зеленчуци, на плодове, трябва да получат съвсем други квоти, различни от времето, когато сме били приети там, за да има някаква справедливост и да не страда нашето производство", коментира Вълчев. 

Той допълни, че все още се водят разговори по подредбата на листите на партията за двата вида избори. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Народното събрание не избра Росен Желязков за министър-председател

След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател.  Предложението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено от 98  депутати. Против глсуваха 138 народни прествители, двама се въздържаха. От парламентарната група на ДПС 30 депутати подкрепиха предложението, 14 бяха против, а един се въздържа. В кулоарите на..

публикувано на 03.07.24 в 16:30

Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от ГЕРБ-СДС

Народното събрание обсъжда и гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, начело с кандидата за министър-председател Росен Желязков. Според Конституцията парламентът приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители. Тоест при регистрирани 240 депутати, за да бъде избран предложеният от..

обновено на 03.07.24 в 15:57

Пеевски призна за препоръка от Доган, но "хората искат правителство"

Председателят на ДПС Делян Пеевски обяви пред медиите в НС, че е имало препоръка от почетния председател на движението Ахмед Доган да не се подкрепя кабинета "Желязков". "Ще направя това което искат хората - те искат правителство… България трябва да има кабинет. Аз като лидер на ДПС съм отговорен само пред хората на ДПС. Партията се управлява от..

публикувано на 03.07.24 в 09:49

НС гласува проектокабинета "Желязков"

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ СДС. От партията номинираха бившия председател на 49-ото НС Росен Желязков за министър-председател. Точно в 13 часа Народното събрание ще обсъди и ще се произнесе по предложения от ГЕРБ-СДС кабинет. Гласуванията са разделени в отделни точки – първо ще стане ясно дали депутатите одобряват..

публикувано на 03.07.24 в 07:21

"Възраждане" сигнализира областния управител за прегласуване на общинския съвет

Бургаската структура на „Възраждане“ сигнализира областния управител за "скандално" и "порочно", по думите на съветниците на партията, прегласуване в Общинския съвет на Бургас.  На последната сесия бе гласувана докладна записка на кмета, свързана с безвъзмездно ползване на спортно игрище в комплекс “Изгрев”. Дават се няколко предложения за срока,..

публикувано на 02.07.24 в 10:29

Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група - ГЕРБ-СДС - Росен Желязков. Кандидатурата му бе представена от лидера на партията Бойко Борисов, а пред държавния глава Росен  Желязков обяви структурата и състъва на кабинета,..

обновено на 01.07.24 в 09:18

Любен Дилов: Най-вероятно Росен Желязков ще вземе мандата за съставяне на правителство

Най-вероятно Росен Желязков ще вземе мандата за съставяне на правителство . Това заяви пред БНР депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Любен Дилов, лидер на "Гергьовден", и уточни, че се позовава на заявления на Бойко Борисов, но добави: "Но виждате, че ситуацията се мени много бързо и може да има и нещо друго". Според Дилов формулата "правителство на..

публикувано на 30.06.24 в 10:43