Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаска поетеса събра в антология стихове от 15 държави

42 автори от 15 държави, преведени от 9 езика и представени с над 100 творби, са събрани в антологията "Преоткрити в словото", чийто съставител и преводач е бургаската поетеса Наталия Недялкова. 
В книгата са включени произведения на съвременни емблематични автори не само от съседните балкански страни и Европа, но също така и представители на по-далечните географски дестинации като Индия и Монголия. Не малка част от включените в антологията автори са участници в Международния фестивал „Майски срещи“ на славянските творци "Свято слово", който ежегодно се провежда в Бургас.
"Антологията "Преоткрити в словото" няма претенции за изчерпателност, а и коя ли антология би могла да претендира за такава?! Тази книга по-скоро е разказ за моите литературни срещи със съвременни знакови творци, но не чрез портретите им (представени с инструментариума на литературната критика и есеистика), а чрез самите им произведения", коментира Наталия Недялкова.
Книгата е издадена от известното бургаско издателство "Либра Скорп", което има традиции в популяризирането на преводна литература и от години поддържа рубрика "Поетични меридиани".
Редактор на антологията е поетесата Роза Боянова, която казва:
"В стремежа си да създаде многонационален книжен том, Наталия Недялкова не случайно избира и художника – един невероятен човек – поет и живописец, архитект, моден дизайнер, преводач и дипломат от Монголия Литов (Леетив) Намдаг Жанчивин. Така Наталия постига мечтата си – литературата да бъде празник, събрал хора от нейната кръвна група и съмишленици, с които творческото общуване е най-красиво".
Монголският автор и дипломат е автор на корицата и илюстрациите в книгата, която излиза в книжен и електронен вариант. Тя ще бъде представена както у нас, така и в чужбина, потвърждавайки максимата, че са Словото няма граници и ограничения.
Наталия Недялкова е поет, преводач и журналист. Носител на национални и международни награди и отличия както за лично творчество, така и за активната ѝ преводаческа дейност. 
По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Впечатляващ финал на „Солинария“ 2024

Завърши 4-ото издание на Младежкия арт фестивал “Солинария” в Созопол.  На сцената излязоха талантливите изпълнители от „Еврохор“ - уникален проект, който популяризира хоровата музика и насърчава културния обмен в Европа.  Под диригентската палка на Марко Амхерд и Донка Митева, 40 изпълнители от 19 държави впечатлиха публиката със своята програма...

публикувано на 14.07.24 в 09:02

Мариус Куркински играе днес "Нашенец" в Бургас

Мариус Куркински гостува днес в Бургас със спектакъла "Нашенец".  Това е моноспектакълът, с който през ноември миналата година актьорът отбеляза 30 години на театралната сцена, припомнят организаторите. На сцената Куркински пресъздава типичното за автора остроумие и виждания за живота и обществото, поднесени чрез забавни и трогателни истории...

публикувано на 14.07.24 в 08:41

"Еврохор" с концерт на "Солинария" в Созопол

Най-добрите хористи от Европа излизат на сцената на „Солинария“ в Созопол. Концертът на „Еврохор“ е тази събота на 13 юли от 21.00 ч. Еврохорът предлага възможност на млади певци в рамките на две седмици да репетират предизвикателна програма с двама известни диригенти, да подобрят вокалните си умения и да представят резултатите от работата си на..

публикувано на 12.07.24 в 10:57

Фестивалът "Арт поток" започва в Лозенец и Царево

За девета поредна година жителите и гостите на Лозенец и Царево ще станат свидетели на различни изложби, спектакли и премиери. Те ще бъдат част от превърналия се в традиция фестивал "Арт Поток", който ще се проведе от 12 до 22 юли. За първи път в него се включва и Приморско, където предстоят две музикални събития - на откритата сцена на..

публикувано на 12.07.24 в 09:10

Над 40 филмови заглавия влизат в програмата на BIFF'24

Международният филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития и ще се проведе от 19 до 25 юли. Над 40 филмови заглавия и съпътстващи модули се включват в програмата на събитието. Входът е свободен, а локациите са Културен дом НХК и Културен център „Морско казино”.  Част от гостите, които ще преминат през фестивалната седмица са: Константин..

публикувано на 11.07.24 в 14:53

Д-р Иванка Делева: Бежанците носят нова енергия за изтерзаната ни държава след Първата световна война

Историкът Иванка Делева ще представи днес в Бургас монографията си „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България през периода 1913 – 1925 година“. Това е докторската дисертация, която тя защити през март тази година в  Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“...

публикувано на 11.07.24 в 14:25