Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Бърдаров и Симеон Идакиев част от най-големия географски фестивал у нас

| обновено на 27.04.24 в 11:53

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас – деветото издание на Български географски фестивал. Събитието ще се проведе на 27 и 28 април в Международния конгресен център, Търговска гимназия, Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ и Морската градина.

Програмата на Българския географски фестивал ще включва интересни изложби, конкурси за ученици, студенти и учители, научно-популярни презентации на изявени личности (сред потвърдените гости за 2024 г. са Георги Бърдаров, Симеон Идакиев и др.), интерактивни и практически състезания, географски куиз за студенти, тематични щандове, географски изненади и др.

Участници във фестивала ще бъдат ученици, учители, студенти, учени и любители на географията.

В първия ден на Българския географски фестивал - 27 април, от 13.30 до 15.00 часа ще се проведат три тематични географски презентации на учени от Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – „Ако някой каже, че е невъзможно“ на доц. д-р Георги Бърдаров, „Картография, базирана на данни“ на доц. д-р Евгения Сарафова и на „Новата география“ на доц. д-р Димитър Желев. И трите презентации ще бъдат в зала  „Черноморие“ в Международния конгресен център.

От 15.40 часа ще започне отборното  състезание „Географиада“ в Търговска гимназия, а в 17.30 часа в Конгресния център ще се проведе Студентски фестивален куиз.

В неделя – 28 април, от 11.00 часа в Конгресния център ще се състоят географски презентации на учени и пътешественици като Свилен Русанов, Кристиан Кирилов и Любомир Попйорданов. От 12.30 часа е финалът на отборното ученическо състезание „Географиада“, а от 13.30 часа ще започне награждаването и закриване на фестивала.

Събитието се организира от Географ БГ, СУ „Св. Климент Охридски“ (Геолого-географски факултет и Филиал на СУ в Бургас), Община Бургас и Българско географско дружество.

Фестивалът през 2024 г. е посветен на 100-годишнината от създаването на специалност „География“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Ето и пълната програма на фестивала:

27 април 2024 г., събота

10:00 - 15:00 ч. Географски щандове (Международен конгресен център)

10:00 - 11:00 ч. „Светът и всичко в него“ - презентация и среща със Симеон Идакиев (зала на СУ)

11:00 - 12:00 ч. QGIS - новата вълна на ГИС - обучителен семинар (зала на СУ1)

11:40 - 12:20 ч. Картиране и оценка на екосистемни услуги от ученици - образователна дейност-състезание за ученици - с предварителна регистрация (плаж до МКЦ)

13:00 - 13:30 ч. Официално откриване (МКЦ)

13:30 - 15:00 ч. Географски презентации (МКЦ, доц. Г. Бърдаров, доц. Е. Сарафова и доц. Д. Желев)

15:40 - 16:50 ч. Отборно състезание „Географиада“ (Търговска гимназия, квалиф. кръг, за регистрирани участници)

17:30 - 19:30 ч. Студентски фестивален куиз (събитие за регистрирани участници, МКЦ)

20:00 - 23:00 ч. Празнична географска вечер (с предварителна регистрация и платена такса)

28 април 2024 г., неделя

8:00 - 10:30 ч. Индивидуално състезание „Разходка с изненади“ (за регистрирани участници)

8:30 - 10:30 ч. Семинар за учители с доц. Е. Сарафова и доц. Димитър Желев (Търговска гимназия)

10:30 - 14:00 ч. Географски щандове (Международен конгресен център)

11:00 - 12:20 ч. Географски презентации на учени и пътешественици
(МКЦ, Свилен Русанов, Кристиан Кирилов, Любомир Попйорданов)

12:30 - 13:20 ч. Финал на отборно ученическо състезание „Географиада“ (МКЦ)

13:30 - 14:00 ч. Награждаване и закриване на фестивала (МКЦ)


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Села в Руенско и Поморийско също минават на воден режим

Още три селища в Бургаска област преминават на воден режим. Това са селата Череша и Скалак в община Руен и поморийското село Козичино.  Причината са намалените водни количества във водоизточниците вследствие на сушата, посочват от ВиК.  Воден режим вече е въведен в десет села в община Карнобат, както и в пет селища в община Сунгурларе.

публикувано на 24.07.24 в 10:53
Красимир Коев

Красимир Коев, ИАЛВ: От 15 август започва контрол по границите заради вноса на грозде

Взети са мерки нерегламентираните вносове на грозде да бъдат ликвидирани, каза инж. Красимир Коев, директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното. От 15 август започва засилен контрол по граничните пунктове , за да не може да премине такава продукция от други страни, уточни той: „Ние ще направим всичко възможно тука по всички..

обновено на 24.07.24 в 09:40

Част от жк „Славейков“ и Поморие са без вода

Спряно е водоподаването на част от жк „Славейков“ до 17 часа днес, съобщават от ВиК Бургас. То засяга района на бул. "Янко Комитов" от кръговото до КАТ до Кауфланд. Там се извършват строително - монтажни работи. Авария се отстранява и на ул."Крайбрежна" в Поморие. Това е причината без вода да са живущите там, както и на съседните улици "Поп..

публикувано на 24.07.24 в 09:37

Затварят част от улица „Бузлуджа“ в Ямбол

В Ямбол затварят част от улица "Бузлуджа" от днес до 1 август, съобщават от общината. Причината е подмяна на стар водопровод.  Затвореният участък ще обхваща района от кръстовището с улица "Александър Стамболийски" до кръстовището с улица "Елена Янкова". Автомобилите се пренасочват по улица "Ст. Параскевова", която ще стане двупосочна в..

публикувано на 24.07.24 в 09:11

От Бургас тръгва нов бус с дарения за Воден

Днес от Бургас тръгва нов бус с дарения за село Воден. Събира ги Делчо Карабялов, който в неделя транспортира заедно с приятели първите помощи за пострадалите от пожарите. Ако се съберат повече е възможно да бъдат преразпределени и на други нуждаещи се от района Карабялов е израснал във Воден и познава тези, които са пострадали.  Към момента..

обновено на 24.07.24 в 08:27
Георги Тахов

Георги Тахов: Селскостопанските производители, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите, както в района на Воден, така и в цялата страна, ще получат подкрепа, заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района.  До две седмици на базата на констативни протоколи ще бъде ясно, какви финансови средства ще са необходими за покриване загубите..

публикувано на 23.07.24 в 15:27

Въвеждат преференциални такси за занаятчии и дребни търговци в Бургас

Намаляват таксите за дребните търговци и занаятчии в община Бургас. Те вече ще плащат 30 лева за поставяне на маса или щендер за излагане на продукцията си, вместо досегашните 200 лв. Общинският съветник Стоян Грозев припомни протестите на търговците на мартеници и мотивира подкрепата си: „С  основание протестираха, защото пролетта те  минаха..

публикувано на 23.07.24 в 14:44