Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински съветници от БСП изпращат сигнал до МРРБ за ВиК проекта в "Славейков"

Повече от година и 3 месеца живущи в бургаския к-с „Славейков“ искат сагата с уличните ремонти, които са по интегрирания воден цикъл в града да приключи. Те са сигнализирали ресорните институции, че по проекта не се работи от началото на 2023 година, включително са изпратили и снимки до регионалната структура на БСП в Бургас. Общинските съветници Чанко Мирчев и Станимир Баев обясниха, че сигнали им ще бъдат изпратени в писмо, до министъра на регионалното развитие и благоустройството. 

Държим на последователността и действията ни са свързани с равнопоставеност на гражданите, защото сигналите са от  втория по населеност и големина комплекс в Бургас – „Славейков“. Това каза общинският съветник от БСП Станимир Баев. Той обясни,че сигналът ще бъде изпратен до Виолета Коритарова – регионален министър:




„Повече от година и 3 месеца строително-монтажните работи са преустановени в участъците, между кръстовището на бл.№ 65 и улица „Янко Комитов“, както и между улиците между ДГ„Моряче“ и блокове с номера 25, 26, 27, 28. Уличната настилка не е възстановена, не е за печатана с подходяща фракция до възобновяване на строителните дейности. Всичко това създава реална опасност от ПТП, има издадени канализационни шахти, дупки и необезопасени канализационни участъци.  
До местната власт има подадени 4 сигнала за счупени стъкла на автомобили. Въпрос на време е да пострадат граждани. В същото време целият този прах и мръсотия се дишат от жителите на комплекса и от техните деца, което е нездравословно. 


Водоснабдителното дружество в Бургас е било многократко сигнализирано от граждани на комплекса, както и от териториална дирекция Освобождение и от Общината, но до момента без резултат, обясни още Баев.  

Подобен казус имаше в Долно Езерово и Лозово, каза Васил Иванов:

„Повече от 1 година продължава моята борба срещу водния цикъл в Бургас. След като започнаха ремонтните дейности в Долно Езерово и Лозово се констатираха редица нарушения. Сигнализирахме редица институции. Твърдеше се, че всичко ще бъде изчистено и проблемите ще бъдат разрешени., но в един момент ремонтите спряха. Организирахме три протеста, а в Лозово ремонтите все още продължават.“

Според Николай Тишев, районен председател на БСП и член на областния съвет на партията, е направил различни срещи с представители  по темата посочи:



„От ВиК казват така - в заключителния етап на този процес ще се извърши при включване на канализацията в прилежащите блокове и новите трасета. След това ще се възстанови уличната настилка.“


Проблемите в инфраструктурата на Славейков трябва да приключат, но и на регионално ниво не могат да бъдат решени, обясни общинският съветник Чанко Мирчев:


„Проблемът е и със запрашаването. Те предлагат да минава водоноската и да пръска, за да няма запрашаване. Да, но идва лятото и като изсъхне напръсканото от водоноската проблемът остава.“

Писмото до министър Виолета Коритарова съдържа всички сигнали на жителите на комплекса, подкрепени със снимков материал, допълниха от БСП. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Митрополит Арсений дава благословията си за църковни служения в храма на острова

След посещение на остров Света Анастасия и в частност на храм „Успение Богородично“, Негово Високопреосвещенство сливенски митрополит Арсений предложи да се положат две икони на царския ред от иконостаса, резбован и позлатен през 1802 г. По този начин той дава благословията си за църковни служения в храма, свети кръщения и венчавки. След..

публикувано на 16.07.24 в 13:58

За село Еркеч разказват в Етнографския музей на Бургас

В двора на Етнографския музей на Бургас на улица „Славянска“ №69 ще бъде представена книгата „Година – живот – история“. Това е второто издание на труда на етномузиколога проф. д-р Горица Найденова. Книгата е резултат от единадесетгодишно задълбочено изследване  на традиционната култура на село Еркеч.  В него музиката присъства в контекста на..

публикувано на 16.07.24 в 13:49

Допълнителни автобуси през уикенда за фестивала в бургаските “Минерални бани”

Допълнителни курсове на автобусите по линия №3 ще има в късните часове в събота и неделя. Освен с редовния курс в 22.35 часа от кв. "Банево", ще има и извънредни автобуси, информират от ОП "Бургасбус". Причината е провеждащия се фестивал  Metalhead Beer Fest в бургаския парк “Минерални бани”.  Общо 19 пивоварни от България, Германия,..

публикувано на 16.07.24 в 13:02

Раздават безплатно минерална вода в Бургас

Минерална вода раздават безплатно в Бургас от Българския Червен Кръст в сътрудничество с Общината. Освен да напомнят на бургазли и гостите на града, че трябва да се хидратират, доброволци мерят и кръвното налягане на рисковите групи. Десетки са тези, които днес се възползваха от освежаващата бутилка с вода. Сред тълпа от македонски деца..

публикувано на 16.07.24 в 12:43
Инж. Чанка Коралска

Изграждането на три паркинга в кв. Възраждане може да започне до 1 г.

Изграждането на три четири- или пететажни паркинга в кв. Възраждане планира Община Бургас на база резултатите от проведената анкета сред жителите на квартала , съобщи зам.-кметът Чанка Коралска пред БНР Бургас. Те се намират на следните места: -  между улиците „Дебелт“, „Цар Калоян“, „Любен Каравелов и „Васил Левски“;..

публикувано на 16.07.24 в 11:55
Снимката е илюстративна

Миризма на нефт в Бургас заради претоварване от един на друг танкер /ОБНОВЕНА/

Не са отчетени превишения в концентрацията на вредни вещества във въздуха, отчитат от РИОСВ-Бургас. Експерти извършиха проверка след постъпилите вчера сигнали на граждани във времето  от 15:30 ч. до 16:30 ч. за силни миризми на нефтопродукти. Установено е, че към периода на подаване на сигналите, на рейда на пристанище Бургас се извършва операция по..

обновено на 16.07.24 в 09:52

Православната църква чества паметта на Света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на Света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал..

публикувано на 16.07.24 в 08:56